Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψυχικής ενδυνάμωσης με αφορμή ένα βιβλίο 

Η ενδοσχολική βία δεν είναι κάτι καινούριο, όμως όσο τα σοβαρά περιστατικά πληθαίνουν, δημιουργείται η ανάγκη για φροντισμένα και σωστά στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα δουλευτούν μέσα στις σχολικές μονάδες και θα δώσουν, με αφετηρία ένα βιβλίο, την αφορμή για να ξεκινήσουν πολλές συζητήσεις με τα παιδιά.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Και μετά… τι κάνω» από την ομάδα των Βιβλιοδιαπλάσεων δημιουργήθηκε με αφετηρία το βιβλίο «Και μετά…» της Σούζαν Χιούζ (εκδ. Βλάσση). Μέσα από την καθηλωτική ιστορία ενός παιδιού, το οποίο ζορίζεται στο σχολείο, φωτίζει καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης χειριστικών συμπεριφορών, εστιάζοντας στη θετική ψυχολογία.

Το πρόγραμμα ευαισθητοποιεί τα παιδιά χρησιμοποιώντας ως μοντέλα τους ήρωες της ιστορίας – τύποι καθημερινών παιδιών σε ένα σχολικό περιβάλλον –  στοχεύοντας στην καλλιέργεια πολλαπλούς έκφρασης (προφορικής, γραπτής, κινητικής) των παιδιών γύρω από τα εξής θέματα:

  • Αναγνώριση συναισθημάτων.
  • Ενσυναίσθηση, «μπαίνω στα παπούτσια…»
  • Πρόταση λύσεων όταν αισθάνεται κανείς σε συναισθηματικό αδιέξοδο.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος και του εκπαιδευτικού υλικού υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις ψυχολόγους: Μάγια Π. Αλιβιζάτου, Ψυχολόγο-Παιδοψυχολόγο και Angele Παπαντωνίου, ΜAPP, Σύμβουλο Θετικής Ψυχολογίας. Οδηγός στο ξετύλιγμα του προγράμματος είναι η έκδοση του βιβλίου «Και μετά…» της Σούζαν Χιουζ  (μτφρ. Α. Πιπίνη, εκδ. Αδελφοί Βλάσση) με τη συγκινητική ιστορία και την εικονογράφηση της Κάρεϊ Σοουκότσεφ, η οποία συντελεί στην αποκωδικοποίηση συναισθημάτων και τη μετάδοση εννοιών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Γ΄ Δημ. – Στ΄ Δημ.) από την εκπαιδευτική ομάδα των «Βιβλιοδιαπλάσεων» των Άννα-Μαρία Βλάσση και Μαριάννας Βλάσση, οι οποίες έχουν 20ετή εμπειρία στον χώρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά.

Περισσότερες πληροφορίες: [email protected], τηλ. 210-3833013 & 6944 748328.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα