ALMA 2025: οι υποψήφιοι για το βραβείο

Διακόσιοι εξήντα πέντε δημιουργοί και φορείς από 72 χώρες και περιοχές, 81 από τους οποίους είναι για πρώτη φορά υποψήφιοι, βρίσκονται στη λίστα για το Astrid Lindgren Memorial Award του 2025. Η ανακοίνωση του ονόματος του νικητή θα γίνει την 1 Απριλίου 2025, τη δεύτερη μέρα διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια στην Ιταλία, όπως άλλωστε κάθε χρόνο.

Από την Ελλάδα προτάθηκαν το διεπιστημονικό σωματείο Διαβάζοντας Μεγαλώνω, οι συγγραφείς Ευγένιος Τριβιζάς και Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου και ο εικονογράφος Πέτρος Μπουλούμπασης. Από την Κύπρο υποψήφιοι είναι οι συγγραφείς Δήμητρα Χαραλάμπους και Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις φορείς που είναι αρμόδιοι για την επιλογή των υποψηφίων για την Ελλάδα είναι ο Κύκλος Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικό Τμήμα IBBY, η Εταιρεία Συγγραφέων και η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Το ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) είναι ένα από τα δύο κορυφαία βραβεία παιδικής λογοτεχνίας και βιβλίων στον κόσμο, μαζί με το H.C. Andersen Award. Απονέμεται σε δημιουργό παιδικών βιβλίων (συγγραφέα ή εικονογράφο) ή φορέα φιλαναγνωσίας κάθε χρόνο από το 2002, όταν και θεσμοθετήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση, με σκοπό να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την παιδική και νεανική λογοτεχνία. Το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών είναι αρμόδιο για όλες τις αποφάσεις, ενώ την επιλογή του νικητή κάνει 12μελής επιτροπή. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αξίας 5 εκατ. σουηδικών κορώνων (περίπου 460.000 ευρώ), κάτι που δείχνει πόσο σοβαρά παίρνει η Σουηδία το δικαίωμα των παιδιών στην ανάγνωση.

Όλα τα ονόματα των υποψηφίων εδώ.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα