Το Γκρότλιν

Συγγραφέας – εικονογράφος: Benji Davies

Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εκδόσεις: Ικαρος

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 5+

 

Πάει για ύπνο η Ρουμπίνη
μα στο μυαλό της έχει μείνει
ένα τραγούδι που με τρόμο
να παίζουν άκουσε στον δρόμο

Το Γκρότλιν σπίτι σου τα βράδια
στριφογυρίζει στα σκοτάδια…
Μα πρόσεχε, μην μπερδευτείς!
Τα μάτι βλέπει ό,τι σκεφτείς.

Ο Benji Davies αφήνει για λίγο πίσω του τα «Ο Νόι και η φάλαινα», «Το νησί του παππού», «Φίλοι στον λόφο» και τον Αρκουδάκο και κάνει βουτιά στις ιστορίες τρόμου και τους αστικούς μύθους της Βρετανίας. Στήνει το σκηνικό του στο Λονδίνο της βικτωριανής εποχής, χρησιμοποιεί το μαύρο σαν βασικό χρώμα της εικονογράφησής του θέλοντας να τονίσει το σκοτάδι και τον φόβο και γράφει μια ακόμα υπέροχη ιστορία που θα καθηλώσει τους μικρούς ακροατές. Πρωταγωνίστριά της η Ρουμπίνη, ένα κορίτσι που ενώ ετοιμαζεται να πέσει για ύπνο, ανασύρει στο μυαλό της ένα τρομακτικό τραγούδι που άκουσε να τραγουδούν στον δρόμο. Είναι άραγε όλα όσα βλέπουμε αληθινά ή μήπως κάποια είναι αποκυήματα της φαντασίας μας; Το μάτι βλέπει ό,τι σκεφτείς… Τι είναι όμως άραγε αυτό το Γκρότλιν; Γιατί τρομάζει τόσο πολύ τη Ρουμπίνη και γιατί κλέβει το σώβρακο του αστυνομικού; Μια ιστορία γεμάτη σασπένς αλλά και πολύ γέλιο μεταφρασμένη εξαιρετικά από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, ο οποίος κατορθώνει παρά τις δυσκολίες του έμμετρου στίχου να διατηρήσει την αίσθηση που ήθελε να δώσει ο συγγραφέας εξαρχής, αυτή της εποχής, του μυστηρίου και των ιστοριών τρόμου.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.