Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες

oikogenia

Συγγραφέας: Mary Hoffman

Εικονογράφος: Ros Asquith

Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εκδόσεις: Ικαρος

Xρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 5+

 

Οταν τα λόγια λιγοστεύουν και οι ιδέες στερεύουν, Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες είναι εδώ για να σου λύσει τα χέρια. Πόσες φορές δεν αναρωτήθηκες με ποιόν τρόπο μπορείς να μιλήσεις στο παιδί σου για τη διαφορετικότητα και το τί συμβαίνει έξω από το δικό του, οικείο, περιβάλλον; Πόσες φορές δεν κόλλησες ψάχνοντας να βρεις τις κατάλληλες λέξεις για να δώσεις με απλό και κατανοητό τρόπο την απάντηση στην 586η ερώτηση που σου έκανε; Το βιβλίο αυτό είναι, καταρχήν, διασκεδαστικό. Γιατί είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό να μαθαίνεις καινούργια πράγματα.

Το κείμενο της Mary Hoffman εισάγει το παιδί σε έναν κόσμο διαφορετικό, εκεί που οι οικογένεις δεν είναι όλες ίδιες. Δεν υπάρχει πάντα το μοντέλο “μαμά-μπαμπάς-παιδι(ά)”. Κάποιες φορές συναντάμε μαμάδες μόνο ή μπαμπάδες μόνο (ένα πολύ καλό έναυσμα για να εξηγήσουμε στα παιδιά την έννοια της ομοφυλοφιλίας), ή μόνο ένας γονιός ή παπούδες και γιαγιάδες ή θετοί γονείς (“πάσα” για να μιλήσουμε για τις υιοθεσίες). Που μένουν όμως αυτές οι οικογένειες; Με τι ασχολούνται; Δουλεύει πάντα μόνο ο μπαμπάς ή και οι δύο; ‘Η μήπως η μαμά είναι αυτή που πρέπει να φεύγει κάθε μέρα για να δουλέψει; Μήπως είναι και οι δύο άνεργοι; Και που θα τους βρεις; Μένουν σε σπίτια σαν το δικό σου ή σε σκηνές και μικρά διαμερίσματα; Πέρα από αυτά, η Hoffman το προχωράει κι άλλο και μιλάει και για τα συναισθήματα, για τα χόμπι μας, για τον τρόπο που μετακινούμαστε, τον τρόπο που γιορτάζουμε τα γενέθλια, τα Xριστούγεννα, το Χάνουκα ή το Ντιβάλι, ακόμα και τα κατοικίδια που επιλέγουμε (ή δεν επιλέγουμε) να έχουμε και τα ρούχα που φοράμε.

Η εικονογράφηση της Ros Asquith βοηθάει τον μικρό αναγνώστη να εντοπίσει τις διαφορές, χρησιμοποιώντας τη δύναμη των χρωμάτων και των απλών σχεδίων. Πέρα από αυτό, δίνει ερεθίσματα για να γεννηθούν 1000 ακόμα ερωτήσεις που περιμένουν απαντήσεις.

Το βιβλίο έχει βραβευτεί με το School Library Association Information Book Award στην κατηγορία κάτω των 7 ετών, την πρώτη χρονιά που θεσμοθετήθηκε το βραβείο, το 2011, και ήταν στη μακρά λίστα για το NASEN Award.

 

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.