90 κεριά για τον Sir Quentin Blake

Με αφορμή τα 90ά γενέθλια του Βρετανού εικονογράφου Sir Quentin Blake, 90 εικονογράφοι πήραν μέρος στο project 90 Candles, μια πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Quentin Blake Centre for Illustration”. Το κεντρικό θέμα της έκθεσης στην οποία συμμετέχουν ήταν να ζωγραφίζουν ένα κερί και να εμπνευστούν από το πραγματικό νόημα της λέξης “illustration” (=εικονογράφηση): “να ρίξεις φως, να δημιουργήσεις φως, να φωτίσεις”. 

Τα έργα των 90 εικονογράφων είναι διαθέσιμα για αγορά σε περιορισμένα αντίτυπα, ενώ κάθε αγορά ενισχύει το έργο του κέντρου εικονογράφησης στο Clerkenwell στο Λονδίνο. Το “Quentin Blake Centre for Illustration” θα ανοίξει τις πύλες του το 2024 και θα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος, χώρος διαλέξεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά πρωτίστως ως χώρος όπου οι εικονογράφοι θα μπορούν να δημιουργήσουν. Ο εμπνευστής του έργου, ο σπουδαίος εικονογράφος Quentin Blake, μιλώντας για τη δημιουργία του κέντρου που φέρει το όνομά του είπε χαρακτηριστικά: “Η εικονογράφηση είναι λίγο παραγκωνισμένη και δεν συγκεντρώνει τόσα βλέμμα και το ενδιαφέρον του κόσμου, γιατί δεν είναι Καλές Τέχνες. Όμως είναι μια γλώσσα που όλοι καταλαβαίνουν και είναι τέχνη και επιτέλους αποκτά ένα σπίτι και αυτό είναι υπέροχο”.

Το Κέντρο Quentin Blake θα μπορεί να φιλοξενήσει εκθέσεις, παρουσιάζοντας σπάνιο υλικό πρωτότυπων εικονογραφήσεων βιβλίων, διαφήμισης, συσκευασίας, ακόμα και προπαγάνδας, ενώ εκεί θα στεγαστεί και το αρχείο των 40.000 και πλέον έργων του πιο αγαπημένου εικονογράφου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα έργα φιλοτέχνησαν οι: Adam HigtonAleesha NandhraAlexis DeaconAlice LickensAn ChenAndrzej KlimowskiAnne HowesonAshton AttzsAxel SchefflerBruce IngmanCarolyn GowdyCatherine Anyango GrünewaldCharlotte AgerChris HaughtonChris RiddellChristopher BrownClaire AlexanderCressida CowellDan FernEmily RandEmma Chichester ClarkErin AnikerGrace HollidayGraham RawleHannah BerryHarry WoodgateHollie FullerHuntley MuirIsabel GreenbergJames MayhewJason ChuangJay CoverJean JullienJemima MuirJhinuk SarkarJoanna LaylaJoey YuJohn LawrenceJohn Vernon LordJonny HannahJoy YamusangieJulie VermeilleKarrie FransmanKingsley NebechiLaura CarlinLauren ChildLena YokoyamaLily Ash SakulaLily KongLucinda RogersLuke BestLuke PearsonMaisie Paradise ShearringMargaret CalvertMargaret SturtonMarion DeucharsMark OliverMatthew RichardsonMick InkpenMontana ForbesNatsko SekiNick ButterworthNoma BarOliver JeffersOwen GildersleevePaul CoxPeony GentPeter NenciniPosy SimmondsRachael BallRob BiddulphRob RyanRoderick MillsRubyetcRussell MillsSabba KhanSara FanelliSharon King-ChaiSharpay Chenyuè YuánShonagh RaeSimone LiaSiôn Ap TomosSkye BakerSteven ApplebyThomas HedgerTom Abbiss SmithTom GauldToya WalkerYiMiao Shih and Zoom Rockman.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Mάρια Μπαχά

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά, παιδικά ή ενηλίκων, ελληνικά ή ξενόγλωσσα.

5: Ναταλία Καπατσούλια

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά, παιδικά ή ενηλίκων, ελληνικά ή ξενόγλωσσα.