Το καταραμένο κουνέλι

Συγγραφέας – εικονογράφος: Judith Kerr
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+

Για όλα έφταιγε το κουνέλι του σχολείου. Ή τουλάχιστον αυτό πίστευε ο Τόμι. Οταν η Χιονονιφάδα θα έρθει να μείνει για λίγες μέρες στο σπίτι του, ο μοναδικός που θα εκστασιαστεί θα είναι η μικρή του αδερφή, η Αντζι. Γιατί για όλους τους υπόλοιπους τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά. Ο μπαμπάς του Τόμι είναι ηθοποιός και βρίσκεται για καιρό τώρα σε διάστημα “ανάπαυλας”. Κοινώς δεν έχει δουλειά, το οποίο σημαίνει πως περιφέρεται όλη την ημέρα μέσα στο σπίτι με θλιμμένο ύψος, ενώ δεν μπορούν να αγοράσουν καινούργια ρούχα ή να πάνε διακοπές. Η μαμά του σπουδάζει για να γίνει δασκάλα κι ο Τόμι το μόνο που θέλει είναι να του πάρουν δώρο τα Χριστούγεννα ένα καινούριο και μεγαλύτερο ποδήλατο. Πώς όμως όταν ο μπαμπάς του είναι άνεργος; Οταν η Χιονονιφάδα έρχεται να μείνει μαζί τους, καθώς η δασκάλα που είναι υπεύθυνη για το κουνέλι πρέπει να φύγει για λίγες ημέρες εκτός πόλης, ο Τόμι αναμβάνει να τη φροντίσει, ελπίζοντας πως το χαρτζηλίκι που θα πάρει ως κουνελοφροντιστής θα του φτάσει για να πάρει το ποδήλατο. Και τότε ξεκινούν τα δράματα! Είναιτο κουνέλι καταραμένο – όπως υποστηρίζει ο Τόμι – ή μήπως τελικά θα τους φέρει τύχη;

Η Judith Kerr έγραψε και εικονογράφησε μια αστεία και παράλληλα συγκινητική ιστορία για τη ζωή μιας οικογένειας που παλεύει με τα οικονομικά της και την καθημερινότητα, ένα κουνέλι που κατουράει τους πάντες και ένα αγόρι που προσπαθεί παρόλ’ αυτά να παραμείνει αισιόδοξο, παρά τα στραβά που συμβαίνουν. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να αναγνωρίσει τα συναισθήματα που δημιουργούνται στον πρωταγωνιστή και αφορούν από τη μία την κατάσταση παρατεταμένης ανεργίας στην οποία βρίσκεται ο πατέρας του και την επισφάλεια στην οποια ζει μαζί με την οικογένειά του κι από την άλλη την τεράστια απογοήτευση αν δεν καταφέρει τελικά να πάρει το χριστουγεννιάτικο δώρο που θέλει. Ενα υπέροχο κείμενο – το τελευταίο που έγραψε και εικονογράφησε η σπουδαία δημιουργός πριν πεθάνει – που μέσα στην απλότητά του θίγει σπουδαία θέματα, διανθισμένο με τις μοναδικές εικονογραφήσεις της Judith Kerr.

Ιδανικό και για μεγαλόφωνη ανάγνωση.


ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Οι μικροί φιλόσοφοι*

Κάθε βιβλίο περιέχει μικρές ιστορίες δύο ή τριών σελίδων με τις περιπέτειες μιας παρέας ανθρωπόμορφων ζώων. Απλές στιγμές, όπως το μοίρασμα μιας μερίδας πατάτες ή ένας καινούριος φίλος που δε μιλάει τη γλώσσα μας, γίνονται αφορμή για κουβέντα.

Η ιστορία της Τέχνης σε 21 γάτες

Η Nia Gould μας προτείνει μια φρέσκια, διασκεδαστική διαδρομή στην ιστορία της Τέχνης, ακολουθώντας τα ίχνη της γάτας – μοντέλου. Εικοσιένα διαφορετικά κινήματα τέχνης, με τα βασικά χαρακτηριστικά τους και τους αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες που τα επινόησαν ή τα υπηρέτησαν, αποτυπώνονται επάνω σε γάτες που ποζάρουν αυτάρεσκα και με αυτοπεποίθηση στις σελίδες αυτής της καλαίσθητης έκδοσης.

Η Τζούλια και ο καρχαρίας

Μια ολιγόμηνη μετακόμιση σε ένα παλιό φάρο φέρνει αντιμέτωπο ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Τζούλια και τους γονείς της, με σωρεία αλλεπάλληλων προκλήσεων. Η Κίραν Μίλγουντ Χέργκρεϊ πραγματεύεται δύσκολα θέματα που αφορούν τη σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, τον εκφοβισμό, την ψυχική ασθένεια. Το δεκάχρονο κορίτσι καλείται να διεκδικήσει καινούργιες φιλίες, να υπερασπιστεί φίλους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα και κυρίως να διαχειριστεί την ψυχική ασθένεια της μητέρας της.