20 σπουδαία αγόρια και κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο

Συγγραφείς: Teo Benedetti, Chiara Cioni, Rosalba Troiano
Εικονογράφηση: διάφοροι εικονογράφοι
Μετάφραση: Ευγενία Κολυδά
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 9+, 12+

Τα τελευταια χρόνια είναι η αλήθεια πως έχουμε δει πολλές εικονογραφημένες συλλογές με τις βιογραφίες προσώπων σημαντικών, που με τον τρόπο τους άλλαξαν τον κόσμο μας. Καθένα από αυτά τα βιβλία γνώσεων έχει κάτι να προσθέσει, να διδάξει, αλλά κυρίως, να γνωρίσει στα παιδιά ανθρώπους που ίσως δεν έχουν ακούσει ως τώρα.

Τη συλλογή αυτή που κρατάμε σήμερα στα χέρια μας, από τις εκδόσεις Διόπτρα, την ξεχωρίζουμε κυρίως για την επιλογή των προσώπων που οι δημιουργοί τους αποφάσισαν να συμπεριλάβουν. Πολέμαρχοι και πολιτικοί, φιλόσοφοι, υπάρμαχοι των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά τρία πολύ σύγχρονα πρόσωπα περνούν μπροστά από τα μάτια των παιδιών.

Οι σύντομες βιογραφίες τους, γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο, κάνουν πιο άμεσο το κείμενο, ενώ οι εικονογραφήσεις που συνοδεύουν κάθε πρόσωπο διανθίζουν τα άρθρα που διαβαζουμε. Από τον Ιούλιο Καίσαρα, την Κλεοπάτρα, την Ιωάννα της Λωραίνης, τη Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας, τον Καθιστό Ταύρο, τον Μαχάτμα Γκάντι, την Ελεν Κέλερ και τον Νέλσον Μαντέλα ως την Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, την Οπρα Γουίνφρεϊ, τον Μάικλ Τζόρνταν και τον Ελον Μασκ, το χορταστικό αυτό βιβλίο γνώσεων 20 σπουδαία αγόρια και κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο μπορεί να προσφέρει μερικές ευχάριστες αναγνωστικές ώρες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.