Το αγόρι-χρυσόψαρο

Συγγραφέας: Λίσα Τόμσον
Εικονογράφηση: Μάικ Λόουερι
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβρηιλίδου
Εκδόσεις: Κέδρος
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 12+

Ο Μάθιου είναι 12 χρόνων και δεν είναι όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους. Καθηλωμένος στο σπίτι από κάτι που ονομάζεται Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD), έχει αποφασίσει να μην ξαναπάει στο σχολείο μέχρι να ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές, φοβάται τα μικρόβια και ό,τι μπορεί να τον “βρομίσει”, δεν έχει πλέον φίλους και δεν θέλει να αποκτήσει καινούργιους. Οι γονείς του δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό που προξένησε αυτή τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του και εκείνος αρέσκεται να χαζεύει τη γειτονιά από το παράθυρό του και να κρατάει σημειώσεις. Τα παιδιά τον κοροϊδεύουν, ενώ οι γείτονες τον θεωρούν παράξενο. Εκείνος όμως συνεχίζει με ευλάβεια το έργο του: πλένει τα χέρια του 37 φορές, φοβάται τον αριθμό 13, τον αναφέρει ως “δέκασυντρία” και όποτε τον συναντά πρέπει να μετρήσει ως το επτά έτσι ώστε το 13 να γίνει 20 και φορά πάντα μα πάντα πλαστικά γάντια μιας χρήσης, ακόμα κι όταν έχει καύσωνα. Ετσι είναι σίγουρος ότι κανένα μικρόβιο δεν θα καταφέρει να τρυπώσει στο σώμα του και να φέρει την καταστροφή.

Την ημέρα που ο κύριος Τσαρλς από δίπλα θα αποκτήσει την παρέα των μικρών σε ηλικία εγγονών του όλα θα αλλάξουν και για πρώτη φορά οι αναλυτικές σημειώσεις που κρατά ο Μάθιου θα βοηθήσουν να λυθεί ένα μεγάλο μυστήριο. Ο 15 μηνών εγγονός του κ. Τσαρλς θα χαθεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και ο Μάθιου μαζί με την εξίσου περίεργη Μέλοντι, που τριγυρίζει στο νεκροταφείο της περιοχής, και τον Τζέικ, τον άλλοτε καλύτερό του φίλο, θα καταφέρουν – ξεπερνώντας τις όποιες διαφορές τους – να βρουν τον Τέντι.

Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο για παιδιά από 12 ετών, μια ιστορία για τη φιλία, τη γονεϊκή αγάπη, τον θάνατο, την αποδοχή και τη διαφορετικότητα, όλα δοσμένα έξυπνα μέσα από μια ιστορία εξαφάνισης. Το OCD (Obsessive Compulsive Behavior) του Μάθιου είναι το κυρίαρχο στοιχείο στο ντεμπούτο της Λίσα Τόμσον, η οποία με έξυπνο τρόπο βάζει στο επίκεντρο μια πολύ συνηθισμένη αγχώδη διαταραχή και τον τρόπο που επιδρά ακόμα και στις ζωές των παιδιών. Οι τρεις πρωταγωνιστές, παιδιά που φαινομενικά είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, όλα στην αρχή της εφηβείας τους, αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους προσπαθώντας παράλληλα να βρουν τον εαυτό τους. Ο Μάθιου πολεμάει με τα μικρόβια γιατί νομίζει ότι αυτά θα του στερήσουν τους ανθρώπους που αγαπά περισσότερο – τους γονείς του -, η Μέλοντι θέλει να περνάει απαρατήρητη στο σχολείο, ενώ βρίσκει καταφύγιο στο νεκροταφείο όπου παρατηρεί στην ηρεμία του χώρου τα αγάλματα που κοσμούν τους τάφους, ενώ ο Τζέικ, ο κάποτε φίλος του Μάθιου, έγινε από θύμα μπούλινγκ θύτης, κάνοντας τη ζωή των δύο παιδιών δύσκολη. Η εξαφάνιση όμως του Τέντι θα βάλει τα πράγματα σε μια άλλη βάση. Εξυπνο, γρήγορο, φρέσκο, αστείο, ένα βιβλίο μυστηρίου που δεν σε αφήνει να το αφήσεις.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.