Το πνεύμα του χιονιού: μια χριστουγεννιάτικη ιστορία

Συγγραφέας: Maja Lounde
Εικονογράφος: Lisa Aisato
Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 7+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 9+, 12+

Ο Κρίστιαν είναι 9 χρόνων και λατρεύει τα Χριστούγεννα. Οχι μόνο για το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα δώρα, αλλά και για τις μυρωδιές από τα μπισκότα τζίντζερ, τα μανταρίνια, τις μελωδίες και τους εντυπωσιακούς στολισμούς. Τα λατρεύει και για έναν άλλο λόγο, γιατί είναι και τα γενέθλιά του. Φέτος όμως όλα είναι διαφορετικά και το αγόρι φοβάται ότι τα Χριστούγεννα θα ακυρωθούν. Οι γονείς του στο σπίτι είναι όπως εδώ και έξι μήνες, αμίλητοι και απόμακροι. Το ίδιο και η μικρή του αδερφή, η Αυγούστα, που έχει χάσει τον Δυναμίτη που έκρυβε μέσα της. Ολα όμως θα αλλάξουν τη στιγμή που θα γνωρίσει ένα περίεργο κορίτσι. Η Χέντβιχ, με τα κόκκινα μαλλιά της, τα πράσινα μάτια της, το φωτεινό της χαμόγελο και την απεριόριστη αγάπη της για τα Χριστούγεννα, θα τον κάνει να αναθαρρήσει και να ελπίσει ξανά πως οι γιορτές που έρχονται θα είναι το ίδιο όμορφες, αν και αρκετά διαφορετικές από όλες όσες έχει ζήσει ως τώρα. Ομως, το κορίτσι αυτό, κάτω από το λαμπερό του χαμόγελο και το σπινθηροβόλο του βλέμμα φαίνεται πως κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Θα μάθει άραγε ο Κρίστιαν την αλήθεια;

Η Maja Lunde έγραψε μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη ιστορία που μιλάει για τη φιλία, την αγάπη, τη ζωή και τον θάνατο, τη χαρά και τη λύπη που συνυπάρχουν ακόμα και τα Χριστούγεννα, την πιο λαμπερή γιορτή όλου του χρόνου. Στήνει ένα εορταστικό σκηνικό, με μπόλικο χιόνι, λαμπάκια, κεριά, αναμμένα τζάκια και χριστουγεννιάτικους στολισμούς, συστήνει τους πρωταγωνιστές της και τους αφήνει να διηγηθούν εκείνοι την ιστορία τους. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της καταφέρνει να βάλει τους αναγνώστες στο πνεύμα των γιορτών, ενώ παράλληλα να μιλήσει για την απουσία με έναν τρόπο ευθύ και ειλικρινή. Αφήνει τον Κρίστιαν και την Χέντβιχ να παρασυρθούν σε μια ιστορία με πολλά μυστικά και μυστήριο, και αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι των αποκαλύψεων αργά και με μαεστρία, όσο ο αναγνώστης προχωράει την ανάγνωση. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εξαιρετικά λεπτομερείς εικονογραφήσεις της Lisa Aisato.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε πως η συγγραφέας επέλεξε επίτηδες να χωρίσει την ιστορία της σε 24 κεφάλαια, προκειμένου να μπορεί το βιβλίο να διαβαστεί μεγαλόφωνα, ξεκινώντας από την 1η Δεκεμβρίου ως και την Παραμονή των Χριστουγέννων, σαν ένα είδος advent calendar*.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη της Maja Lunde στην Κόκκινη Αλεπού.

*Ημερολόγιο που μετρά αντίστροφα τις ημέρες από την 1η Δεκεμβρίου ως την Παραμονή των Χριστουγέννων. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στη Γερμνανία του 19ου αιώνα, όταν οι Πρωτεστάντες τραβούσαν γραμμές με κιμωλία στις πόρτες ή άναβαν κεριά για να μετρήσουν τις ημέρες ως τα Χριστούγεννα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.