Το καταραμένο κουνέλι

Συγγραφέας – εικονογράφος: Judith Kerr
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+

Για όλα έφταιγε το κουνέλι του σχολείου. Ή τουλάχιστον αυτό πίστευε ο Τόμι. Οταν η Χιονονιφάδα θα έρθει να μείνει για λίγες μέρες στο σπίτι του, ο μοναδικός που θα εκστασιαστεί θα είναι η μικρή του αδερφή, η Αντζι. Γιατί για όλους τους υπόλοιπους τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά. Ο μπαμπάς του Τόμι είναι ηθοποιός και βρίσκεται για καιρό τώρα σε διάστημα “ανάπαυλας”. Κοινώς δεν έχει δουλειά, το οποίο σημαίνει πως περιφέρεται όλη την ημέρα μέσα στο σπίτι με θλιμμένο ύψος, ενώ δεν μπορούν να αγοράσουν καινούργια ρούχα ή να πάνε διακοπές. Η μαμά του σπουδάζει για να γίνει δασκάλα κι ο Τόμι το μόνο που θέλει είναι να του πάρουν δώρο τα Χριστούγεννα ένα καινούριο και μεγαλύτερο ποδήλατο. Πώς όμως όταν ο μπαμπάς του είναι άνεργος; Οταν η Χιονονιφάδα έρχεται να μείνει μαζί τους, καθώς η δασκάλα που είναι υπεύθυνη για το κουνέλι πρέπει να φύγει για λίγες ημέρες εκτός πόλης, ο Τόμι αναμβάνει να τη φροντίσει, ελπίζοντας πως το χαρτζηλίκι που θα πάρει ως κουνελοφροντιστής θα του φτάσει για να πάρει το ποδήλατο. Και τότε ξεκινούν τα δράματα! Είναιτο κουνέλι καταραμένο – όπως υποστηρίζει ο Τόμι – ή μήπως τελικά θα τους φέρει τύχη;

Η Judith Kerr έγραψε και εικονογράφησε μια αστεία και παράλληλα συγκινητική ιστορία για τη ζωή μιας οικογένειας που παλεύει με τα οικονομικά της και την καθημερινότητα, ένα κουνέλι που κατουράει τους πάντες και ένα αγόρι που προσπαθεί παρόλ’ αυτά να παραμείνει αισιόδοξο, παρά τα στραβά που συμβαίνουν. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να αναγνωρίσει τα συναισθήματα που δημιουργούνται στον πρωταγωνιστή και αφορούν από τη μία την κατάσταση παρατεταμένης ανεργίας στην οποία βρίσκεται ο πατέρας του και την επισφάλεια στην οποια ζει μαζί με την οικογένειά του κι από την άλλη την τεράστια απογοήτευση αν δεν καταφέρει τελικά να πάρει το χριστουγεννιάτικο δώρο που θέλει. Ενα υπέροχο κείμενο – το τελευταίο που έγραψε και εικονογράφησε η σπουδαία δημιουργός πριν πεθάνει – που μέσα στην απλότητά του θίγει σπουδαία θέματα, διανθισμένο με τις μοναδικές εικονογραφήσεις της Judith Kerr.

Ιδανικό και για μεγαλόφωνη ανάγνωση.


ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.