Το κουτί του Σιλάν

Συγγραφέας: Άλκηστη Χαλικιά

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδόσεις: Ίκαρος

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+

 

Ενα αγόρι ζει που ζει σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, μια καινούργια πατρίδα, ένα νέο σχολείο στο οποίο φοιτούν πολλά παιδιά που μιλούν μια νέα γλώσσα. Και το αγόρι προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να γίνει ένα με αυτά, χωρίς όμως να αφήσει πίσω όσα αγαπάει από την παλιά πατρίδα του, που τα κρατάει καλά κρυμμένα στην καρδιά του και στο κουτί που κουβαλάει πάντα μαζί του. Τι να έχει όμως μέσα αυτό το κουτί; Τα άλλα παιδιά αναρωτιούνται όμως ο Σιλάν δεν θα τους αφήσει να δουν τι έχει μέσα. Μέχρι την ημέρα που…

Η Άλκηστη Χαλικιά καταπιάνεται με ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ τα τελευταία δύο χρόνια τους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, το προσφυγικό. Ομως, η ιστορία του Σιλάν είναι διαφορετική, καθώς αφηγητής είναι το ίδιο το παιδί. Μέσα από τις πολύχρωμες σελίδες του βιβλίου – ιδανικό φόντο που δημιούργησε η Ντανιέλα Σταματιάδη – μαθαίνουμε για τη ζωή του στη νέα του πατρίδα, τους συμμαθητές του και το σχολικό του περιβάλλον, την καθημερινότητά του και τον τρόπο που προσπαθεί να ενταχθεί στη νέα του πραγματικότητα και να κάνει φίλους, την αγάπη του για τη ζωγραφική και κυρίως τα συναισθήματά του και τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν τα άλλα παιδιά της τάξης του. Η ιστορία προκαλεί συγκίνηση στον ενήλικο αναγνώστη, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον μικρό σε ηλικία ακροατή να έρθει σε επαφή με το θέμα της προσφυγιάς και της μετεγκατάστασης, της προσπάθειας για αρχή μιας νεάς ζωής μακριά από τον πόλεμο και το τι μπορεί να αισθάνεται ένα παιδί που έχει βίαια αποκοπεί από το γνώριμό του περιβάλλον και τώρα προσπαθεί να ενταχθεί σε ένα νέο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;