10 χρόνια Εκδόσεις Μάρτης

Οι Εκδόσεις Μάρτης κλείνουν φέτος τα 10 τους χρόνια και το γιορτάζουν! Το αρχικό όραμα της έκδοσης βιβλίων υψηλής αισθητικής που να εμπνέουν τα παιδιά και να πυροδοτούν τη φαντασία τους παραμένει άσβεστο και ενδυναμώνεται χρόνο με τον χρόνο.

Οι εκδόσεις Μάρτης ήταν άλλωστε αυτές που σύστησαν στο ελληνικό κοινό διεθνείς δημιουργούς, όπως η Isol, η Kitty Crowther και η Gunilla Bergstrom, ενώ έφεραν στην Ελλάδα και μετάφρασαν από τα σουηδικά βιβλία της πολυαγαπημένης Astrid Lindgren που ως τότε δεν είχαν εκδοθεί στη χώρα μας. Μας σύστησαν τον Άλφονς και τον Νάνο, την Αγγελίνα και την Άνια, τον Σπίθα και πολλούς ακόμα αγαπημένους πρωταγωνιστές βιβλίων. Ο Μάρτης ήταν που έδωσε ζωή και εικόνα και στα παραμύθια της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Από το βιβλίο της Emma Carlisle “Τι βλέπεις όταν κοιτάζεις ένα δέντρο;”

Σήμερα ο Μάρτης, ανανεωμένος πια, φιλοδοξεί να συνεχίσει την πορεία αυτή παρουσιάζοντας στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό βιβλία με πρωτότυπη θεματική, σύγχρονο περιεχόμενο και σεβασμό προς το παιδί. Βιβλία που δημιουργούν μοναδικές συναισθηματικές εμπειρίες μεταξύ γονέα και παιδιού. Βιβλία που διεγείρουν, κινητοποιούν, συγκινούν και προβληματίζουν.

Μερικά από νέα βιβλία που περιμένουμε από τις εκδόσεις Μάρτης

Ήδη ο κατάλογος τους τον τελευταίο καιρό έχει εμπλουτιστεί με τίτλους όπως το «Καταφύγιο της Λύπης» των Anne Booth και David Litchfield, το «Τι βλέπεις όταν κοιτάζεις ένα δέντρο;» της Emma Carlisle και το εκπληκτικό «Πώς κατεβαίνει ο Άγιος Βασίλης από τις καμινάδες;» των Mac Barnett και Jon Klassen, ενώ η χρονιά μπήκε δυναμικά με ενδιαφέροντες τίτλους, όπως το «Σαν το σπίτι σου», ένα βιβλίο γνώσεων για το τι σημαίνει σπίτι, της Νορβηγίδας εικονογράφου Signe Torp. Και φυσικά περιμένουμε πολλές ακόμα νέες εκδόσεις στη συνέχεια, όπως μια νέα ιστορία από την Ξένια Καλογεροπούλου με τίτλο «Τα δώρα του βασιλιά της θάλασσας», νέο βιβλίο από τον αγαπημένο εικονογράφο David Litchfield, αλλά και νέες ιστορίες που θα προστεθούν στην αγαπημένη σειρά της Gunilla Bergström με πρωταγωνιστή τον Άλφονς.

Νέοι Άλφονς για τους φαν της σειράς

Και μιλώντας για τον Άλφονς, νομίζουμε πως πλέον δεν υπάρχει παιδί στην Ελλάδα που να μην τον γνωρίζει. Είναι ο πρωταγωνιστής στις ιστορίες της Σουηδής συγγραφέως Gunilla Bergström και αποτελεί έναν από τους πιο αγαπητούς και διαχρονικούς ήρωες παιδικού βιβλίου στη Σουηδία. Από την έκδοση του πρώτου βιβλίου το 1972 μέχρι και σήμερα οι περιπέτειές του έχουν αγαπηθεί από χιλιάδες αναγνώστες σε όλον τον κόσμο. Οι ιστορίες της Gunilla Bergström αφορούν την καθημερινότητα και τα ευτράπελα της ζωής και είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

Ο Άλφονς δεν είναι ένας σούπερ ήρωας, αλλά ούτε και ο κλασικός πρωταγωνιστής μιας εικονογραφημένης ιστορίας. Είναι ένας απλός άνθρωπος όπως όλοι μας και η τεράστια επιτυχία του σε όλον τον κόσμο πηγάζει από αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του. Με αφορμή μάλιστα τα 10 χρόνια των εκδόσεων Μάρτης, αλλά και τα πενήντα κεράκια που έσβησε πέρυσι ο Άλφονς, και σε συνεργασία με την πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα, οργανώνεται ένα μεγάλο εκπαιδευτικό project σε δέκα σχολεία της Αττικής, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν την έκθεση Άλφονς, όπως αυτή παρουσιάστηκε πέρυσι στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, ενώ παράλληλα οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν διαδραστικές παρουσιάσεις με αφορμή τα βιβλία της σειράς.

Από το βιβλίο της Isol “Νουμεράλια”

Οι Εκδόσεις Μάρτης δέκα χρόνια τώρα μας προσφέρουν ωραία βιβλία, καλαίσθητα, που αποτυπώνουν το κριτήριο και την αισθητική των μελών της ομάδας του. Άνθρωποι με μεράκι, που αγαπούν το παιδικό βιβλίο και σέβονται το παιδί ως αναγνώστη, μας φέρνουν μικρά και μεγάλα διαμάντια της παιδικής λογοτεχνίας, μας σύστησαν και συνεχίζουν να μας συστήνουν σπουδαίους ξένους δημιουργούς και να στηρίζουν Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφους. 

Από το εκπληκτικό βιβλίο της Anne Booth και του David Litchfield “Το καταφύγιο της λύπης”

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Στους Heinz Janisch & Sidney Smith τα Hans Christian Andersen Awards 2024

Στον Αυστριακό συγγραφέα Heinz Janisch και στον Καναδό εικονογράφο Sidney Smith απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία Hans Christian Andersen, η μεγαλύτερη διάκριση για δημιουργό παιδικών βιβλίων που δίνεται κάθε δύο χρόνια από την IBBY (International Board of Books for Youth), τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για νέους.

Στο 65% οι προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων στις ΗΠΑ

H Υπηρεσία για την Πνευματική Ελευθερία (Office for Intellectual Freedom OIF) της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (ALA) δημοσίευσε χθες νέα στοιχεία που καταγράφουν τις προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων σε όλες τις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι οι προσπάθειες αυτές αυξήθηκαν κατά 65% το 2023 σε σχέση με το 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η ALA.