Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες

oikogenia

Συγγραφέας: Mary Hoffman

Εικονογράφος: Ros Asquith

Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εκδόσεις: Ικαρος

Xρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 5+

 

Οταν τα λόγια λιγοστεύουν και οι ιδέες στερεύουν, Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες είναι εδώ για να σου λύσει τα χέρια. Πόσες φορές δεν αναρωτήθηκες με ποιόν τρόπο μπορείς να μιλήσεις στο παιδί σου για τη διαφορετικότητα και το τί συμβαίνει έξω από το δικό του, οικείο, περιβάλλον; Πόσες φορές δεν κόλλησες ψάχνοντας να βρεις τις κατάλληλες λέξεις για να δώσεις με απλό και κατανοητό τρόπο την απάντηση στην 586η ερώτηση που σου έκανε; Το βιβλίο αυτό είναι, καταρχήν, διασκεδαστικό. Γιατί είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό να μαθαίνεις καινούργια πράγματα.

Το κείμενο της Mary Hoffman εισάγει το παιδί σε έναν κόσμο διαφορετικό, εκεί που οι οικογένεις δεν είναι όλες ίδιες. Δεν υπάρχει πάντα το μοντέλο “μαμά-μπαμπάς-παιδι(ά)”. Κάποιες φορές συναντάμε μαμάδες μόνο ή μπαμπάδες μόνο (ένα πολύ καλό έναυσμα για να εξηγήσουμε στα παιδιά την έννοια της ομοφυλοφιλίας), ή μόνο ένας γονιός ή παπούδες και γιαγιάδες ή θετοί γονείς (“πάσα” για να μιλήσουμε για τις υιοθεσίες). Που μένουν όμως αυτές οι οικογένειες; Με τι ασχολούνται; Δουλεύει πάντα μόνο ο μπαμπάς ή και οι δύο; ‘Η μήπως η μαμά είναι αυτή που πρέπει να φεύγει κάθε μέρα για να δουλέψει; Μήπως είναι και οι δύο άνεργοι; Και που θα τους βρεις; Μένουν σε σπίτια σαν το δικό σου ή σε σκηνές και μικρά διαμερίσματα; Πέρα από αυτά, η Hoffman το προχωράει κι άλλο και μιλάει και για τα συναισθήματα, για τα χόμπι μας, για τον τρόπο που μετακινούμαστε, τον τρόπο που γιορτάζουμε τα γενέθλια, τα Xριστούγεννα, το Χάνουκα ή το Ντιβάλι, ακόμα και τα κατοικίδια που επιλέγουμε (ή δεν επιλέγουμε) να έχουμε και τα ρούχα που φοράμε.

Η εικονογράφηση της Ros Asquith βοηθάει τον μικρό αναγνώστη να εντοπίσει τις διαφορές, χρησιμοποιώντας τη δύναμη των χρωμάτων και των απλών σχεδίων. Πέρα από αυτό, δίνει ερεθίσματα για να γεννηθούν 1000 ακόμα ερωτήσεις που περιμένουν απαντήσεις.

Το βιβλίο έχει βραβευτεί με το School Library Association Information Book Award στην κατηγορία κάτω των 7 ετών, την πρώτη χρονιά που θεσμοθετήθηκε το βραβείο, το 2011, και ήταν στη μακρά λίστα για το NASEN Award.

 

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.