Το Δαφνοκούκουτσο & άλλα θρακιώτικα παραμύθια

Αφήγηση: Ανθή Θάνου – Παναγιώτης Κούλελης
Εικονογράφηση: Μάρθα Αποστολίδου
Εκδόσεις: ΠΑΚΕΘΡΑ
Χρονιά έκδοσης: 2013
Ηλικίες: 5+, 7+

Μα πείτε τη αυτή τη λέξη δυνατά. «Δαφνοκούκουτσο». Τι όμορφη λέξη! Μπορεί να είναι που λέω τη μικρή μου «κουκουτσάκι μου» αλλά μου αρέσει τόσο πολύ. Για την Ανθή Θάνου τί να πρωτοπώ; Από τις κορυφαίες αφηγήτριες στην Ελλάδα και ένας από τους ομορφότερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Μια από τους δασκάλους μου στην πορεία μου ως αφηγήτρια και εκείνη που μου έδειξε ότι η τέχνη του παραμυθά, ναι, είναι τέχνη και κόπιασμα και παράσταση αλλά πάνω από όλα είναι μοίρασμα. Με μια φυσική αγάπη και γενναιοδωρία μοιράζεται χρόνια τώρα τις ιστορίες της.

Αυτό κάνει με αυτό το βιβλίο. Θα βρείτε σε αυτό τέσσερις ιστορίες και αναμεσά τους μονοσέλιδα με δοξασίες της περιοχής της Θράκης. Όλες τους μοναδικές και ακόμη μοναδικότερες με τον τρόπο που αποδίδονται από την Ανθή.

Η πρώτη ιστορία δίνει τον τίτλο της στη συλλογή και είναι μια ιστορία που αγαπώ, σε διαφορετικές παραλλαγές. Είναι η ιστορία μιας κόρης που κρύβεται μέσα σε ένα δέντρο μέχρι που ένας πρίγκιπας την ανακαλύπτει. Και μπλέκουν σε περιπέτειες. Η δεύτερη ιστορία είναι η θρακιώτικη εκδοχή του Παπουτσωμένου Γάτου μόνο που ο γάτος είναι αλεπού – και αγαπάμε τις αλεπούδες εμείς εδώ! Η τρίτη είναι η ιστορία ενός πρίγκιπα που μεταμφιέζεται σε… φαλακρό, αλλά καταφέρνει να παντρευτεί τη βασιλοπούλα. Είναι και η ιστορία που έχει μια σκληρή αρχή μιας και η μητριά προσπαθεί τρείς φορές να ξεκάνει το βασιλόπουλο ακόμα και με τα ίδια της τα χέρια. Το παραδοσιακό παραμύθι χαρακτηρίζεται από αχαλίνωτη φαντασία και μια ωμότητα που μας δείχνει τόσο το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης, όσο και τα βαθιά της σκοτάδια. Αν αμφιταλαντεύεστε στο πώς θα διαβάσετε αυτό το κομμάτι της ιστορίας στα παιδιά, να σας πω ότι τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από εμάς να καταλαβαίνουν ότι αυτά γίνονται στο «μια φορά και έναν καιρό» και να ξεχωρίζουν την πραγματικότητα από τη φαντασία. Σκεφτείτε ότι ο κόσμος έχει φως και σκοτάδι και δεν προστατεύουμε το παιδί μας με το να του κρύβουμε το κακό. Αντίθετα, το βοηθάμε να του δώσει όνομα, μορφή και μέσα από το παραμύθι να το νικήσει.

Η τελευταία ιστορία παντρεύει το παραμύθι με τον μύθο και την παράδοση για να δώσει μια εξήγηση για τη γέννηση του πικραμύγδαλου. Η πιο ενήλική από τις ιστορίες μιας και δύσκολα ένα παιδί θα καταλάβει τον πόνο της λησμονημένης αγάπης.

Το μόνο που δε μου άρεσε στην έκδοση είναι η εικονογράφηση του βιβλίου από τη ζωγράφο Μάρθα Αποστολίδου. Είμαι σίγουρη ότι κάποια τρυφερή ιστορία κρύβεται πίσω από την επιλογή της συγκεκριμένης εικονογράφου, η οποία αποπνέει μια γλυκύτητα μέσα από τις εικόνες της. Λείπει ωστόσο κάτι που θα έκανε τα σχέδια πιο ολοκληρωμένα ή πιο ναίφ. Μένουν κάπου ανάμεσα.

Ωστόσο, ένας μικρός θησαυρός κρύβεται στο τέλος του βιβλίου, όπου θα βρείτε ένα CD με ηχογραφημένες τις ιστορίες. Αξίζει πολύ να τις ακούσετε από τη φωνή της Ανθής και του Παναγιώτη. Θα γλυκάνει η μέρα σας. Και θα δώσει λίγο χρόνο στα παιδιά σας να ταξιδέψουν στο «μια φορά και έναν καιρό».

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στο site της Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης αλλά και στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η κούνια

Ενα εκπληκτικό, πολύ διαφορετικό και ιδιαίτερο εικονογραφημένο βιβλίο, ένα μικρό εργο τέχνης, για τη ζωή και τις στιγμές, καλές ή κακές, αλλά πάνω από όλα τις ιστορίες που γράφουμε όσο διαρκεί η ζωή μας. Αναζητήστε το!

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.