60 χρόνια Avengers: οι ισχυρότεροι ήρωες της Γης!

Έργο του κομίστα Alex Ross για τα 60 χρόνια των Avengers

* Γράφει η Βασιλεία Βαξεβάνη / Athens Comics Library

Οι Avenger μεγάλωσαν και ωστόσο είναι πιο φρέσκοι από ποτέ. Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν από μια αιώνια κόντρα. Πριν από 63 χρόνια, η DC λανσάρει τη Justice League και μαζεύει σε έναν τίτλο τους πιο δυνατούς – τόσο από δυνάμεις όσο και από εκδοτικής άποψης – χαρακτήρες της εταιρείας: Superman, Batman και Wonder Woman. Σιγά μην το άφηνε έτσι η Marvel. Ανέθεσε στον Stan “The Man” Lee και στον Jack “King” Kirby να φτιάξουν μια αντίστοιχη ομάδα. Έτσι γεννιούνται οι Avengers.

Στην πρώτη ομάδα ήταν ο Iron Man, ο Hulk, ο Thor, ο Ant-Man και η Wasp, ενώ αργότερα θα βγάλουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά από τον πάγο τον Captain America για να μπει στην παρέα. Αντίθετα με τους Χ-Men που η ανάγκη να ανήκεις είναι στο κέντρο της ιστορίας, οι Avengers γίνονται ομάδα μόνο όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Συνεχίζουν να έχουν τις περιπέτειες τους στις δικές τους ξεχωριστές εκδόσεις και τίτλους, αλλά συναντιούνται όταν η απειλή για τον κόσμο μας είναι τέτοια που μόνος του ο κάθε ένας δε θα τα έβγαζε πέρα.

Και ναι, είναι μια απλή σύλληψή που στόχο έχει, σχεδόν χωρίς πρόσχημα, το κέρδος. Οι φανατικοί λάτρεις του Iron Man, για παράδειγμα, θα συνεχίσουν να αγοράζουν τα τεύχη με τις περιπέτειες του αγαπημένου τους ήρωα αλλά εννοείται ότι δε θα χάσουν και τις ιστορίες που αυτός ενώνει τις δυνάμεις του με τους Avengers. Εντάξει, δεν είναι και ωραίο αλλά τουλάχιστον οι συγγραφείς και οι καλλιτέχνες που μπλέχτηκαν σε αυτό το πήραν σοβαρά και μας χάρισαν μια υπεργαπημένη ομάδα και μερικές από τις πιο υπέροχες υπερηρωικές ιστορίες.

Ο πρώτος κακός που θα αντιμετωπίσει η ομάδα θα είναι ο Loki, ο αδερφός του Thor και από εκεί και πέρα το πράγμα απογειώνεται. Απογειώνεται και βγαίνει εκτός τροχιάς και πολλές φορές και εκτός ηλιακού συστήματος. Αλλά επειδή μια ιστορία δεν μας κερδίζει μόνο με το πόσο εξωφρενικά κακοί είναι οι αντίπαλοι ή πόσο πολύπλοκα τα σχέδιά τους, οι Avengers ποντάρουν και αλλού. Ποντάρουν στους ίδιους και στις μεταξύ τους σχέσεις.

Το πώς παλεύουν για την ηγεσία οι Iron Man και Captain America, το πως βασανίζονται από τους προσωπικούς τους δαίμονες όπως ο Hulk, το πώς ερωτεύονται και πως χωρίζουν, το πώς απογειώνονται και πόσο γρήγορα μπορεί να πέσουν. Οι Avengers είναι οι μεγαλύτεροι ήρωες της Γης, η πρώτη και τελευταία γραμμή άμυνας από απειλές που ανθρωπότητα δε μπορεί να αντιμετωπίσει. Και αυτό το βάρος της ευθύνης τους γονατίζει πολύ συχνά. Παραμένουν ανθρώπινοι και έτσι τους αγαπάμε και ταυτιζόμαστε μαζί τους.

Και επειδή η Marvel είναι η Marvel, δε φοβάται να κάνει και τολμηρά πολιτικά σχόλια γιατί τέτοια διλήμματα είναι που μας κινητοποιούν, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε και να μην μένουμε στα λέιζερ και στα σφυριά. Δε διστάζει να βάλει τους ήρωες να πολεμούν μεταξύ τους στο Civil War, να στρέφεται φίλος εναντίον φίλου μπροστά σε ένα ερώτημα που πρώτη φορά τέθηκε σε υπερηρωικό comics. Οι υπερήρωες έχουν δικαίωμα να δρουν ανεξέλεγκτα, ανώνυμα, έξω από το νόμο; Ή υποχρεούνται να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, να περάσουν από κρατική εκπαίδευση και να πληρώνονται από το κράτος, ακολουθώντας οδηγίες; Και τι θα στοιχίσει η μάχη ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες;

Είδατε; Οι Avengers είναι πολλά περισσότερα από μπλουζάκια, καπέλα, κουκλάκια, τσάντες, τσαντάκια, κούπες και μπρελόκ. Είναι ζωντανές ιστορίες, γεμάτες δράση και εξωφρενικά σκηνικά πέρα από κάθε φαντασία αλλά και βαθιά ανθρώπινες.

Το Comicdom Con Athens 2023 στις 12-13-14 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναζητήσετε εκδόσεις των Avengers αλλά και τόσων πολλών άλλων.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μετά το Heartstopper τι;

Δε θα έπρεπε να γράφω αυτό το αφιέρωμα. Δε θα έπρεπε να υπάρχει λόγος να γράφω για comics που ασχολούνται

Το παιδικό πρόγραμμα του ComicdomCΟΝ Athens 2023

Ξεκινάει σήμερα το απόγευμα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το ComicdomCON Athens, ενώ από αύριο θα αρχίσουν και τα εργαστήρια που αφορούν παιδιά. Παρακάτω θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς και τον τρόπο δήλωσης συμμετοχής.

Comicdom CON Athens 2023

Εκατόν εβδομήντα δημιουργοί comics και εικονογράφοι, διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις comics και εικονογράφησης, καταστήματα και εκδοτικοί οίκοι, προβολές animation, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, sketch events, διαγωνισμός cosplay, απονομή Ελληνικών Βραβείων Κόμικς, ομιλίες και panels, συνθέτουν το πρόγραμμα της μεγάλης γιορτής των comics που θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 12 ως τις 14 Μαΐου, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.