Το Γιάρκ, τραγανά κοκκαλάκια και ζουμερά ματάκια

Συγγραφέας: Μπερτράν Σαντινί
Εικονογράφηση: Λοράν Γκαπαγιάρ
Μετάφραση: Κατερίνα Φράγκου
Εκδόσεις: Οξύ
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 9+

Ενα τέρας ειναι το Γιάρκ, ένα ψηλό, τριχωτό, μοχθηρό τέρας που λατρεύει τα παιδιά… λατρεύει να τα τρώει. Ολα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, με μία ιδιαίτερη προτίμηση όμως στα καλά παιδιά. Γιατί τα κακά του φέρνουν δυσπεψία και τρομερές στομαχικές διαταραχές. Αυτό το μοχθηρό τέρας θα ανακαλύψει έναν τρόπο να φιλτράρει τα παιδιά και να τρώει μόνο τα καλά, αποφεύγοντας έτσι τον κοιλόπονο. Τι θα γίνει όμως όταν πέσει πάνω στη γλυκιά Μαντλέν; Θα την καταβροχθίσει; Ή μήπως το μικρό αυτό κορίτσι θα κάνει κάτι και θα του αλλάξει τη ζωή; Και τελικά ποιος φοβάται πιο πολύ το Γιάρκ, τα παιδιά ή το ίδιο το τέρας τον εαυτό του;

Ο Μπερτάν Σαντινί μας δίνει – μέσω της μεταφράστριάς του στα ελληνικά, της Κατερίνας Φράγκου- ένα από τα πιο τρομακτικά αλλά συνάμα πιο αστεία βιβλία που γράφτηκαν για παιδιά. Ανοίγοντας με μια φράση του Άγγλου φιλόσοφου και γιατρού, Τζον Λοκ (Κάτι που παρατηρώ συχνά στα παιδιά είναι ότι έχουν την τάση να κακομεταχειρίζονται όλα τα πλάσματα στα οποία ασκούν εξουσία), και την πρόταση “το πιο διαδεδομένο είδος τέρατος στη Γη είναι ο άνθρωπος“, ο αναγνώστης καταλαβαίνει αυτομάτως πως έχει στα χέρια του κάτι διαφορετικό. Ο συγγραφέας εμπνέεται από τη φράση που όλα τα παιδιά στο παρελθόν (ίσως ακόμα και τώρα σε κάποιες περιπτώσεις) έχουν ακούσει να τους λένε: να είσαι καλός γιατί αλλιώς θα σε φάει ο Μπαμπούλας και στήνει ένα εξαιρετικά σκοτεινό, σε ορισμένα σημεία ενοχλητικά περίεργο, αλλά σίγουρα απίστευτα αστείο βιβλίο. Και αυτό ακριβώς το χιούμορ είναι που φέρνει τις ισορροπίες στην αφήγηση και καθιστά το βιβλίο ιδανικό για να διαβαστεί από παιδιά. Ανατροπές, αστεία, γκάφες, πολλές δόσεις τρόμου και μια φανταστική εικονογράφηση από τον Λοράν Γκαπαγιάρ, συνθέτουν μια εξαιρετική έκδοση που έχει τιμηθεί στο εξωτερικό με πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία και η αναγραφή στη λίστα της βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης με τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2018.

Ενας απίστευτα περίεργος, αλλά συνάμα υπέροχος συνδυασμός “Where the wild things are” του Maurice Sendak και The Gruffalo της Julia Donaldson, ένας φόρος τιμής στον μοναδικό Edward Gorey.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.