Το βιβλίο που κουνιέται

Κείμενο – εικονογράφηση: Die KrickelKrakels

Απόδοση: Μαρία Σούμπερτ

Εκδόσεις: Διάπλαση

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 3+, 5+

 

Το βιβλίο που κουνιέται είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του. Για να το διαβάσεις και να το καταλάβεις, πρέπει… να το κουνήσεις! Να το πας αριστερά, να το πας δεξιά, να το φέρεις τούμπα, να το ανοιγοκλείσεις πολύ γρήγορα, να φτάσεις στο τέλος για να δεις τι συνέβη στην αρχή. Οι KrickekKrakels είναι μια ομάδα από τη Γερμανία που αποτελείται από 14 άτομα, όλοι τους συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου στο τμήμα των Εφαρμοσμένων Τεχνών. Το Βιβλίο που κουνιέται βραβεύτηκε το 2011 και το 2012 με τα βραβεία Primeval Robot και Grandios ως το πιο αστείο παιδικό βιβλίο. Η ιστορία ξεκινάει με δύο αυγά που τα παιδιά θα πρέπει προσεχτικά να βοηθήσουν να σπάσουν. Από μέσα τους θα ξεπηδήσουν ο μεγάλος Μπο και ο μικρός Μπερτ. Στην επόμενη σελίδα θα πρέπει να τραγουδίσουν μαζί με τον Μπο, ενώ την επόμενη για να τη διαβάσουν θα πρέπει να αναποδογυρίσουν ολόκληρο το βιβλίο! Θα πρέπει να φιλήσουν τον βάτραχο για να τον κάνουν πρίγκηπα, κουνώντας το βιβλίο πέρα δώθε να δημιουργήσουν τεράστια κύματα, ώστε η βάρκα της αρκούδας να πλεύσει ως την ακτή, να φυσήξουν δυνατά για να διώξουν τα σύννεφα της βροχής, να χρησιμοποιήσουν το φως του ήλιου ή μιας λάμπας για να βοηθήσουν τα αχλάδια να ωριμάσουν και τόσα άλλα! Είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό βιβλίο που βάζει τα παιδιά στη διαδικασία να συμμετέχουν στην εξέλιξη της ιστορίας, προκαλώντα κύματα γέλιου που μεγαλώνουν όσο προχωράμε την ανάγνωση!

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.