5: Μυρτώ Δεληβοριά

Το εικαστικό περιλαμβάνει λεπτομέρεια από το βιβλίο “Story Boat” των Kyo Maclear και Rashin Kheiriyeh

“5” θα πει τα πέντε πιο αγαπημένα βιβλία ενός εικονογράφου. Κάθε μήνα ένας Έλληνας ή μία Ελληνίδα δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει πέντε εικονογραφημένα βιβλία – ελληνικά ή ξένα, καινούρια ή παλιότερα, για παιδιά ή ενήλικες. Μέσα από αυτές τις επιλογές και τα μικρά κείμενα που συνοδεύουν τα βιβλία – ένα είδος λεζάντας – παίρνουμε μια μικρή γεύση από τις αναγνωστικές προτιμήσεις των καλλιτεχνών, τα βιβλία των οποίων έχουμε στα σπίτια μας και ξεφυλλίζουμε σχεδόν καθημερινά. Μια ιδέα ίσως από τις επιρροές τους, τους καλλιτέχνες που θαυμάζουν, τα έργα που αγαπούν να έχουν στη βιβλιοθήκη τους. Παράλληλα, μέσα από τις επιλογές αυτές γνωρίζουμε βιβλία και δημιουργούς που ίσως να μην ξέραμε ως τώρα. Ένα ταχύρυθμο μάθημα εικαστικών, μια εισαγωγή στον υπέροχο κόσμο της εικονογράφησης, που μόνο οι ίδιοι οι εικονογράφοι μπορούν να κάνουν.

Επιμέλεια στήλης: Ζωή Κοσκινίδου

H Mυρτώ Δεληβοριά είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες εικονογράφους παιδικών βιβλίων στην Ελλάδα. Με στυλ και αισθητική που πολύ δύσκολα αφήνει τον αναγνώστη (μικρό ή μεγάλο) ασυγκίνητο, ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο του παιδικού βιβλίου το 1999 με την εικονογράφηση του βιβλίου της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη “Κατερίνα” (εκδ. Πατάκη) και έκτοτε δε σταμάτησε να γεμίζει με τα χρώματά της τον κόσμο των εκδόσεων. Έχει εικονογραφησει βιβλία, εξώφυλλα βιβλίων παιδικά αλλά και ενηλίκων, αφίσες για παραστάσεις, επιτραπέζια παιχνίδια, εξώφυλλα δίσκων, έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις εικαστικών, ενώ η δουλειά της έχει ταξιδέψει και εκτός ελληνικών συνόρων. Ως εικονογράφος του Νοεμβρίου επιλέγει και μας παρουσιάζει τα δικά της πέντε αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία.

Just In Case You Want to Fly της Julie Fogliano, εικονογράφηση: Christian Robinson (Neal Porter Books 2019).
Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να απευθύνεται σε ένα παιδί που κάνει τα πρώτα του βήματα στον κόσμο και ο γονιός είναι εκεί για να τού προσφέρει όλα τα πολύτιμα εφόδια που θα χρειαστεί στη διαδρομή του. Λίγο αέρα, τον ουρανό, ένα πούπουλο και φτερά πεταλούδας για το ξεκίνημα. Ένα λαλαλά ή ένα ντινγκ ντινγκ ντινγκ σε περίπτωση που θελήσει να τραγουδήσει. Ένα αστείο ή έναν αναστεναγμό για τη στιγμή που θα τα έχει ανάγκη. Κι άλλα πολλά, διαλεγμένα με πολλή φροντίδα για όσα συναντήσει στο ταξίδι του. Το Just in case you need to fly είναι ένα ποίημα που θα μπορούσε να απευθύνεται σε κάθε αγαπημένο πρόσωπο. Ο Christian Robinson εικονογραφεί το βιβλίο με ζωγραφική και κολάζ, απεικονίζοντας διαφορετικούς πρωταγωνιστές/παιδιά και συμβάλλει στο αίσθημα της φροντίδας και στην ποιητικότητα, δείχνοντας μας ότι σ’ αυτό το βιβλίο, τελικά, το ποίημα μοιάζει να είναι γραμμένο για μία μέρα ενός παιδιού -από το πρωί που θα ξεκινήσει τη μέρα του μέχρι το βράδυ που θα πάει για ύπνο.

Goodnight, Max the Brave του Ed Vere (Sourcebooks 2015).
Ένα βιβλίο καληνύχτας. Ο Μαξ ο γενναίος, το μικρό μαύρο γατάκι νυστάζει πάρα πολύ, αλλά δεν μπορεί να πάει για ύπνο αν δεν καληνυχτίσει τα πάντα γύρω του. Όμως πού είναι το φεγγάρι για να του πει καληνύχτα; Αστείο, τρυφερό, ποιητικό κείμενο, ζηλευτά μινιμαλιστικό στην εικονογράφηση του, με ωραία χρωματική παλέτα.

Read the Book, Lemmings! της Ame Dyckman, εικονογράφηση: Zachariah Ohora (Little Brown Books for Young Readers 2017)
Πάνω σ’ένα φορτηγό πλοίο/φάλαινα κάπου στην Αρκτική, μια πολική αρκούδα με στολή καπετάνιου ψαρεύει και μια αλεπού με ενδυμασία λοστρόμου διαβάζει ένα βιβλίο με τίτλο “ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΜΙΝΓΚ”. Χα, λέει στον καπετάνιο, στο βιβλίο γράφει ότι τα λέμινγκ δεν πηδούν από γκρεμούς. Παραδίπλα, τρία λέμινγκ που ισορροπούν στα κάγκελα της κουπαστής, στο άκουσμα της λέξης «πηδούν» (jump), χωρίς δεύτερη σκέψη στη θάλασσα φωνάζοντας Geronimooooo. Μάλλον δεν διάβασαν το βιβλίο, λέει ο καπετάνιος. Η αλεπού τα σώζει και προσπαθεί να τα πείσει να διαβάσουν το βιβλίο. Πολύ απολαυστικό και αστείο κείμενο και εικονογράφηση.

Killer underwear invasion! της Elise Gravel (Chronicle Books 2022)
Ένα βιβλίο που μιλάει στα παιδιά για την παραπληροφόρηση, τα fake news, τις θεωρίες συνωμοσίας. Εξερευνά τους λόγους για τους οποίους δημιουργούνται και προτείνει τρόπους ώστε να μπορεί ένα παιδί να διακρίνει αν μία είδηση είναι αληθινή ή όχι. Η συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα με σοβαρότητα και φέρνει πολύ αστεία παραδείγματα. Είναι φτιαγμένο σαν κόμικ με πολύ απλά, ελκυστικά και αστεία σχέδια.

Story Boat της Kyo Maclear, εικονογράφηση: Rashin Kheiriyeh (Tundra Books 2020)
Το βιβλίο μιλάει για τη μεταναστευτική κρίση μέσα από τη ματιά ενός κοριτσιού. Πού είμαστε; Είμαστε απλά εδώ. Η λέξη εδώ αποκτά τη σημασία του σπιτιού, της πατρίδας, της ζεστής αγκαλιάς. Το εδώ μπορεί να είναι ένα φλυτζάνι με ζεστή σούπα ή μία κουβέρτα. Ή μπορεί να είναι το φως από μία λάμπα θυέλλης, ένα τραγούδι, ένα λουλούδι, το φεγγάρι και τα αστέρια. Εδώ είναι και το τετράδιο που γεμίζει με λέξεις και ζωγραφιές η μικρή ηρωίδα. Ποιητικό κείμενο και ελπιδοφόρο, με πολύ ωραία εικονογράφηση. Ένα βιβλίο που δημιουργεί ένα καινούριο εδώ.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Σοφία Τουλιάτου

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Βασίλης Κουτσογιάννης

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Ελίζα Βαβούρη

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του