Μέρος της εικονογράφησης για το Pequena y Grande: Ada Lovelace

Μπορεί το όνομά της να ακούγεται εξωτικό, λίγο γιαπωνέζικο ίσως, όμως η Zafοuko Yamamoto δεν είναι άλλη από την Ελληνίδα εικονογράφο Ζαφειρούλα Σιμοπούλου. Τη γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά Pequena y Grande*, αφού είναι η καλλιτέχνις που απέδωσε εικαστικά την ιστορία της Ada Lovelace. Ομως, η Zafοuko Yamamoto δεν ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως εικονογράφος. Εμείς, είχαμε τη χαρά να επικοινωνήσουμε μαζί της, να τη γνωρίσουμε, να δούμε ποιος κρύβεται πίσω από το περίεργο αυτό ψευδώνυμο και να μάθουμε περισσότερα για την εικονογράφο από τη Θεσσαλονίκη.

 

Εχεις σπουδάσει Αρχιτεκτονική, αλλά ασχολείσαι και με την εικονογράφηση. Πώς προέκυψε το δεύτερο και πώς συνδυάζεται με το πρώτο;
Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα ασχολούμαι μόνο με τις εικονογραφήσεις. Πιστεύω ότι πρόεκυψε αναπόφευκτα, αφού ήταν κάτι που πάντα ήθελα να κάνω, από μικρή. Απλά λόγω σχολής και άλλων συγκυριών καθυστέρησα να μπω σε αυτόν τον χώρο και να το δω σοβαρά και πειθαρχημένα. Με την αρχιτεκτονική είδα ότι δεν εξελίσσομαι, ασχολούμουν με αυθαίρετα, είχε χαθεί η δημιουργικότητα κι έπρεπε κάπως να εκφραστώ. Την έχω όμως πάντα μέσα στην καρδία μου. Αλλωστε και η αρχιτεκτονική και η εικονογράφηση είναι δυο δημιουργικά επαγγέλματα, ξεκινάς πάντα σε ένα άσπρο χαρτί.

 

Τι είναι αυτό που σε κεντρίζει στα εικονογραφημένα βιβλία;
Σε ένα καλό εικονογραφημένο βιβλίο μου αρέσει η αισθητική που αποπνέει σαν γενικό σύνολο, ο συνδυασμός εικόνας και κειμένου, η χρωματική παλέττα, οι λεπτομέρεις.

 

Θεωρείς πως ένα παιδικό βιβλίο μπορεί να «σταθεί» μόνο του χωρίς εικόνα και να έχει το ίδιο αντίκτυπο όπως ένα εικονογραφημένο;
Θα έλεγα πως ισχύει το αντίθετο, δηλαδή ένα παιδικό βιβλίο μπορεί να σταθεί μόνο με εικονογράφηση κι ας μην έχει κείμενο. Η εικόνα είναι πολύ σημαντική και καθοριστική στο παιδικό βιβλίο. Ισχύει το “μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις“.

 

 

Εχεις εικονογραφήσει την Αda Lovelace για τη σειρά “Little People, Big Dreams” (Pequena y Grande) της Maria Isabel Sanchez Vegara και το Kozhukatta της Sumi Chandrasekharan, ένα βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ινδία, πριν μεταφραστεί και στα αγγλικά. Θα μας πεις λίγα λόγια για αυτά; Πώς προέκυψαν οι συνεργασίες με εκδότες του εξωτερικού;
Αυτά τα βιβλία ήταν δυο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά ευχάριστες, συνεργασίες. Η σειρά Litte People Big Dreams είναι κάτι το πρωτότυπο. Πρόκειται για βιογραφίες  γυναικών που έχουν γράψει ιστορία, γραμμένες με πολύ ξεχωριστό τρόπο από την Maria Isabel Sanchez Vegara. Κάποιες μάλιστα, όπως η δική μου ηρωίδα είναι άγνωστες στο κοινό, ομολογώ ότι δεν ήξερα την Αda Lovelace πριν ξεκινήσω να διαβάζω και να ψάχνω γι΄ αυτήν. Στο δεύτερο βιβλίο, το Kozhukatta (που είναι ουσιαστικά η ονομασία ενός ινδικού φαγητού) έπρεπε να κάνω αρκετή έρευνα για μια συγκεκριμένη περιοχή της Ινδίας και την τοπική της κουζίνα, μιας που το θέμα του βιβλίου είναι το ινδικό φαγητό. Δεν είχα ιδέα! Οι δύο αυτές συνεργασίες πρόεκυψαν τυχαία, οι συγγραφείς και οι εκδότες είδαν τη δουλειά που ανέβαζα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους άρεσε και με προσέγγισαν μέσω της σελίδας μου στο Facebook.

 

Το Zafouko Yamamoto είναι το ψευδώνυμό σου. Πώς το επέλεξες; Σημαίνει κάτι; Και γιατί υπογράφεις με αυτό κι όχι με το όνομά σου;
Είναι το ψευδώνυμο που έχω στο προφίλ μου στο Facebook.Ένας φίλος με φώναζε Ζαφούκο, κόλλησα κι εγώ το Γιαμαμότο από δίπλα κι έτσι καθιερώθηκε. Νομίζω πως είναι μάλλον αργά να το αλλάξω τώρα. Μου άρεσε όμως η η ιαπωνική κουλτούρα, ο φωτογράφος Masao Υamamoto και φυσικά η αισθητική μου επηρεάστηκε από τα anime, αυτά που βλέπαμε σχεδόν όλοι όταν ήμασταν μικροί στην τηλεόραση.

 

Από το εσωτερικό του βιβλίου Kozhukatta της Sumi Chandrasekharan

Ποιους εικονογράφους/καλλιτέχνες ξεχωρίζεις, ποιοι σε έχουν επηρεάσει ίσως στον τρόπο που δημιουργείς;
Πραγματικά υπάρχουν τόσοι πολλοί και ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες που δεν ξέρω ποιον να πρωτοαναφέρω. Θυμάμαι όμως από μικρή να ξεχωρίζω το βιβλίο της Σοφίας Ζαραμπούκα, Το Βρωμοχώρι. Πόσο λατρεύω αυτήν την εικονογράφηση! Μετά είναι και η  απίστευτη Tove Jansson, ο Edward Gorey, o Tim Burton και ο Gary Bunt.

 

Υπάρχει κάποιος συγγραφέας με τον οποίο θα ήθελες να συνεργαστείς;
Αν γράψει κι άλλο παιδικό βιβλίο ο Ηaruki Μurakami, θα μου άρεσε να το εικονογραφήσω**.

 

Ποιο είναι το όνειρό σου; Που θες να δεις τις εικονογραφήσεις σου;
Δεν το χω σκεφτεί είναι η αλήθεια… Θα ήθελα να φτάσω σε ένα ικανοποιητικό στάδιο από άποψη τεχνικής και αισθητικής, να εξελιχθώ στον τομέα της εικονογράφησης και να κάνω μια ταινία animation. Σε ό,τι αφορά το πού θα θελα να δω τις εικονογραφήσεις μου… μάλλον στους Νew York Times!

 

 

Η Ζαφειρούλα Σιμοπούλου δουλεύει αυτή τη στιγμή σε ένα καινούργιο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σύντομα από την Βookberries Publishing. ΤιτλοφορείταιΜια υπεροχη Μερα“, το έχει γράψει η Όλγα Μπέτση και mιλαει για μια πολική αρκούδα που ακολουθεί το όνειρό της, να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Περισσότερα για την Ζαφειρούλα Σιμοπούλου εδώ.

 

*Η σειρά “Pequena y Grande” κυκλοφόρησε αρχικά στην Ισπανία, μεταφράστηκε στα αγγλικά ως Little People, Big Dreams και στην Ελλάδα μας έφτασε μέσω των εκδόσεων Παπαδόπουλος ως “Μικρά Κορίτσια με μεγάλες ιδέες”.

 

** O Haruki Murakami έχει γράψει ένα παιδικό βιβλίο, το οποίο και εικονογράφησε ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Anzai Mizumaru (1947-2014). Τιτλοφορείται “Fluffy” (αγγλικός τίτλος) και μιλάει για τη γάτα που είχε ο Murakami όταν ήταν μικρός. Το βιβλίο – δυστυχώς – κυκλοφορεί μόνο στα Κινέζικα αυτή τη στιγμή.

 

Μεμονομένες εικονογραφήσεις της Ζαφειρούλας Σιμοπούλου

 

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

5: Αιμιλία Κονταίου

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την Άρτεμις Πρόβου, η Αιμιλία Κονταίου επιλέγει τα δικά της αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία και εξηγεί τους

5: Άρτεμις Πρόβου

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Κώστας Μαρκόπουλος

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,