Το σαλιγκάρι με την καρδιά στα δεξιά

Συγγραφέας: Maria Popova
Εικονογράφος: Ping Zhu
Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+, 7+

«Πριν ακόμα γεννηθούν τ’ αστέρια που λάμπουν στον ουρανό και πριν τα  βουνά αρχίσουν να ψηλώνουν για να τα πιάσουν..», έτσι ξεκινά η Μαρία Πόποβα να μας περιγράφει την αληθινή ιστορία ενός σαλιγκαριού με όνομα: το Τζέρεμι.

Το Τζέρεμι (τα σαλιγκάρια είναι ερμαφρόδιτα) γεννήθηκε με αριστερόστροφο κέλυφος και όλα τα όργανα και  την καρδιά του στα δεξιά. Αυτή η αντιστροφή οργάνων, που το έκανε ξεχωριστό, καθόρισε και τη ζωή του. Με ποιόν τρόπο; Το πρόσεξε ένας επιστήμονας, που σκέφτηκε ότι πίσω από την ιδιαιτερότητά του κρυβόταν κάποιο όμορφο μυστικό που περιμένει να ανακαλυφθεί, και το έστειλε στο εργαστήριο ενός ερευνητή ειδικού στα σαλιγκάρια.

Αν και  η ποικιλομορφία είναι πάντοτε πιο ευπρόσδεκτη από την ομοιότητα, κι επειδή κάνει τις κοινότητες δυνατότερες και πιο ικανές να προσαρμοστούν στις αλλαγές, τα σαλιγκάρια προτιμούν να κάνουν μωρά ανά ζευγάρια, και έτσι  ο ειδικός επιστήμονας, που δεν ήθελε το Τζέρεμι να είναι μοναχικό, αναζήτησε ένα επίσης αριστερόστροφο ταίρι για το ξεχωριστό του σαλιγκάρι. Τη συνέχεια της ιστορίας, που επειδή είναι αληθινή δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τέλος της, θα τη διαβάσετε στο βιβλίο.

Τα φωτεινά υδροχρώματα της Ping Zhu φτιάχνουν ουρανούς, θάλασσες, εργαστήρια και κήπους, μας πηγαινοφέρνουν στο χρόνο και στο χώρο από τη γέννηση του κόσμου έως τα σύγχρονα επιστημονικά εργαστήρια, εστιάζοντας πότε στο μικροσκοπικό και πότε στο τεράστιο, στο κοντινό και στο άπειρο. Το σαλιγκάρι είναι άλλοτε ο πρωταγωνιστής της εικόνας και άλλοτε μικροσκοπικό πλασματάκι που πρέπει να το ψάξουμε δίπλα στα γιγάντια πόδια των δεινοσαύρων, κοντά στα μεγάλα παπούτσια του επιστήμονα ή πάνω στα φύλλα ενός λουλουδιασμένου κήπου.

Η Maria Popova κεντάει στον καμβά μιας αληθινής ιστορίας με λέξεις από την επιστήμη της Βιολογίας και της Γενετικής – αναφέρεται στη μετάλλαξη, στην εξέλιξη, στα γένη, στα ερμαφρόδιτα, στα γονίδια, την ανατομία, την αντιστροφή οργάνων. Ταυτόχρονα όμως με τα γεγονότα και τα επιστημονικά δεδομένα, προσθέτει πάνω στον ίδιο καμβά, προσεκτικά, με λυρισμό, έννοιες όπως η δύναμη του χρόνου, το μεγαλείο του σύμπαντος, η αξία του μικρόκοσμου, η ομορφιά και η δύναμη της ποικιλομορφίας. Με ποίηση στο κείμενο και στην εικόνα, αφηγείται μια ιστορία για τον μικρόκοσμο, τη μοναξιά, την επιστημονική ευαισθησία, το θάνατο και την τύχη. Το τέλος της ιστορίας αυτής δεν το γράφει η ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά η φύση.

Για τους αναγνώστες που θέλουν να δουν τον αργό διπλό εναγκαλισμό των σαλιγκαριών, αναζητήστε στο Youtube το Amour des escargots  – απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ Μικρόκοσμος (Claude Nuridsany – Marie Pérennou), με μουσική του  Bruno Coulais.

Διαβάστε εδώ για το Velocity of being, τον συλλογικό τόμο που κυκλοφόρησε πριν 4 χρόνια και που περιλαμβάνει επιστολές σπουδαίων ανθρώπων των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών που απευθύνονται σε παιδιά και νεαρούς αναγνώστες, μια ιδέα της Maria Popova που υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της εκδότριας Claudia Zoe Bedrick.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα βιβλίο μες στη βρόμα

Τι γνωρίζετε για το σαπούνι; Για τα αρώματα; Τα καζανάκια; Τις αποχετεύσεις; Να ένα βιβλίο που βγάζει τα άπλυτα της ανθρώπινης φύσης στη φόρα, ξαφνιάζοντάς μας με τα όσα  εξωφρενικά, αλλά πέρα για πέρα αληθινά, στοιχεία και γεγονότα μας αποκαλύπτει.

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;