Το αγόρι που γύρευε τις μυρωδιές

Συγγραφέας: Χριστίνα Φραγκεσκάκη
Εικονογράφηση: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+

H ιστορία της Φιφιλιφυλίτσα ξεκινάει με την ιστορία του ίδιου της του ονόματος για να φτάσει στη μέρα του γάμου της με τον εκλεχτό της καρδιάς της, ενός αγοριού που ξεκινάει ένα ταξίδι με άγνωστο προορισμό, δίνοντας όμως υπόσχεση πως θα γυρίσει πάλι πίσω. Η υποσχεσή του είναι να βρει τις μυρωδιές που τόσοι άλλοι απολαμβάνουν, μα εκείνος δεν μπορεί, για να μπορέσει να διεκδικήσει την αγάπη του κοριτσιού. Θα γυρίσει πίσω μόνο όταν ανακαλύψει αυτές τις μυρωδιές. Θα τις βρει; Κι εκείνη, θα τον περιμένει;

Η Χριστίνα Φραγκεσκάκη και ο Αλέξης Κυριτσόπουλος δημιούργησαν ένα παραμύθι για μικρούς και για μεγάλους. Οι ζωγραφιές του συνοδεύουν τις λέξεις της και μαζί συνθέτουν μια όμορφη ιστορία αγάπης, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του κλασικού παραμυθιού. Οι λέξεις της Χριστίνας Φραγκεσκάκη, μετρημένες και χωρίς υπερβολές, αφηγούνται το ταξίδι του νεαρού που ξεκινάει να βρει αυτό που λαχταρά πιο πολύ, τις μυρωδιές. Θα ψάξει, θα ρωτήσει, θα μάθει πολλά, θα απογοητευτεί πολύ και θα γυρίσει πίσω, νομίζοντας πως έχασε. Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Αγάπη, προσμονή, επιμονή, απογοήτευση, επιτυχία. Οπως ακριβώς συμβαίνει και στην πραγματική ζωή. Ο ζωγράφος Αλέξης Κυριτσόπουλος ζωγραφίζει την αγάπη, τις μυρωδιές, την έξαψη της ψυχής όταν βρίσκει αυτό που ποθεί πιο πολύ. Μια γλυκειά ιστορία αγάπης, που μιλά για την πορεία από την παιδική στην ενήλικη ζωή, πλημμυρισμένη με χρώματα και μυρωδιές που αναδύονται από κάθε λέξη, σε κάθε σελίδα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.