Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Δημιουργός: Christian Borstlap
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+, 7+

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θυμάμαι να ήρθα σε επαφή όταν το παιδί μου ήταν περίπου 2 ετών, σε φουλ κινητικότητα και περιέργεια στα ύψη, ήταν οι ανακαλύψεις της από τα βάθη της… μύτης της, μεταξύ άλλων! Και σίγουρα δεν ήταν μόνο το δικό μου βλαστάρι, αν κρίνω από τον ρυθμό επώασης των μικροβίων, την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ιώσεων, ειδικά την περίοδο του παιδικού σταθμού, την ανάρρωση και την αρχή της επόμενης. Επίσης, ας μην κρυβόμαστε, τα πιτσιρίκια ό,τι ανακαλύπτουν θέλουν πρώτα από όλα να το μοιραστούν με κάποιον που αγαπούν πολύ και, μαντέψτε ποιοι είναι αυτοί: ναι, οι γονείς. Άρα πόσες φορές μπορείτε να μετρήσετε ότι τα πιτσιρίκια μας μάς έφεραν στο χέρι ωραιότατα πράσινα κακατσέλια να θαυμάσουμε; Και η ερώτηση ήταν πάντα η ίδια: μαμά, μπαμπά, κοίτα! Ενα πράσινο, γλυτσερό (αηδιαστικό, τρισβρόμικο) πράγμα βγήκε από τη μύτη μου! Τι είναι αυτό;;;

Αυτό λοιπόν είναι δείγμα της ζωής μέσα στη μύτη σου, αγάπη μου. Γιατί, ναι, η μύτη μας αποτελεί ένα ξεχωριστό οικοσύστημα, ένα χωριό μικροβίων, που αποτελεί μέρος ένος μεγαλύτερου χωριού μικροβίων (το σώμα μας) και αυτό αποτελεί μέρος του κόσμου ολόκληρου. Γιατί μικρόβια δεν υπάρχουν μόνο στον οργανισμό μας, αλλά παντού! Βαθιά στη θάλασσα και κάτω από ψηλά βουνά, ακόμα και πέντε χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης! Κάποια από αυτά μας βοηθούν, κάποια όμως από αυτά μπορεί και να μας βλάψουν.

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε. Οι πληροφορίες που δίνονται είναι απόλυτα κατανοητές, και προκαλούν σε συνδυασμό με την πολύχρωμη εικονογράφηση το αναγνωστικό ενδιαφέρον ακόμα και σε παιδιά μικρότερων ηλικιών. Παράλληλα, τα πιο εκτενή κείμενα στις τελευταίες σελίδες δίνουν περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες στα παιδιά που θέλουν να το ψάξουν λίγο παραπάνω. Να σημειωθεί ότι η αρχική χρήση του βιβλίου αυτού ήταν για την προώθηση και την επικοινωνία του μουσείου Artis Micropia, το πρώτου και μοναδικού ως τώρα μουσείου μικροβίων σε ολόκληρο τον κόσμο, που βρίσκεται στο Άμστερνταμ. Ο Christian Borstlap, που έχει δημιουργήσει το βιβλίο αυτό, στην Ελλάδα μας είναι γνωστός και από το βιβλίο του “Η ζωή είναι…” (εκδ. Πατάκη).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Κύριε Άι-Βασίλη

Αλήθεια, εσείς τι θα ρωτούσατε τον Άγιο Βασίλη αν καταφέρνατε έστω και μία φορά να τον συναντήσετε από κοντά; Στο