Βιβλιομουσείο

Κείμενα: Jo Nelson
Εικονογράφηση: Richard Wilkinson
Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 7+

Oπως ακριβώς νιώθεις όταν ανοίγεις τη – συνήθως – μεγάλη, βαριά πόρτα ενός μουσείου, δρασκελίζεις την είσοδο και βρίσκεσαι μέσα στη μεγάλη του αίθουσα με τα πρώτα του εκθέματα, έτσι ακριβώς νιώθεις με το πρώτο άνοιγμα του χοντρού, χάρτινου εξώφυλλου του Βιβλιομουσείου της Jo Nelson και του Richard Wilkinson. Αλλωστε, αυτή ήταν και η ιδέα πίσω από τη δημιουργία αυτού του βιβλίου. Να μεταφέρει μέσα από τις σελίδες του στους αναγνώστες τη μαγεία που βιώνει κανείς όταν επισκέπτεται ένα αληθινό μουσείο.

Το βιβλίο, μεγάλο σε μέγεθος (37×27 cm) και πολύ χορταστικό σε γνώσεις, χωρίζεται σε έξι ενότητες, σαν τα δωμάτια ενός πραγματικού μουσείου. Ξεκινάμε την περιήγησή μας από την Αφρική, περνάμε στην Αμερική, συνεχίζουμε στην Ασία κι από εκεί μεταφερόμαστε στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τέλος στην Ωκεανία. Κάθε κεφάλαιο αποτελείεται από μικρότερης έκτασης ενότητες, στις οποίες γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένους πολιτισμούς και περιοχές. Ετσι, μαθαίνουμε για τη Νότια και Δυτική Αφρική και την Αρχαία Αίγυπτο, για να μεταπηδήσουμε αμέσως μετά στους αρχαίους λαούς των Ολμέκων, Μάγια, Αζτέκων, Χόπγουελ και Πουέμπλο. Αφήνουμε πίσω το κεφάλαιο της Αμερικής για να ξεκινήσουμε να περιφερόμαστε νοητά στην αίθουσα όπου βλέπουμε ευρήματα από την Αρχαία Ινδία, την Αρχαία Κίνα, Ιαπωνία και την Κορέα. Η αμέσως επόμενη αίθουσα είναι γεμάτη γνώριμα εκθέματα: η αρχαία Ελλάδα παρουσιάζεται μαζί με την Αρχαία Ρώμη, τους Κέλτες και τους Βίκινγκ, ενώ ακολουθούν, στην αίθουσα της Μέσης Ανατολής, η Μεσοποταμία, το Αρχαίο Λεβάντε, η Αρχαία Περσία και το πρώιμο Ισλαμ, για να κλείσουμε την περιήγησή μας με τους αυτόχθονες της Αυστραλίας, τη Μελανησία, την Πολυνησία και τους Μαορί. Τα αντικείμενα που εκτίθενται στο Βιβλιομουσείο είναι τελετουργικά, θρησκευτικά, σχετικά με τον θάνατο και την ταφή, τη διακόσμηση, τη γραφή, την καθημερινή ζωή, την εργασία και τον πόλεμο.

Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι από αυτά που τα διαβάζεις μονορούφι. Ο όγκος της πληροφορίας που μας προσφέρεται είναι μεγάλος και χρειάζεται ώρες, μέρες, μήνες ακόμα και χρόνια για να τα μελετήσεις όλα ένα ένα. Οπως ακριβώς θα έκανες και σε ένα μουσείο, έτσι και εδώ βρίσκεσαι να είσαι επισκέπτης και να κοιτάς μία – μία τις προθήκες με τα εκθέματα. Χρειάζεται να επιστρέψεις ξανά και ξανά στο Βιβλιομουσείο για να πεις με βεβαιότητα ότι τα έχεις δει όλα.

Η Jo Nelson, ερευνήτρια και συγγραφέας βιβλίων γνώσεων, με σπουδές στις Σύγχρονες και Μεσαιωνικές γλώσσες στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, επισημαίνει στην εισαγωγή της ότι για να μπορέσει να γράψει το βιβλίο αυτό έπρεπε να γυρίσει νοερά πίσω στον χρόνο, να περιπλανηθεί στους αρχαίους πολιτισμούς και να μελετήσει άλλους που ανθούν ακόμα και σήμερα. Ο Richard Wilkinson, ο οποίος συνεργάζεται μεταξύ άλλων και με επιστημονικά έντυπα, άντλησε έμπνευση για την εικονογράφηση του βιβλίου από φωτογραφίες των πραγματικών εκθεμάτων που βρίσκονται σε 38 διαφορετικά μουσεία στον κόσμο.

Το Βιβλιομουσείο (Historium) ανήκει στη σειρά βιβλίων Welcome to the Museum στην οποία περιλαμβάνονται ακόμα τα βιβλία γνώσης Planetarium, Dinosaurium, Animalium, Botanicum, ενώ σύντομα αναμένεται και το Fungarium.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.