Κείμενο-Εικονογράφηση: Les canailles
Μετάφραση: Μυρτιά Νικολακοπούλου
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικία: 7+, 9+

Ποιος δεν έχει ονειρευτεί να βρεθεί στα στούντιο των σπουδαιότερων καλλιτεχνών; Κεραμική, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, φιλμογραφία, μόδα και άλλα – δημιουργοί και έργα που ξεχωρίζουν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τη Γαλλία μέχρι την Αμερική και την Ιαπωνία. Το “Μεγάλο Εργαστήρι” είναι ένα ταξίδι μέσα από 16 παρασκήνια της ιστορίας της τέχνης, που εκτείνεται σε εκατοντάδες χρόνια, από τη γη και τους πολιτισμούς όλου του κόσμου.

Οι δημιουργοί του βιβλίου είναι η Ντιάνα και ο Ιερεμίας ή αλλιώς les canailles, ένα καλλιτεχνικό, νεαρό ζευγάρι Γάλλων, με δικό τους εργαστήρι και οι ίδιοι. Είναι πιθανό λοιπόν, αυτό να τους έδωσε έμπνευση για την ενδιαφέρουσα θεματολογία του πρώτου τους βιβλίου, έναντι των τυπικών παιδικών βιβλίων με έργα τέχνης ή/και τις βιογραφίες διάσημων καλλιτεχνών του παρελθόντος. Τα λιτά κείμενα επικεντρώνονται στον χώρο και στον τρόπο δουλειάς σημαντικών δημιουργών όλου του κόσμου, μεταξύ των οποίων είναι και οι κεραμοποιοί στην Ελλάδα του 1000-350 π.Χ. Έμφαση δίνεται στα εργαλεία, στα υλικά, στις τεχνικές και στους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνταν, μαζί με τα εμβληματικά έργα κάθε δημιουργού (ή ομάδας).

Η Αρτεμισία Τζεντιλέσκι γίνεται αφορμή για να σχολιαστεί η καταπίεση της γυναίκας-καλλιτέχνιδας στο παρελθόν, αλλά και ο εμβληματικός ρόλος της γυναίκας στην τέχνη. Έχοντας συνηθίσει να σκεφτόμαστε ότι η τέχνη είναι συνυφασμένη κυρίως με τον δυτικό κόσμο, εντύπωση κάνει το εργαστήριο και η δημιουργικότητα του Χοκουσάι από την Ιαπωνία. Αντιστοίχως, ενώ με τον όρο τέχνη συχνά πάει το μυαλό μας σε ζωγραφικούς πίνακες και γλυπτά, στο βιβλίο αυτό έχουμε τη χαρά να μάθουμε πως εργαζόταν στο στούντιο του Υβ Σεν Λοράν, τι δίδασκαν και πως δούλευαν στη Σχολή Μπάουχαους και πως ο Μαν Ρέυ μεταχειριζόταν τη φωτογραφία ως ζωγράφος.  

Εικονογραφικά, κάθε εργαστήριο παρουσιάζεται σε δύο διπλές σελίδες: στο πρώτο δισέλιδο, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό πορτρέτο του καλλιτέχνη (ή της ομάδας) και περίπου δεκαπέντε τυπικά αντικείμενα του έργου τους. Στη συνέχεια απολαμβάνουμε μια δισέλιδη εικονογράφηση, η οποία μας μεταφέρει στο χώρο δουλειάς τους, εσωτερικό (στούντιο, ατελιέ κλπ) ή εξωτερικό (φύση, δρόμος κλπ). Η τεχνοτροπία των εικονογράφων είναι αντιπροσωπευτική των πολυάριθμων ζωγραφικών πινάκων, κολλάζ και τοιχογραφιών τους: έντονα και συμβατικά χρώματα (μπλε, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο), γωνίες και γεωμετρικά σχήματα. 

Η διασημότητα είναι συχνά θελκτική για τα παιδιά. Δένοντάς την με τη μέθοδο και την προσπάθεια οι canailles φωτίζουν τη σημασία και την απόλαυση της διαδρομής μέχρι το φανταχτερό αποτέλεσμα. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, η Καμίλ Κλοντέλ και ο Ζαν-Μισέλ Μπασκιά είναι αξιοθαύμαστοι, αυτή τη φορά όχι μέσω των διάσημων έργων τους, αλλά μέσω της καλλιτεχνικής τους πορείας στο παρασκήνιο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Δύο σκύλοι κι ένας γάτος

Οι μικρές περιπέτειες του Κούκι, του ευαισθητούλη σκύλου και του χαλαρού γάτου Μάφιν όταν μπαίνει στη ζωή τους το κουταβάκι

Bunny vs Monkey

Άρεσε στο επτάχρονό μου; Ναι, ναι και χίλιες φορές ναι. Άρεσε σε έμενα; Μμμμ. Και θα μπορούσα να τελειώσω εδώ