//Μικρές νυχτερινές ιστορίες

Μικρές νυχτερινές ιστορίες

Συγγραφέας – εικονογράφος: Kitty Crowther
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Εκδόσεις: Μάρτης
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 3+, 5+ (αφήγηση), 7+ (ανάγνωση)

 

Πόσο οικεία εικόνα αυτή της μαμάς αρκούδας και του μωρού της που το ετοιμάζει για ύπνο κι εκείνο ζητάει να ακούσει μια ιστορία. Και όχι απλώς μία, τρείς της ζητάει το αρκουδάκι της. Κι η μαμά, χωρίς να του χαλάσει χατήρι, ξεκινά την αφήγηση: για την κυρία που έλεγε καληνύχτα στα ζώα του δάσους, για τη Ζόρα που έχασε τον δρόμο για το σπίτι της και κοιμήθηκε το βράδυ στη φωλιά μιας νυχτερίδας, αλλά και για τον Μπο, που δεν έβγαζε ποτέ το παλτό του και δεν μπορούσε με τίποτα να κοιμηθεί.

Η γεννημένη στο Βέλγιο, Αγγλο-σουηδή εικονογράφος Kitty Crowther, βραβευμένη το 2010 με το Astrid Lindgren Memorial Award, δημιούργησε ένα πανέμορφο αισθητικά και κειμενικά βιβλίο, ένα comfort book (όπως λέμε comfort food, όρος πιθανώς αδόκιμος, αλλά πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις ένα βιβλίο βάλσαμο στην καρδιά;), μέσα από το οποίο μιλάει σε εμάς τους ενήλικες για την ουσία της αφήγησης ιστοριών: τη δημιουργία ενός ασφαλούς για παιδί περιβάλλοντος, πριν αυτό πέσει για ύπνο, τη δημιουργία μιας βαθιάς και ουσιαστικής σχέσης γονιού-παιδιού, την αληθινή αγάπη. Το παιδί από την άλλη, ο ακροατής, παίρνει ακριβώς αυτό που ζητάει: τρεις όμορφες ιστορίες, τρεις συνταγές για όμορφα όνειρα.

 

Εδώ η δημιουργός μιλάει για το πώς ασχολήθηκε με την εικονογράφηση:

 

About the Author:

Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College) και δούλεψε για περισσότερο από μια δεκαετία στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας "Metro" και σε μουσικά περιοδικά (Sonik, Ποπ & Ροκ). Υπήρξε ανταποκρίτρια της Μetro International. Η "Κόκκινη Αλεπού" είναι το δικό της διαδικτυακό περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που αφορούν στο παιδικό βιβλίο. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2018 σχεδίασε και υλοποιεί από τότε την καμπάνια "Διαβάζω Δυνατά".

Απάντηση