Κείμενα: Ζαν ντε λα Φονταίν
Απόδοση και εικονογράφηση: Μαρκ Μπουταβάν
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικίες: 5+, 7+

Ο Ζαν ντε λα Φονταίν ήταν σαν να λέμε ο Αίσωπος της Γαλλίας του 17ου αιώνα. Μορφωμένος και προερχόμενος από ευκατάστατη αστική οικογένεια, είχε μεγάλο πάθος με τη δικηγορία και τη λογοτεχνία και έγινε διάσημος για τους πολυάριθμους τόμους με μύθους που κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή στη Γαλλία. Αντλούσε έμπνευση κυρίως από τους μύθους του Αισώπου αλλά και άλλων μυθογράφων, όμως δεν αντέγραφε τους δικούς τους μύθους, αλλά τους μεταμόρφωνε με αξιοθαύμαστη τέχνη και τους έφερνε στα μέτρα της εποχής του και της κοινωνίας του τότε. Τα έργα του τώρα συγκαταλέγονται σε αυτά που θεωρούνται κλασικά στη γαλλική λογοτεχνία.

Βασικό στοιχείο των μύθων του ήταν τα ανθρωπόμορφα ζώα, μέσα από τις ιστορίες των οποίων κατέληγε πάντα σε ένα ηθικο δίδαγμα. Αν και οι ιστορίες αυτές, γραμμένες σε ελεύθερο στίχο, απευθύνονταν αρχικά σε ενήλικες, με την πάροδο του χρόνου, τα ποιήματα αυτά με την εικονογράφησή τους χρησιμοποιήθηκαν στην κατ’ οίκον εκπαίδευση μέχρι που τελικά έγιναν κομμάτι της διδακτέας ύλης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων του 20ού αιώνα.

Από την πληθώρα μύθων που συνέγραψε ο Λα Φονταίν, ο ομόεθνός του εικονογράφος Μαρκ Μπουταβάν, που γνωρίσαμε στην Ελλάδα μέσα από τη σειρά βιβλίων με ήρωα τον Μούργο (εκδ. Μίνωας), επέλεξε τριάντα τέσσερις, τις εικονογράφησε, τις διασκεύασε και τους χάρισε νέα λάμψη. Όπως ακριβώς έκανε ο Λα Φονταίν τότε, έτσι και τώρα, ο Μπουταβάν μεταφέρει τις ιστορίες με λόγο και εικόνα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μικρών σε ηλικία αναγνωστών, φέρνοντας τους μύθους του Λα Φονταίν στο 2024.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Ο γείτονάς μου ο δεινόσαυρος

Το «Ο γείτονάς μου ο δεινόσαυρος» είναι με μια πρώτη ανάγνωση μια όμορφα εικονογραφημένη, απλή, γλυκιά ιστορία για την αποδοχή

Ο ψαράς και ο κορμοράνος

Υπάρχουν βιβλία που τα ξεφυλλίζεις αργά αργά και βουτάς στις σελίδες τους. Χαζεύεις τα χρώματα και χαϊδεύεις τις εικόνες για