Το ποτάμι

Συγγραφέας – εικονογράφος: Tom Percival
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις: Ικαρος
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 3+

Όπως όλα τα βιβλία του Tom Percival, το Ποτάμι μιλάει για τα συναισθήματα, για το πώς αυτά συνεχώς αλλάζουν μέσα μας και για το πώς μαθαίνουμε να τα διαχειριζόμαστε. Οι ιστορίες του μιλάνε συχνά για το θάρρος, τους φόβους, τη νοσταλγία, τη μοναξιά, την ανασφάλεια, τη δύναμη της προσπάθειας. Και με έναν απλό, μεταφορικό, μα σοφό τρόπο καταφέρνει να περάσει το μήνυμα ότι είναι απολύτως οκ να τα νιώθουμε όλα αυτά, ότι όλα είναι αποδεκτά και ότι δεν υπάρχει τίποτα μη φυσιολογικό σε όσα αισθανόμαστε. Πετυχαίνει έτσι να διδάξει στους μικρούς αναγνώστες ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για τη διαχείριση των συναισθημάτων: την αποδοχή. 

Ακριβώς έτσι και στο “Ποτάμι”, ο Percival μας βάζει στον κόσμο του Ρόουαν που μεγαλώνει παίζοντας πλάι σε έναν ποταμό. Το ποτάμι, όπως και το αγόρι, κάποιες μέρες είναι ήσυχο, κάποιες άλλες ζωηρό και παιχνιδιάρικο, κάποιες πάλι άγριο και θυμωμένο. Τι γίνεται όμως όταν έρθει ο χειμώνας και το ποτάμι παγώσει; Όπως και το ίδιο το αγόρι μετά από μια στενοχώρια και μια μεγάλη απώλεια; Τι θα χρειαστεί για να σπάσουν οι πάγοι και το νερό να αρχίσει πάλι να κυλά; 

Με απλά λόγια και τις υπέροχες περιγραφικές του εικόνες, ο Percival μας μαθαίνει ότι όλα τα συναισθήματα, ακόμα και το βαρύ αίσθημα της απώλειας, είναι σαν το νερό που κυλάει και με την ίδια ροή μεταβάλλονται μέσα μας. Άλλοτε με ορμή, άλλοτε με αντάρα και θυμό, άλλες φορές ήρεμα και γλυκά, αλλά πάντα σαν το νερό που κυλάει σε έναν αέναο κύκλο, τα συναισθήματα έρχονται και φεύγουν. Κι όσο μεγαλώνουμε και συνειδητοποιούμε αυτή την αλήθεια, τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε στο να διαχειριζόμαστε όσα μας ζορίζουν και να κρατάμε περισσότερο στην καρδιά και την ψυχή όσα μας κάνουν ευτυχισμένους. 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Η απίστευτα αποτυχημένη φιλία της Λότι Μπρουκς

Λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνίστρια τη Λότι Μπρουκς, μαθαίνουμε τα πάντα το σχεδόν 12χρονο κορίτσι και απαντάμε στο ερώτημα γιατί τα παιδιά την αγαπούν τόσο πολύ.

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.