Τόνοι, τόνοι και Τόνι

Συγγραφέας: Πάνος Χριστοδούλου

Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 7+

 

O Tόνι έχει “μαλώσει” με τους τόνους κι ό,τι κι αν γράψει είναι άτονο. Ενώ είναι φανταστικός στο να βγάζει ιστορίες από το μυαλό του, δεν βάζει κανέναν τόνο σε καμία λέξη. Μια μέρα, ο δάσκαλός του θα τον καλέσει στον πίνακα να γράψει μια από τις ιστορίες του, όμως θα νευριάσει πολύ που ο Τόνι δεν βάζει πάλι τόνους. Και θα φωνάξει τόσο δυνατά που θα τον ακούσουν οι τόνοι – τα ψάρια – και θα βγουν από τη θάλασσα και θα πέσουν πάνω στις άτονες λέξεις του Τόνι και πω-πω, μα τι μπέρδεμα είναι αυτό; Οι τόνοι έπεσαν αλλού για αλλού και τώρα άλλαξε όλο το νόημα της ιστορίας του Τόνι. Ο Πάνος Χριστοδούλου, διευθυντής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έγραψε μια αστεία ιστορία για να διασκεδάσει τα παιδιά, αλλά και να τους δείξει πόσο σημαντική είναι η χρήση των τόνων όταν γράφουμε. Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα “η αφορμή για το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν το εργαστήρι δημιουργικής γραφής που έκανα στο ελληνικό σχολείο του Λονδίνου. Εκεί τα περισσότερα παιδιά δεν έβαζαν καθόλου τόνους στις ιστορίες που γράφαμε και, όταν το συζήτησα μαζί τους, ένα από τα παιδιά μου πρότεινε να φτιάξουμε μια ιστορία με λέξεις που αντί για τόνους γραμματικής θα είχαν τόνους ψάρια”. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 6+.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πάρα πολλά γουρουνάκια και ένας μόνο λύκος

Αν σας αρέσουν τα παραμύθια, τότε σίγουρα θα προτιμάτε να μην τελειώνουν στο άψε σβήσε. Ένα παραμύθι θέλει αστείους ήρωες, ενδιαφέρον, λεπτομέρειες και σασπένς! Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του λύκου με τα τρία γουρουνάκια. Πόσες όμως παραλλαγές έχουμε ήδη διαβάσει και πόσες ακόμα μπορούμε να φανταστούμε;

Η Χόλι γεμίζει το κόκκινο σακίδιο

Η Χόλι είναι ένα μικρό πιγκουινάκι που μένει μαζί με τους γονείς και το υπόλοιπο σμήνος κάπου στον Νότιο Πόλο. Απολαμβάνει το παιχνίδι στο χιόνι, τα φρέσκα, λαχταριστά ψαράκια και τις βραδινές συναντήσεις με τους υπόλοιπους πιγκουίνους. Μια μέρα ο μπαμπάς της θα της ανακοινώσει ότι η θάλασσα δεν έχει πλέον πολλά ψάρια και θα χρειαστεί να ταξιδέψει μακριά για να μπορέσει να βρει φαγητό για όλους.