Βιβλία που προκαλούν το γέλιο και διασκεδάζουν τα παιδιά

Υπάρχουν κάποια βιβλία που προκαλούν το γέλιο αυθόρμητα και διασκεδάζουν τα παιδιά τόσο, που αυτομάτως τα βιβλία αυτά γίνονται τα αγαπημένα τους. Το γέλιο είναι ίσως ένα από τα ζητούμενα στα παιδικά αναγνώσματα, γιατί καλλιεργεί το χιούμορ, οξύνει την κριτική σκέψη και τροφοδοτεί τους μικρούς σε ηλικία αναγνώστες με αστείες ιστορίες που αγαπούν να αναπαράγουν ξανά και ξανά και ξανά. Εδώ η Μαρία Παπαευθυμίου γράφει για τρία τέτοια βιβλία, της πρόσφατης παραγωγής, τα “Εεε, βατράχι!” & “Εεε, σκύλε!” του Kes Gray, σε εικονογράφηση Jim Field (εκδ. Παπαδόπουλος, 2021) και το “Μην παίρνεις τον ελέφαντα στο λεωφορείο” της Patricia Cleveland-Peck, σε εικονογράφηση David Tazzyman (εκδ. Διάπλαση, 2021).

Ο Kes Gray ήταν ήδη επιτυχημένος στον χώρο της διαφήμισης όταν αποφάσισε ότι αυτό που πραγματικά τον ενδιέφερε ήταν να γράφει παιδικά βιβλία. Κάτι που τελικά έκανε για χρόνια με μεγάλη επιτυχία, λαμβάνοντας αναγνώριση, βραβεία και διακρίσεις. Ήταν όμως ένα σοβαρό ατύχημα με το ποδήλατο αυτό που τον έκανε να καταλάβει ότι η ζωή είναι μικρή για να είμαστε πολύ σοβαροί και τότε ήταν που άρχισε να φτιάχνει τα αστεία βιβλία του που τόσο έχουν αγαπηθεί τα τελευταία χρόνια. 

Μόνος ή κάποιες φορές μαζί με την γυναίκα του Claire, άρχισε να παίζει με τις λέξεις και να σκαρώνει αστείες ρίμες με ήρωες κάθε λογής ζώα που πάνε και κάθονται όπου μπορεί κανείς να φανταστεί. Μην περιμένετε από τα βιβλία αυτά να βγάλουν κάποιο νόημα ή μήνυμα ή να έχουν κάτι το διδακτικό! Όχι, αυτά τα βιβλία ξεχειλίζουν γέλιο, είναι σπαρταριστά, σουρεαλιστικά, ανατρεπτικά και παρέα με το καταπληκτικό σκίτσο του Jim Field θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους.  

Κάθεται η γάτα στο χαλάκι, το μουλάρι στο σκαμνάκι,  
οι ψύλλοι σε αρακά, τα γίδια σε παλτά…  
μα το βατράχι δε θέλει με τίποτα να κάτσει  
στου κούτσουρου τη ράχη!  

Αν πάλι κάποιος επιμένει να βρει τη διδακτική τους αξία, θα πω ότι τα βιβλία του Gray είναι κατά μία έννοια σαν παιδικά λεξικά, γεμάτα λέξεις, εκφράσεις και εικόνες που προκαλούν συζήτηση (εκτός από γέλιο), ενώ οι ρίμες λειτουργούν ως υπέροχα εργαλεία για να μάθουν τα παιδιά τα δεκάδες πράγματα και ζώα που εμφανίζονται στα βιβλία (ομολογώ ότι εμείς χρειάστηκε να γκουγκλάρουμε τα γκνου!).  

Αριστοτεχνική είναι και η μετάφραση που έχει κάνει εδώ ο Γιώργος Τσακνιάς, ο οποίος ως έμπειρος μεταφραστής (και πολλά άλλα) κατάφερε – άγνωστο πώς – να διατηρήσει την ομοιοκαταληξία του αρχικού κειμένου, αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο, αφού η εικονογράφηση δεν του επέτρεπε καθόλου να αναζητήσει πιο βολικές λέξεις.  

Εδώ θα βρείτε το ευφάνταστο και – τι άλλο; – αστείο προσωπικό site του συγγραφέα: https://www.kesgray.com 

Σε παρόμοια μονοπάτια κινείται και το “Μην παίρνεις τον ελέφαντα στο λεωφορείο” της Patricia Cleveland-Peck. Με αστεία εικονογράφηση και ξεκαρδιστικό κείμενο σε ομοιοκαταληξία, φτιάχνει ένα εικονογραφημένο βιβλίο που ξεχειλίζει χιούμορ και ανατροπές. Τα παιδιά γελάνε, ενώ εξασκούνται στο να αναγνωρίζουν μεγέθη και τι χωράει πού, μαθαίνουν οχήματα και τρόπους μεταφοράς, φαντάζονται ζώα σε απρόβλεπτες καταστάσεις και γενικά περνάνε καλά! 

Μην παίρνεις τον ελέφαντα στο λεωφορείο.  
Πού να χωρέσει ο δύστυχος, ολόκληρο θηρίο!  
Είναι βαρύς κι ασήκωτος, κι αν κάνει να καθίσει,  
τις θέσεις των επιβατών όλες θα τις διαλύσει!  

Τα σημερινά βιβλία είναι αστεία, πρωτότυπα, τολμηρά∙ αφεθείτε και γελάστε μαζί με τα παιδιά αλλά και σαν αυτά, αυτή την άνοιξη που το έχουμε όλοι τόσο πολύ ανάγκη! 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ