Το Γκρότλιν

Συγγραφέας – εικονογράφος: Benji Davies

Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εκδόσεις: Ικαρος

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 5+

 

Πάει για ύπνο η Ρουμπίνη
μα στο μυαλό της έχει μείνει
ένα τραγούδι που με τρόμο
να παίζουν άκουσε στον δρόμο

Το Γκρότλιν σπίτι σου τα βράδια
στριφογυρίζει στα σκοτάδια…
Μα πρόσεχε, μην μπερδευτείς!
Τα μάτι βλέπει ό,τι σκεφτείς.

Ο Benji Davies αφήνει για λίγο πίσω του τα «Ο Νόι και η φάλαινα», «Το νησί του παππού», «Φίλοι στον λόφο» και τον Αρκουδάκο και κάνει βουτιά στις ιστορίες τρόμου και τους αστικούς μύθους της Βρετανίας. Στήνει το σκηνικό του στο Λονδίνο της βικτωριανής εποχής, χρησιμοποιεί το μαύρο σαν βασικό χρώμα της εικονογράφησής του θέλοντας να τονίσει το σκοτάδι και τον φόβο και γράφει μια ακόμα υπέροχη ιστορία που θα καθηλώσει τους μικρούς ακροατές. Πρωταγωνίστριά της η Ρουμπίνη, ένα κορίτσι που ενώ ετοιμαζεται να πέσει για ύπνο, ανασύρει στο μυαλό της ένα τρομακτικό τραγούδι που άκουσε να τραγουδούν στον δρόμο. Είναι άραγε όλα όσα βλέπουμε αληθινά ή μήπως κάποια είναι αποκυήματα της φαντασίας μας; Το μάτι βλέπει ό,τι σκεφτείς… Τι είναι όμως άραγε αυτό το Γκρότλιν; Γιατί τρομάζει τόσο πολύ τη Ρουμπίνη και γιατί κλέβει το σώβρακο του αστυνομικού; Μια ιστορία γεμάτη σασπένς αλλά και πολύ γέλιο μεταφρασμένη εξαιρετικά από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, ο οποίος κατορθώνει παρά τις δυσκολίες του έμμετρου στίχου να διατηρήσει την αίσθηση που ήθελε να δώσει ο συγγραφέας εξαρχής, αυτή της εποχής, του μυστηρίου και των ιστοριών τρόμου.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.