Συνέντευξη: Μαρία Ζαβάκου

 

foto ZAVAKOU

Eίναι χρέος μας να βοηθάμε τα παιδιά μας να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.

Ερχόμαστε στη ζωή για να διαγράψουμε τη δική μας πορεία. Να προσπαθήσουμε να κάνουμε πραγματικότητα τα δικά μας όνειρα και τις δικές μας ιδέες, με τον δικό μας τρόπο. Ο Λου και ο Λι μας δείχνουν πως μπορούμε να το πετύχουμε και η Μαρία Ζαβάκου μας μιλάει για το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε μέσω crowdfunding και τον καλό σκοπό που κρύβεται πίσω από αυτό.

 

Πείτε μας δυό λόγια για τον Λου και τον Λι και τις περιπέτειές τους στο νησί της τελειότητας.

Το αγόρι Λου και ο κολλητός του ο λαγός Λι αγαπούν την ζαχαροπλαστική. Όμως ο Βασιλιάς Τέλειος δεν ικανοποιείται με όσα κάνουν τα παιδιά και απαιτεί να παρατήσουν αυτό που αγαπούν για να υπηρετήσουν το δικό του όραμα να φτιάξει μία «τέλεια γενιά». Ο Λου και ο Λι καταλαβαίνουν ότι τα αιτήματα του βασιλιά δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν μίας και η βασική του αρχή είναι ότι τέλειο είναι το αδύνατο. Ακριβώς επειδή αναγνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με έναν αχάριστο και ανικανοποίητο βασιλιά που εκμηδενίζει κάθε προσπάθεια δεν πέφτουν στην παγίδα. Όμως είναι μόνοι τους σε αυτή την αναγνώριση. Όλοι οι συνομήλικοί τους παρατάνε αυτό που αγαπούν για να ικανοποιήσουν τον βασιλιά και ζούνε στην πλάνη ότι κάνουν το σωστό γιατί αν τα καταφέρουν θα γίνουν σύμβουλοί του. Η συκοφαντία, η αλαζονεία, ο εγωισμός και ο κακώς εννοούμενος ανταγωνισμός εξαπλώνεται στο νησί. Ο Λου και ο Λι δεν αφομοιώνονται από αυτή την παραφροσύνη, αλλά είναι οι μόνοι που διατηρούν την διαύγειά τους και για αυτό μένουν μόνοι τους. Οι δύο φίλοι παραμένουν πιστοί στο έργο τους την ίδια στιγμή που όλα τα παιδιά τα παρατάνε για να κερδίσουν την εύνοια του βασιλιά. Ο Λου και ο Λι ανταγωνίζονται τον εαυτό τους, προσπαθούν για τον καλύτερό τους εαυτό, και όταν κάνουν λάθη μαθαίνουν μέσα από αυτά. Τέλος, είναι οι μόνοι πραγματικοί φίλοι σε ένα νησί που ο ένας κοιτάζει πώς θα βλάψει τον άλλον. Αυτή η πίστη στο έργο τους αλλά και η αληθινή φιλία είναι τους σώζει.

 

loukailiΤο βιβλίο μιλάει για τα όνειρα και το πως μόνο μέσα από την προσπάθεια μπορούμε να τα πετύχουμε. Πως μπορούμε όμως εμείς σαν γονείς να απαλλαγούμε από τα δικά μας θέλω και τις δικές μας επιθυμίες για τα παιδιά μας και να τα αφήσουμε ελεύθερα να αποφασίσουν για τη δική τους ζωή, χωρίς πίεση;

Πιστεύω ότι είναι χρέος μας να καθοδηγούμε και να βοηθάμε τα παιδιά μας να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, όχι να γίνουν τέλεια για εμάς και να τα επιδεικνύουμε ως τρόπαια. Ένας τρόπος να τα βοηθήσουμε είναι να μην τους δημιουργούμε επιπλέον εμπόδια και πιέσεις να μας ευχαριστήσουν, να μην προσπαθούμε να τα αλλάξουμε σε αυτό που εμείς θέλουμε για εκείνα, αλλά να τα απαλλάξουμε από αυτό. Είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει ο Λιβανέζος ποιητής και φιλόσοφος Χαλίλ Γκιμπράν στο ποίημα του Για τα παιδιά, που πρέπει να διαβάσει κάθε γονέας: «μπορείς να τους δώσεις την αγάπη σου,αλλά όχι τις σκέψεις σου, αφού ιδέες έχουν δικές τους, μπορείς να προσπαθήσεις να τους μοιάσεις αλλά μην γυρέψεις να τα κάνεις σαν εσένα, αφού η ζωή δεν πάει προς τα πίσω ούτε ακολουθεί στο δρόμο του το χθες».

 

Είναι η τελειότητα το ζητούμενο σε ό,τι κάνουμε;

Η τελειότητα ναι, με την έννοια του να προσπαθούμε διαρκώς να βελτιωνόμαστε, η τελειομανία όχι, γιατί αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η μανία να αποδείξουμε και όχι να είμαστε επί της ουσίας.

 

Τι σας έκανε να θέλετε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Αγαπώ την παιδική λογοτεχνία ως συγγραφέας και ως αναγνώστης. Διαβάζω παιδική λογοτεχνία, παρακολουθώ ταινίες και θέατρο με τα παιδιά μου. Όμως πιστεύω ότι η βασική επιρροή προέρχεται από το σινεμά και την ενασχόλησή μου με την κινηματογραφική γραφή. Μέσα από τα σεμινάρια που έχω παρακολουθήσει στο ΕΚΕΒΙ, στο Mediterranean Film Institute, μέσα από masterclasses όπως αυτό του Francis Ford Coppola είδα την σημασία του διαλόγου, της δράσης και του χαρακτήρα στοιχεία που διέπουν την παιδική λογοτεχνία. Κατά βάθος είμαι ακόμα παιδί και θέλω να μπορώ να ζω σε αυτόν τον κόσμο, εκεί όπου η φαντασία απογειώνεται.

 

Το βιβλίο σας «Ο Λου και ο Λι στο νησί της τελειότητας» χρηματοδοτήθηκε μέσω crowdfunding. Γιατί επιλέξατε αυτή την οδό για την έκδοσή του;

Το crowdfunding ήταν μία δοκιμή για να δω αν η ιστορία θα ενδιέφερε τον κόσμο. Το ότι ο κόσμος στήριξε την προσπάθεια σε μία εποχή κρίσης ήταν και η απόδειξη ότι τον ενδιέφερε η ιστορία, άρα είχε σημασία και νόημα να εκδοθεί.

 

Πίσω από την έκδοση του βιβλίου σας υπάρχει κι ένας καλός σκοπός, καθώς μέρος των εσόδων του θα πάνε στην Ενωση «Μαζί για το Παιδί». Μιλήστε μας για την απόφασή σας να βοηθήσετε τον συγκεκριμένο σκοπό.

Ακριβώς επειδή ο κόσμος στήριξε την προσπάθειά μου ήθελα να ανταποδώσω  κάνοντας μία γενναιόδωρη πράξη. Η Ένωση Μαζί για το Παιδί είναι μία ένωση κοινωφελών σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που βοηθούν τα παιδιά σε επίπεδο στέγης, πνευματικής, σωματικής υγείας και ψυχολογικής στήριξης. Δίνοντας μέρος των εσόδων εκεί  βάζω ένα μικρό λιθαράκι στο μεγάλο έργο αυτών των σωματείων που προσπαθούν με λίγα μέσα να βοηθήσουν τόσα παιδιά.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

ΜοΜΑ: Curtis Scott

Ο Curtis Scott (αριστερά), υπεύθυνος του εκδοτικού του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA), βρέθηκε τον Οκτώβριο στην Αθήνα και στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε σχολεία μίλησε με τη Ζωή Κοσκινίδου για τα βιβλία Τέχνης που απευθύνονται σε παιδιά.

Anna Wilson

Η Anna Wilson γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, σπούδασε και ακολούθησε ακαδημαϊκό δρόμο, ταξίδεψε πολύ και γνώρισε πολλά μέρη. Όμως πάντα αγαπούσε να ζωγραφίζει. Ένα συμβάν στη ζωή της έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ώστε να παρατήσει την ακαδημαϊκή της ενασχόληση και να αφιερωθεί σε αυτό που πάντα αγαπούσε αλλά φοβόταν να τολμήσει: να ζωγραφίζει. Κάπως έτσι ξεκίνησε να εικονογραφεί παιδικά βιβλία. Κάπως έτσι συνεργάστηκε με τη συγγραφέα Holly Hughes και μαζί δημιούργησαν αυτό το συγκινητικό και πολύ ατμοσφαιρικό βιβλίο που μιλάει για τη φιλία, τη σημασία της προσφοράς και τη μαγεία του χειμώνα… Με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου “Το αγόρι που έφερε το χιόνι” (εκδ. Μάρτης) η Ζωή Κοσκινίδου μίλησε με την εικονο-γράφο.