Βόλτα στον εικονογραφημένο κόσμο της Sarah Walsh

Η πρώτη επαφή της Sarah Walsh με τον κόσμο της εικονογράφησης ήταν, σύμφωνα με την ίδια, γύρω στα 4 της χρόνια. Ξαπλωμένη στο πάτωμα του σπιτιού της ζωγραφίζοντας στα περισσευούμενα χαρτιά της γιαγιάς της. Έκτοτε δε σταμάτησε ποτέ. Πήρε το πτυχίο της στη γραφιστική από το Κολέγιο Καλών Τεχνών Saint Rose στο Όλμπανι της Νέας Υόρκης, ενώ η αγάπη της για το μεσαιωνικό σχέδιο, την τυπογραφία και τα παλιά παιδικά βιβλία την οδήγησαν να αναζητήσει τα επόμενα βήματά της στη Hallmark Cards, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως εικονογράφος. Εργάστηκε στη Hallmark για 12 χρόνια, ενώ ήδη συνεργαζόταν και με άλλες εταιρείες στον σχεδιασμό καρτών. Εκείνη την εποχή σχεδίασε για την Crayola, την γνωστή εταιρεία ειδών ζωγραφικής, τη σειρά “Pop Art Pixies”, ενώ παράλληλα δημιουργούσε γραμματοσειρές και μοτίβα. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες της Sarah εκείνο τον καιρό ήταν οι εκδοτικοί οίκοι Usborne, Simon & Schuster και Penguin Random House, η φίρμα παιδικών επίπλων Land of Nod, οι εφημερίδες Washington Post και Guardian, κ.ά.

Όσο και αν ήταν ευχαριστημένη με τις επιλογές της, το βαθύτερο όνειρό της ήταν να εικονογραφήσει παιδικά βιβλία. Εντάχθηκε στο δυναμικό του πρακτορείου Lilla Rogers όπου ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε βιβλία με σελίδες χρωματισμού, δραστηριοτήτων, στον σχεδιασμό παιχνιδιών, ειδών διακόσμησης και ευχετήριων καρτών. Δημιούργησε το δικό της διαδικτυακό κατάστημα στην πλατφόρμα του Εtsy το 2010, ενώ ξεκίνησε να εικονογραφεί παιδικά βιβλία το 2013.

Η Sarah Walsh φωτογραφημένη από τη Lauren Pusateri

Νιώθει πολύ περήφανη για το βιβλίο δραστηριοτήτων “I like” του οίκου Compedium, το οποίο ενώ είναι ένα ακόμα βιβλίο δραστηριοτήτων για παιδιά, πιστεύει πως θα μπορούσε να αποτελεί και μια χρονοκάψουλα της ζωής τους. Μέσα από δημιουργικές φράσεις και μικρές φράσεις τα βοηθάει να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους, τον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους. Τα βιβλία που εικονογραφεί έχουν κοινωνικό χαρακτήρα με γνώμονα τη γνώση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με κοινωνικά φαινόμενα, όπως ο φεμινισμός, η οικολογία, η φύση, οι θρησκείες κ.λπ. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα Wildlives, Kidstory, Herstory, Hats of faith, έχει εικονογραφήσει το βιβλίο “True Colors”, που βασίζεται στο ομώνυμο τραγούδι που γνωρίσαμε με τη φωνή της Cindy Lauper, καθώς και την πιο πρόσφατη έκδοση της “Matilda” του Roald Dahl.

Aγαπημένα της υλικά οι τέμπερες, τα μολύβια, τα ψαλίδια και οι κόλλες. Κόβει, κολλάει, ζωγραφίζει, σκιτσάρει, δημιουργεί πανέμορφα κολάζ με χρώμα, συναίσθημα και ιστορίες που περιμένουν να ειπωθούν πάνω στο χαρτί. Εκτός από πραγματικούς χαρακτήρες, δίνει ζωή σε μαγικά πλάσματα, παραδοσιακούς μύθους, φύση και ζώα αλλά πάντα περιλαμβάνει και την αγαπημένη της τυπογραφία.

Οι επιρροές της μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την Mary Blair, τον J.P. Miller, τη Frida Kahlo, τον Wes Anderson και τον Andy Warhol, ενώ τα παιδικά βιβλία που διαμόρφωσαν το ύφος της είναι τα “I Can Fly” (της Ruth Krauss και της Mary Blair) και “Dean’s Mother Goose Book of Rhymes” με εικονογράφηση των Janet & Anne Grahame Johnstone. Θα ήθελε πολύ να συναντήσει τον Wes Anderson, τη Marina Abramovic, ενώ θεωρεί πολύ τυχερό τον παππού της που σαν έφηβος γνώρισε τυχαία σε ένα μπαρ τη Billie Holiday.

O αγαπημένος χρωματικός συνδυασμός της Sarah τελευταία είναι το πράσινο της θάλασσας, το κίτρινο της μουστάρδας και το ναυτικό μπλε. Νιώθει όμορφα όταν φτιάχνει εικόνες που θα δημιουργήσουν πλήθος συναισθημάτων κυρίως στα παιδιά. Εμπνέεται από τις φθινοπωρινές βόλτες, ενώ τον ελεύθερό της χρόνο προτιμά να τον περνάει με την οικογένειά της, να ψαχουλεύει βιβλία στα τοπικά βιβλιοπωλεία και να βλέπει τους φίλους της. Η Sarah ζει και εργάζεται στο Kansas City με τον επίσης εικονογράφο σύντροφό της Colin Walsh, τον γιο τους, τον ζωηρό σκύλο τους, την αφράτη γάτα τους και το αγαπημένο τους ψάρι-μονομάχο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Mάρια Μπαχά

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην 8220 Κόκκινη Αλεπού 8221 για τα πέντε πιο