To σχολείο των μαγικών ζώων: η σειρά

Συγγραφέας: Μαργκίτ Άουερ

Εικονογράφος: Νίνα Ντούλεκ

Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Χρονιά έκδοσης: 2014, 2015, 2016

Ηλικίες: 9+

 

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος Μαργκίτ Άουερ άφησε για λίγο πίσω της τα ειδησεογραφικά άρθρα και τις πολιτικές αναλύσεις στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στράφηκε στη συγγραφή παιδικών βιβλίων, όταν οι τρεις γιοί της ξεκίνησαν το Δημοτικό. Η Άουερ εμπνεύστηκε τις εννιά μέχρι στιγμής ιστορίες του Σχολείου των Μαγικών Ζώων από τα παιδιά της, όμως – όπως έχει πει η ίδια – δεν τόλμησε να χρησιμοποιήσει στοιχεία των χαρακτήρων τους από φόβο μήπως την καταλάβουν! Η Άουερ πλάθει έναν κόσμο φανταστικό σε ένα κανονικό σχολείο στη Γερμανία, χωρίς να αναφέρει όμως πού ακριβώς. Πρωταγωνιστές είναι ο κύριος Mortimer Morrison, ιδιοκτήτης ενός pet-shop με μαγικά ζώα, η κ. Mary Cornfield, δασκάλα στο σχολείο Βιντερστάιν, μία από τις λίγες που γνωρίζει για τα μαγικά ζώα και μαζί με τον Morrison αποφασίζουν ποιό παιδί θα πάρει ποιό ζώο. Από τους εικοσιτέσσερις μαθητές (12 κορίτσια και 12 αγόρια) γνωρίζουμε την Ιντα, τον Μπένι, τον Γιο, τον Σόκι, την Άννα-Λένα, τον Εντι και την Ελένε και όλοι με τα ζωάκια τους, τον Ράμπατ την αλεπού, την Ενριέτα τη χελώνα, την Ασχάντι το φίδι και τον Λεονάρντο τον σκίουρο και τόσους άλλους. Στα τέσσερα βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ξετυλίγεται η ιστορία του σχολείου Βιντερστάιν, των μαθητών, των καθηγητών και φυσικά των μαγικών τους ζώων και μέσα από τις περιπέτειες που ζουν κάθε φορά, η Αουερ “χρησιμοποιεί” κάθε ζώο ώστε να βοηθά το παιδί που του έχουν αναθέσει να ξεπεράσει τους φόβους του, να είναι ο εαυτός τους, να μην ξεγελιέται από τους συμμαθητές του κ.α. Στη Γερμανία κυκλοφορούν εννέα βιβλία.

 

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα:

  1. Το Σχολείο των Μαγικών Ζώων
  2. Το Σχολείο των Μαγικών Ζώων 2: Ένα σωρό τρύπες!
  3. Το Σχολείο των Μαγικών Ζώων 3: Τα φώτα σβήνουν!
  4. Το Σχολείο των Μαγικών Ζώων 4: Απίστευτο!

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.