Το Γιάρκ, τραγανά κοκκαλάκια και ζουμερά ματάκια

Συγγραφέας: Μπερτράν Σαντινί
Εικονογράφηση: Λοράν Γκαπαγιάρ
Μετάφραση: Κατερίνα Φράγκου
Εκδόσεις: Οξύ
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 9+

Ενα τέρας ειναι το Γιάρκ, ένα ψηλό, τριχωτό, μοχθηρό τέρας που λατρεύει τα παιδιά… λατρεύει να τα τρώει. Ολα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, με μία ιδιαίτερη προτίμηση όμως στα καλά παιδιά. Γιατί τα κακά του φέρνουν δυσπεψία και τρομερές στομαχικές διαταραχές. Αυτό το μοχθηρό τέρας θα ανακαλύψει έναν τρόπο να φιλτράρει τα παιδιά και να τρώει μόνο τα καλά, αποφεύγοντας έτσι τον κοιλόπονο. Τι θα γίνει όμως όταν πέσει πάνω στη γλυκιά Μαντλέν; Θα την καταβροχθίσει; Ή μήπως το μικρό αυτό κορίτσι θα κάνει κάτι και θα του αλλάξει τη ζωή; Και τελικά ποιος φοβάται πιο πολύ το Γιάρκ, τα παιδιά ή το ίδιο το τέρας τον εαυτό του;

Ο Μπερτάν Σαντινί μας δίνει – μέσω της μεταφράστριάς του στα ελληνικά, της Κατερίνας Φράγκου- ένα από τα πιο τρομακτικά αλλά συνάμα πιο αστεία βιβλία που γράφτηκαν για παιδιά. Ανοίγοντας με μια φράση του Άγγλου φιλόσοφου και γιατρού, Τζον Λοκ (Κάτι που παρατηρώ συχνά στα παιδιά είναι ότι έχουν την τάση να κακομεταχειρίζονται όλα τα πλάσματα στα οποία ασκούν εξουσία), και την πρόταση “το πιο διαδεδομένο είδος τέρατος στη Γη είναι ο άνθρωπος“, ο αναγνώστης καταλαβαίνει αυτομάτως πως έχει στα χέρια του κάτι διαφορετικό. Ο συγγραφέας εμπνέεται από τη φράση που όλα τα παιδιά στο παρελθόν (ίσως ακόμα και τώρα σε κάποιες περιπτώσεις) έχουν ακούσει να τους λένε: να είσαι καλός γιατί αλλιώς θα σε φάει ο Μπαμπούλας και στήνει ένα εξαιρετικά σκοτεινό, σε ορισμένα σημεία ενοχλητικά περίεργο, αλλά σίγουρα απίστευτα αστείο βιβλίο. Και αυτό ακριβώς το χιούμορ είναι που φέρνει τις ισορροπίες στην αφήγηση και καθιστά το βιβλίο ιδανικό για να διαβαστεί από παιδιά. Ανατροπές, αστεία, γκάφες, πολλές δόσεις τρόμου και μια φανταστική εικονογράφηση από τον Λοράν Γκαπαγιάρ, συνθέτουν μια εξαιρετική έκδοση που έχει τιμηθεί στο εξωτερικό με πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία και η αναγραφή στη λίστα της βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης με τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2018.

Ενας απίστευτα περίεργος, αλλά συνάμα υπέροχος συνδυασμός “Where the wild things are” του Maurice Sendak και The Gruffalo της Julia Donaldson, ένας φόρος τιμής στον μοναδικό Edward Gorey.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ