
Συγγραφέας: Rebecca Gugger
Εικονογράφος: Simon Rothlisberger
Μετάφραση: Μαρία Μαντή
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά εκδοσης: 2025
Ηλικίες: 5+
Καθώς ο Όσκαρ έσκαβε τρύπες στο δάσος, όπως έκανε συχνά, βρήκε ένα περίτεχνο ξύλινο κλειδωμένο σεντούκι. Όταν, δυο μέρες μετά, κατάφερε να το ανοίξει και ενώ περίμενε να δει ένα κρυμμένο θησαυρό, απογοητευμένος βρήκε μέσα μόνο ένα κουβάρι από λέξεις. Πήρε τυχαία την πάνω πάνω, “κατακίτρινος” έλεγε και αφού έπαιξε λίγο μαζί της, μην βρίσκοντας πια νόημα, την πέταξε σε κάτι θάμνους. Φανταστείτε την έκπληξή του όταν δευτερόλεπτα μετά πετάχτηκε δίπλα του ένας ΚΑΤΑΚΙΤΡΙΝΟΣ σκαντζόχοιρος!
Ξαφνιασμένος και απορημένος επέστρεψε στο σεντούκι και άρχισε να παίζει με τις λέξεις, να τις πετάει εδώ κι εκεί, αυτές να κολλάνε πάνω σε αντικείμενα και όντα και να σχηματίζουν απίστευτες εικόνες: μια μαλλιαρή βελανιδιά, ένα τερατώδες σκαθάρι, έναν ανάλαφρο εκσκαφέα, έναν εξημερωμένο κροκόδειλο… Επίθετα και σύνθετες λέξεις εκσφενδονίζονταν στον αέρα, αιωρούνταν για λίγο και προσγειώνονταν πάνω σε πλάσματα και πράγματα και άλλαζαν τα πάντα. Όταν όμως οι λέξεις του τελείωσαν, ο Όσκαρ άρχισε να αναζητά νέες.
Δύο επιτυχημένοι γραφίστες δημιουργούν ένα εμπνευσμένο βιβλίο με πολλές νέες λέξεις, πλούσιες και ευφάνταστες που εντυπωσιάζουν τα παιδιά και τα προτρέπουν να παίξουν και αυτά και να γίνουν με τη σειρά τους λεξιπλάστες. Με φόντο το δάσος που τόσο αγαπούν, φτιάχνουν εικόνες και αντικείμενα που είναι οικεία στα παιδιά και μετά τα μεταμορφώνουν μέσα από τις λέξεις που τους πετάει ο Όσκαρ, κάνοντάς τα έτσι να νιώσουν τη δύναμη των λέξεων και την ομορφιά που έχουν όταν αυτές χρησιμοποιούνται με σύνεση και καλοσύνη.


