Τα βιβλία ταξιδεύουν

Για τρεις Κυριακές του Απριλίου τα βιβλία θα ταξιδέψουν με ισάριθμες δράσεις παιδικής λογοτεχνίας στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη. Εκεί θα στηθεί ένα “καθιστικό” ανάγνωσης και μια ανοιχτή, πολύχρωμη, πολυγλωσσική βιβλιοθήκη από το We need books. Ταυτόχρονα θα οργανωθούν εργαστήρια και παράλληλα δρώμενα, που στοχεύουν στην επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου μέσα από πολιτιστικές δράσεις.

Η απόλαυση της ανάγνωσης σε μια πλατεία δεν είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά “Τα βιβλία ταξιδεύουν” προσφέρουν αυτή την εμπειρία στο ευρύ κοινό, φέρνοντας κοντά ανθρώπους διαφορετικών προελεύσεων και ταυτοτήτων, μέσω του βιβλίου. Η αρχή θα γίνει στις 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα. “Τα βιβλία ταξιδεύουν” σχεδιάστηκαν από την απ’Ουσία Κοιν.Σ.Επ., που σχολείται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων βιωματικού χαρακτήρα και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Συναθηνά του Δήμου Αθηναίων.

Κυριακή 2 Απριλίου

11.00-14.00, “ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ”
12.00 | παράσταση “ΓΑΙΓΛΑΡΟΣ”, από την ομάδα κουκλοθεάτρου ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΦΙ. Η παράσταση εμπνέεται από τρεις διαφορετικές ιστορίες: Το Ασχημόπαπο, τον Γλάρο Ιωνάθαν Λίβινκγστον και τη Φάρμα των Ζώων. Δανειζόμενη δραματικά στοιχεία και ήρωες από τις τρεις ιστορίες, καταλήγει σε ένα νέο παραμύθι το οποίο όμως βασίζεται σε κλασικά και διαχρονικά θέματα.
11.00-14.00 | ανοιχτή πολυγλωσσική βιβλιοθήκη, εργαστήρια comic, δημιουργική απασχόληση

Κυριακή 9 Απριλίου
“TO ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ ΒΙΒΛΙΟ”: 11.00-12.30 & 12.30-14.00 | εργαστήριο storytelling σε συνεργασία μετο Ίδρυμα Goethe Αθήνας. Ένα ευφάνταστο εργαστήριο δημιουργικής αφήγησης και γραφής με στόχο την ανακάλυψη της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας της Γερμανίας. Μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδικασία τα παιδιά ανακαλύπτουν νέους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης και δημιουργούν μέσα από αυτή την διαδικασία προσωπικές και συλλογικές αφηγήσεις.
11.00-14.00 | ανοιχτή πολυγλωσσική βιβλιοθήκη, εργαστήρια comic, δημιουργική απασχόληση

Κυριακή 30 Απριλίου
11.00-14.00, “ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΗΜΕΡΑ” Γνωριμία με συγγραφείς παιδικών βιβλίων (11.00-12.00: Iωάννα Κυρίτση Τζιώτη, Παμούκ Λιώνουν οι πάγοι;, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 12:00- 13:00: Σοφιάννα Θεοφάνους, Το κορίτσι και το το κορίτσι, εκδ. Πουά και 13:00-14:00: Γνωριμία με εικονογράφο).
11.00-14.00 | ανοιχτή πολυγλωσσική βιβλιοθήκη, εργαστήρια comic, δημιουργική απασχόληση.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων

Διήμερη γιορτή στην Παιδική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στα Φιλιατρά, διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά»

Το Σαββατοκύριακο 1 – 2 Ιουλίου η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού παίρνει το όνομα της ιδρύτριάς της, της Μυρσίνης Ζορμπά. Τις δύο αυτές ημέρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για να τη γνωρίσει το κοινό, να ξεφυλλίσουν τα παιδιά κάποια από τα 10.500 βιβλία της και να πάρουν μέρος σε βιβλιοδράσεις με συγγραφείς και εικονογράφους. Εκεί θα υπάρχει και την Πλανόδια Βιβλιοθήκη με βιβλία και ιστορίες στις γλώσσες όλου του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού και όλοι μαζί θα τιμήσουμε τη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά.