Το Γιάρκ, τραγανά κοκκαλάκια και ζουμερά ματάκια

Συγγραφέας: Μπερτράν Σαντινί
Εικονογράφηση: Λοράν Γκαπαγιάρ
Μετάφραση: Κατερίνα Φράγκου
Εκδόσεις: Οξύ
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 9+

Ενα τέρας ειναι το Γιάρκ, ένα ψηλό, τριχωτό, μοχθηρό τέρας που λατρεύει τα παιδιά… λατρεύει να τα τρώει. Ολα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, με μία ιδιαίτερη προτίμηση όμως στα καλά παιδιά. Γιατί τα κακά του φέρνουν δυσπεψία και τρομερές στομαχικές διαταραχές. Αυτό το μοχθηρό τέρας θα ανακαλύψει έναν τρόπο να φιλτράρει τα παιδιά και να τρώει μόνο τα καλά, αποφεύγοντας έτσι τον κοιλόπονο. Τι θα γίνει όμως όταν πέσει πάνω στη γλυκιά Μαντλέν; Θα την καταβροχθίσει; Ή μήπως το μικρό αυτό κορίτσι θα κάνει κάτι και θα του αλλάξει τη ζωή; Και τελικά ποιος φοβάται πιο πολύ το Γιάρκ, τα παιδιά ή το ίδιο το τέρας τον εαυτό του;

Ο Μπερτάν Σαντινί μας δίνει – μέσω της μεταφράστριάς του στα ελληνικά, της Κατερίνας Φράγκου- ένα από τα πιο τρομακτικά αλλά συνάμα πιο αστεία βιβλία που γράφτηκαν για παιδιά. Ανοίγοντας με μια φράση του Άγγλου φιλόσοφου και γιατρού, Τζον Λοκ (Κάτι που παρατηρώ συχνά στα παιδιά είναι ότι έχουν την τάση να κακομεταχειρίζονται όλα τα πλάσματα στα οποία ασκούν εξουσία), και την πρόταση “το πιο διαδεδομένο είδος τέρατος στη Γη είναι ο άνθρωπος“, ο αναγνώστης καταλαβαίνει αυτομάτως πως έχει στα χέρια του κάτι διαφορετικό. Ο συγγραφέας εμπνέεται από τη φράση που όλα τα παιδιά στο παρελθόν (ίσως ακόμα και τώρα σε κάποιες περιπτώσεις) έχουν ακούσει να τους λένε: να είσαι καλός γιατί αλλιώς θα σε φάει ο Μπαμπούλας και στήνει ένα εξαιρετικά σκοτεινό, σε ορισμένα σημεία ενοχλητικά περίεργο, αλλά σίγουρα απίστευτα αστείο βιβλίο. Και αυτό ακριβώς το χιούμορ είναι που φέρνει τις ισορροπίες στην αφήγηση και καθιστά το βιβλίο ιδανικό για να διαβαστεί από παιδιά. Ανατροπές, αστεία, γκάφες, πολλές δόσεις τρόμου και μια φανταστική εικονογράφηση από τον Λοράν Γκαπαγιάρ, συνθέτουν μια εξαιρετική έκδοση που έχει τιμηθεί στο εξωτερικό με πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία και η αναγραφή στη λίστα της βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης με τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2018.

Ενας απίστευτα περίεργος, αλλά συνάμα υπέροχος συνδυασμός “Where the wild things are” του Maurice Sendak και The Gruffalo της Julia Donaldson, ένας φόρος τιμής στον μοναδικό Edward Gorey.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.

Ο κύριος Γεμάτος και ο κύριος Αδειανός

Η Christina Bellemo με το απλό, μα βαθιά φιλοσοφικό, κείμενο της κατορθώνει από τις πρώτες μόλις σελίδες του βιβλίου να ανακινήσει τα έντονα, αλλά και τα πιο οικεία συναισθήματα. Με ρήματα όπως «νιώθω», «χρειάζομαι», «φοβάμαι», «συγκινούμαι», που φανερώνουν αμέσως τη συναισθηματική κατάσταση των δύο ηρώων, πετυχαίνει την ταύτιση των αναγνωστών/ριών και παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να αναστοχαστούν τις έννοιες της συνύπαρξης, της συνδιαλλαγής και της συμπόρευσης.

Όταν ανοίγω τα φτερά μου

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, εικονογραφικά και θεματικά, είναι αυτό του Marc Majewski, ένας ύμνος στη γονεϊκή αγάπη. Η ιστορία ανοίγει με ένα υπέροχα ανακατωμένο παιδικό δωμάτιο, εκεί που ένα μικρό αγόρι φοράει τα πολύχρωμα φτερά πεταλούδας που μόλις έφτιαξε και βγαίνει ολόχαρο στην εξοχή να παίξει και να “πετάξει”.