Oι υποψήφιοι για ALMA 2021

Ανακοινώθηκαν πριν λίγο τα ονόματα των υποψήφιων συγγραφέων, εικονογράφων και φορέων προώθησης της φιλαναγνωσίας που προτάθηκαν για το σπουδαίο βραβείο ALMA. Από την Ελλάδα προτάθηκαν για Astrid Lindgren Award ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου, ο συγγραφέας Αντώνη Παπαθεοδούλου, η συγγραφέας Λότη Πετροβιτς Ανδρουτσοπούλου και η εικονογράφος Ιρις Σαμαρτζή. Στη λίστα με τους 263 υποψηφίους βρίσκουμε τα ονόματα μεγάλων δημιουργών, όπως η Καναδή εικονογράφος Isabelle Arsenault, ο Αμερικάνο-καναδός δημιουργός Jon Klassen, ο Γάλλος συγγραφέας Bernard Friot, η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου (Internationale Jugendbibliothek), η Ιταλίδα Εlena Pasoli, διευθύντρια της οργανωτικής επιτροπής της Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, η εικονογράφος Beatrice Alemagna, η Σουηδή εικονογράφος Eva Eriksson, η Albertine από την Ελβετία, ο Quentin Blake, η Emily Gravett, ο Patrick Ness, ο σπουδαίος συγγραφέας Michael Rosen και ο ερευνητής/μεταφραστής Daniel Hahn από την Βρετανία, η συγγραφέας ΥΑ από τις ΗΠΑ Elizabeth Acevedo και η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Kate DiCamillo.

Από αριστερά: Βασίλης Παπαθεοδώρου, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Λότη Πέτροβιτς, Ιρις Σαμαρτζή

Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στις 13 Απριλίου 2021, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. To Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών απέφυγε να αναφέρει αν η ανακοίνωση θα γίνει – όπως συνήθως – στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, αφού λόγω πανδημίας της Covid-19 όλα ακόμα είναι στον αέρα.

Υπενθυμίζεται, ότι το ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) αποτελεί το κορυφαίο βραβείο για δημιουργό παιδικών βιβλίων (συγγραφέα ή εικονογράφο) ή φορέα φιλαναγνωσίας. Απονέμεται κάθε χρόνο από  το 2002, όταν και θεσμοθετήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση, με σκοπό να ενισχύσει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών είναι αρμόδιο για όλες τις αποφάσεις. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αξίας 500.000 ευρώ.

Ολόκληρη η λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων εδώ.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ