20 σπουδαία αγόρια και κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο

Συγγραφείς: Teo Benedetti, Chiara Cioni, Rosalba Troiano
Εικονογράφηση: διάφοροι εικονογράφοι
Μετάφραση: Ευγενία Κολυδά
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 9+, 12+

Τα τελευταια χρόνια είναι η αλήθεια πως έχουμε δει πολλές εικονογραφημένες συλλογές με τις βιογραφίες προσώπων σημαντικών, που με τον τρόπο τους άλλαξαν τον κόσμο μας. Καθένα από αυτά τα βιβλία γνώσεων έχει κάτι να προσθέσει, να διδάξει, αλλά κυρίως, να γνωρίσει στα παιδιά ανθρώπους που ίσως δεν έχουν ακούσει ως τώρα.

Τη συλλογή αυτή που κρατάμε σήμερα στα χέρια μας, από τις εκδόσεις Διόπτρα, την ξεχωρίζουμε κυρίως για την επιλογή των προσώπων που οι δημιουργοί τους αποφάσισαν να συμπεριλάβουν. Πολέμαρχοι και πολιτικοί, φιλόσοφοι, υπάρμαχοι των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά τρία πολύ σύγχρονα πρόσωπα περνούν μπροστά από τα μάτια των παιδιών.

Οι σύντομες βιογραφίες τους, γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο, κάνουν πιο άμεσο το κείμενο, ενώ οι εικονογραφήσεις που συνοδεύουν κάθε πρόσωπο διανθίζουν τα άρθρα που διαβαζουμε. Από τον Ιούλιο Καίσαρα, την Κλεοπάτρα, την Ιωάννα της Λωραίνης, τη Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας, τον Καθιστό Ταύρο, τον Μαχάτμα Γκάντι, την Ελεν Κέλερ και τον Νέλσον Μαντέλα ως την Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, την Οπρα Γουίνφρεϊ, τον Μάικλ Τζόρνταν και τον Ελον Μασκ, το χορταστικό αυτό βιβλίο γνώσεων 20 σπουδαία αγόρια και κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο μπορεί να προσφέρει μερικές ευχάριστες αναγνωστικές ώρες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.