Καλοκαίρι παρέα με τον Άλφονς

Ο Άλφονς δεν είναι ο τυπικός ήρωας παιδικού βιβλίου. Δεν έχει μαγικές δυνάμεις, δεν είναι σούπερ ήρωας. Αντιθέτως, είναι ένα παιδί όπως όλα εκείνα που διαβάζουν χρόνια τώρα τις ιστορίες του. Ο Άλφονς γεννήθηκε στο κεφάλι της Σουηδής συγγραφέως Gunilla Bergström και αποτελεί έναν από τους πιο αγαπητούς και διαχρονικούς ήρωες παιδικού βιβλίου στη Σουηδία και στον κόσμο.

Από την έκδοση του πρώτου βιβλίου, το 1972, μέχρι και σήμερα οι περιπέτειές του έχουν αγαπηθεί από χιλιάδες αναγνώστες σε όλον τον κόσμο, ενώ πολλά από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, χάρη στις εκδόσεις Μάρτης.  

Αυτό που κάνουν τα βιβλία του Αλφονς να ξεχωρίζουν και να έχουν αγαπηθεί όσο λίγα, είναι ότι οι ιστορίες της Gunilla Bergström αφορούν την καθημερινότητα και τα ευτράπελα της ζωής και είναι ακόμα και στις μέρες μας επίκαιρες. Ο Άλφονς είναι ένας απλός άνθρωπος όπως όλοι μας και η τεράστια επιτυχία του σε όλον τον κόσμο πηγάζει από αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του.  

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Μάρτης τρία βιβλία με τον αγαπημένο ήρωα: μια νέα ιστορία του Άλφονς που ανήκει στην περίφημη σειρά βιβλίων που όλοι μας έχουμε αγαπήσει και δύο που συγκαταλέγονται στα βιβλία δραστηριοτήτων. Και τα τρία όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό σημείο: αφορούν το σχολείο! Και συμπληρώνουν έτσι μια θεματική που απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς των παιδιών που το προσεχές διάστημα θα βρεθούν για πρώτη φορά σε σχολικό περιβάλλον. Στα μεν δύο δραστηριοτήτων, τα «Ο Άλφονς μαθαίνει τα χρώματα» και «Ο Άλφονς μαθαίνει τους αριθμούς» τα παιδιά που ετοιμάζονται σιγά σιγά να πάνε σχολείο μαθαίνουν μαζί με τον Άλφονς τους αριθμούς αλλά και τα χρώματα. Πρόκειται για δύο εξαιρετικά διασκεδαστικά βιβλία δημιουργικών δραστηριοτήτων, στις σελίδες των οποίων υπάρχουν σταυρόλεξα, sudoku, ντόμινο, συνδυαστικές ασκήσεις ευφυΐας και χρωματικών συνδυασμών, αλλά και χρωματικά μοτίβα. Και σε όλες αυτές τις γραπτές δραστηριότητες, τα μικρά παιδιά θα βοηθήσουν όλοι οι γνωστοί και πολύ αγαπημένοι χαρακτήρες του κόσμου του Άλφονς, όπως ο μπαμπάς, η Μίλα, ο Βίκτορ, ο Χαμντί, η θεία Φίφι και, φυσικά, η γιαγιά.

Το βιβλίο «Όλα θα πάνε καλά, Άλφονς» είναι ιδανικό ανάγνωσμα αυτή την περίοδο, μιας και μέσα από τις ανησυχίες του Άλφονς τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως ναι, μια νέα αρχή στη ζωή μας, και μάλιστα όπως αυτή της σχολικής ζωής, μπορεί να μας προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα και να μας προβληματίσει. Μπορεί η αρχή της σχολικής χρονιάς για την ώρα να φαντάζει μακρινή, όμως ας μη γελιόμαστε, ο Σεπτέμβριος είναι σχετικά κοντά και τι καλύτερο από το να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για τη νέα συνθήκη;

Όπως ο Άλφονς που αγχώνεται με το νέο ξεκίνημα, έτσι και χιλιάδες παιδάκια θα βρεθούν αντιμέτωπα με το σχολείο. Κάποια θα είναι χαρούμενα και θα δεχτούν το νέο ξεκίνημα με θετικά συναισθήματα, κάποια όμως σίγουρα θα προβληματιστούν. Ο Άλφονς είναι εδώ για να τους δείξει πως και αυτό το συναίσθημα είναι κάτι φυσιολογικό και πως χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσουμε μια νέα κατάσταση. Και σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνουμε, παρά παρέα με τον Άλφονς!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα