20 σπουδαία αγόρια και κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο

Συγγραφείς: Teo Benedetti, Chiara Cioni, Rosalba Troiano
Εικονογράφηση: διάφοροι εικονογράφοι
Μετάφραση: Ευγενία Κολυδά
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 9+, 12+

Τα τελευταια χρόνια είναι η αλήθεια πως έχουμε δει πολλές εικονογραφημένες συλλογές με τις βιογραφίες προσώπων σημαντικών, που με τον τρόπο τους άλλαξαν τον κόσμο μας. Καθένα από αυτά τα βιβλία γνώσεων έχει κάτι να προσθέσει, να διδάξει, αλλά κυρίως, να γνωρίσει στα παιδιά ανθρώπους που ίσως δεν έχουν ακούσει ως τώρα.

Τη συλλογή αυτή που κρατάμε σήμερα στα χέρια μας, από τις εκδόσεις Διόπτρα, την ξεχωρίζουμε κυρίως για την επιλογή των προσώπων που οι δημιουργοί τους αποφάσισαν να συμπεριλάβουν. Πολέμαρχοι και πολιτικοί, φιλόσοφοι, υπάρμαχοι των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά τρία πολύ σύγχρονα πρόσωπα περνούν μπροστά από τα μάτια των παιδιών.

Οι σύντομες βιογραφίες τους, γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο, κάνουν πιο άμεσο το κείμενο, ενώ οι εικονογραφήσεις που συνοδεύουν κάθε πρόσωπο διανθίζουν τα άρθρα που διαβαζουμε. Από τον Ιούλιο Καίσαρα, την Κλεοπάτρα, την Ιωάννα της Λωραίνης, τη Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας, τον Καθιστό Ταύρο, τον Μαχάτμα Γκάντι, την Ελεν Κέλερ και τον Νέλσον Μαντέλα ως την Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, την Οπρα Γουίνφρεϊ, τον Μάικλ Τζόρνταν και τον Ελον Μασκ, το χορταστικό αυτό βιβλίο γνώσεων 20 σπουδαία αγόρια και κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο μπορεί να προσφέρει μερικές ευχάριστες αναγνωστικές ώρες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα