Το μεγάλο βιβλίο των δράκων

Συγγραφέας: Φεντερίκα Μαγκρίν
Εικονογράφηση: Άννα Λανγκ
Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα
Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+

Εσύ τι θα έκανες αν έβρισκες στον δρόμο σου ένα στρογγυλό αντικείμενο, το έπαιρνες σπίτι σου κι ανακάλυπτες ότι ήταν αυγό; Και μάλιστα ένα όχι τόσο συνηθισμένο αυγό, αφού σύντομα θα μάθεις πως μόλις έγινες ο/η περήφανος/η φροντιστής ενός… δράκου! Καιρός να μάθεις κάποια πράγματα γι’ αυτά τα υπέροχα πλάσματα, από προέρχονται, τα βασικά τους χαρακτηριστικά, τα είδη τους, τους χαρακτήρες και τις συμπεριφορές τους. Και, φυσικά, να ενημέρωθείς για το πώς να αναθρέψεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον νέο σου φίλο, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες!

To Μεγάλο βιβλίων των δράκων δεν είναι απλώς ένα βιβλίο για τα μυθικά αυτά τέρατα και το βασικότερο, δεν ειναι ένα βιβλίο μυθοπλασίας ακριβώς. Η Φεντερίκα Μαγκρίν συγκέντρωσε σε ένα εικονογραφημένο βιβλίο όλες τις πιθανές κι απίθανες πληροφορίες για τους δράκους, όπως αυτοί απαντώνται σε μύθους και λαϊκές παραδόσεις χωρών από τη βόρεια και κυρίως την ανατολική Ευρώπη ως την Απω Ανατολή. Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Στο πρώτο γνωρίζουμε τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους που προέρχονται από τη Δύση, με βασικούς τους Κνούκερ, τους πιο άγριους, τους Ντραγκ από την Καταλονία, τον Νορβηγό Λίντγουορμ και τον Ντράιγκ Γκοχ, που πρωτοσυναντάμε στον μύθο του Μάγου Μέρλιν. Το δεύτερο μέρος μας μαθαίνει τα πάντα για τους δράκους της Ανατολής, όπως τον καλοσυνάτο Ντρουγκ των Ιμαλαΐων ως τον Λανγκ, τον πιο αντιπροσωπευτικό δράκο της περιοχής. Πριν φτάσουμε στο πολύ σημαντικό κεφάλαιο της φροντίδας και εκπαίδευσης των δράκων, υπάρχει και ένα κεφάλαιο που μιλάει για τις ειδικές κατηγορίες δράκων, όπως ο Μουσούσου (θυμίζει λίγο τον Μουσού, τον δράκο της Μουλάν στην ομώνυμη ταινία του Disney), ο Τζάφα, ένας από τους λίγους δράκους της θάλασσας, αλλά και ο Κοκάτρις.

Ενα πρωτότυπο βιβλίο γνώσης για παιδιά ηλικίας από 7 ετών και άνω, με εξαιρετικά ταιριαστή στο θέμα εικονογράφηση από την Ουγγαρέζα Άννα Λάνγκ και χρήση λεπτού χιούμορ ανάμεσα στις πολυάριθμες πληροφορίες που μοιράζεται με τους μικρούς σε ηλικία (αλλά και τους μεγάλους) αναγνώστες. Ενα από τα καλύτερα μεταφρασμένα βιβλία της χρονιά που έφυγε. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.