Το καταραμένο κουνέλι

Συγγραφέας – εικονογράφος: Judith Kerr
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+

Για όλα έφταιγε το κουνέλι του σχολείου. Ή τουλάχιστον αυτό πίστευε ο Τόμι. Οταν η Χιονονιφάδα θα έρθει να μείνει για λίγες μέρες στο σπίτι του, ο μοναδικός που θα εκστασιαστεί θα είναι η μικρή του αδερφή, η Αντζι. Γιατί για όλους τους υπόλοιπους τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά. Ο μπαμπάς του Τόμι είναι ηθοποιός και βρίσκεται για καιρό τώρα σε διάστημα “ανάπαυλας”. Κοινώς δεν έχει δουλειά, το οποίο σημαίνει πως περιφέρεται όλη την ημέρα μέσα στο σπίτι με θλιμμένο ύψος, ενώ δεν μπορούν να αγοράσουν καινούργια ρούχα ή να πάνε διακοπές. Η μαμά του σπουδάζει για να γίνει δασκάλα κι ο Τόμι το μόνο που θέλει είναι να του πάρουν δώρο τα Χριστούγεννα ένα καινούριο και μεγαλύτερο ποδήλατο. Πώς όμως όταν ο μπαμπάς του είναι άνεργος; Οταν η Χιονονιφάδα έρχεται να μείνει μαζί τους, καθώς η δασκάλα που είναι υπεύθυνη για το κουνέλι πρέπει να φύγει για λίγες ημέρες εκτός πόλης, ο Τόμι αναμβάνει να τη φροντίσει, ελπίζοντας πως το χαρτζηλίκι που θα πάρει ως κουνελοφροντιστής θα του φτάσει για να πάρει το ποδήλατο. Και τότε ξεκινούν τα δράματα! Είναιτο κουνέλι καταραμένο – όπως υποστηρίζει ο Τόμι – ή μήπως τελικά θα τους φέρει τύχη;

Η Judith Kerr έγραψε και εικονογράφησε μια αστεία και παράλληλα συγκινητική ιστορία για τη ζωή μιας οικογένειας που παλεύει με τα οικονομικά της και την καθημερινότητα, ένα κουνέλι που κατουράει τους πάντες και ένα αγόρι που προσπαθεί παρόλ’ αυτά να παραμείνει αισιόδοξο, παρά τα στραβά που συμβαίνουν. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να αναγνωρίσει τα συναισθήματα που δημιουργούνται στον πρωταγωνιστή και αφορούν από τη μία την κατάσταση παρατεταμένης ανεργίας στην οποία βρίσκεται ο πατέρας του και την επισφάλεια στην οποια ζει μαζί με την οικογένειά του κι από την άλλη την τεράστια απογοήτευση αν δεν καταφέρει τελικά να πάρει το χριστουγεννιάτικο δώρο που θέλει. Ενα υπέροχο κείμενο – το τελευταίο που έγραψε και εικονογράφησε η σπουδαία δημιουργός πριν πεθάνει – που μέσα στην απλότητά του θίγει σπουδαία θέματα, διανθισμένο με τις μοναδικές εικονογραφήσεις της Judith Kerr.

Ιδανικό και για μεγαλόφωνη ανάγνωση.


ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.