Συγγραφεάς: Lily Murrey
Εικονογράφος: Chris Wormell
Μετάφραση: Βαγγέλης Πρατικάκης
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 9+

Ο κόσμος των δεινοσαύρων ανοίγεται μπροστά στα μάτια μας με το που ανοίγουν οι πόρτες του Μουσείου Δεινοσαύρων. Το εισιτήριό μας το βρίσκουμε στην πρώτη σελίδα. Καθώς τη γυρνάμε, ο παλαιοντολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο Paul Sereno μας υποδέχεται με μια εισαγωγή, όπου μεταξύ άλλων μας πληροφορεί για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ερευνητές σήμερα για να τους μελετήσουν στα 175 εκατομμύρια χρόνια παρουσίας τους στη γη.

Στη συνέχεια, ένας επιμελητής του Μουσείου μας καλωσορίζει και μας δίνει συμβουλές για το πώς να περιηγηθούμε στις αίθουσές του. Μας παροτρύνει να παρατηρήσουμε, να φανταστούμε, να ανακαλύψουμε και να μάθουμε όσα περισσότερα γίνεται για αυτά τα απίστευτα τρομακτικά, ευρηματικά πλάσματα, που ανασύρθηκαν από την ομίχλη του χρόνου.

«Οι Δεινόσαυροι», σε κείμενο της Λίλι Μάρεϊ και εικονογράφηση του Κρις Γουόρμελ, είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο γνώσεων, άρτια δομημένο που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του είδους.

Στη  λογική ενός πραγματικό μουσείου, ο νεαρός αναγνώστης πριν περάσει στις «αίθουσες» με τα εκθέματα θα σταθεί στο κλαδόγραμμα των δεινόσαυρων, για να δει τις συγγένειες των ομάδων και την εξέλιξή τους. Ακολουθούν χάρτες του Μεσοζωικού Αιώνα που εξηγούν πώς μεταβλήθηκε το ανάγλυφο της Γης και οι ωκεανοί της στις τρεις περιόδους που έζησαν, εξελίχθηκαν και μετανάστευσαν οι δεινόσαυροι.

Οι πόρτες ανοίγουν και μπαίνουμε στην πρώτη από τις έξι συνολικά “αίθουσες” του μουσείου. Βρισκόμαστε μπροστά στα Σαυροποδόμορφα. Ακολουθούν τα Θηριόποδα, τα Ορνιθόποδα, τα Θυρεοφόρα, τα Μαρτζινοκέφαλα και οι Μη Δεινόσαυροι. Κάθε κατηγορία με τα είδη της. Οι εικόνες – ψηφιακά χαρακτικά, καλαίσθητες και εντυπωσιακές, αποδίδουν με λεπτομέρειες το κάθε είδος ολόσωμο και ενίοτε με τον σκελετό του. Οι πληροφορίες εκτείνονται σε μία ή δύο σελίδες και παρά το επιστημονικό – άρα απαιτητικό – λεξιλόγιό τους, μας δίνουν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την περίοδο και τον τόπο που έζησαν, για την ανατομία – φυσιολογία τους, τη διατροφή τους, τη συμπεριφορά τους, την τελική τους εξέλιξη και την εξαφάνισή τους. Διαβάζουμε πώς σκελετοί και απολιθώματα δίνουν πληροφορίες στους επιστήμονες ερευνητές για τις μάχες τους, τις αναμετρήσεις τους για την κατάκτηση του άλλου φύλου, για τον τρόπο που επικοινωνούσαν, τον τρόπο που κυνηγούσαν και που φρόντιζαν τα αυγά τους. Στο κάτω μέρος των σελίδων δίνονται εν συντομία  βασικά στοιχεία για το κάθε είδος. Η ξενάγησή μας τελειώνει με τις θεωρίες για την εξαφάνισή τους και τους λόγους που κάποια είδη κατάφεραν να επιβιώσουν.

Λίγο πριν κλείσουμε την πόρτα πίσω μας, κοντοστεκόμαστε στο ευρετήριο με το πλήθος επιστημονικών ονομασιών των ειδών των δεινοσαύρων, αλλά και στις προτάσεις με συνδέσμους για επίσκεψη του αναγνώστη σε ιστοσελίδες σχετικών μουσείων και Podcast. Η σημασία της ταξινόμησης, η έννοια της εξέλιξης των ειδών και ο τρόπος που η επιστημονική έρευνα οδηγείται σε συμπεράσματα προσθέτουν στην γνωστική αξία του βιβλίου. Το ίδιο και η λογική του στησίματος ενός Μουσείου, που ακολουθώντας μια λογική διαδρομή, δίνει στον επισκέπτη επιστημονικές πληροφορίες με μέτρο. Σε αυτό το Μουσείο κάθε επισκέπτης μπορεί να μπει ξανά και ξανά, να επισκεφθεί την αγαπημένη του αίθουσα όσες φορές θέλει, να βγει όταν κουραστεί και να συνεχίσει αργότερα μόνος του ή με παρέα την περιήγηση.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν επίσης το «Βιβλιομουσείο» και το «Πλανητάριο».

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Σαν στο σπίτι σου

Ένα βιβλίο γνώσεων για μία ιδιαίτερα πρωτότυπη αναζήτηση: ασυνήθιστων σημερινών κατοικιών ανά τον κόσμο.

Ακολουθώντας το φεγγάρι

Από τον συγγραφέα των παγκόσμιων best seller «Το μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος», «Το ταξίδι του Πάντα και του