Ο παππούς μου ο Αϊ – Βασίλης

Συγγραφέας: Michael Morpurgo
Εικονογράφηση: Jim Field
Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+

Μια νέα γυναίκα στολίζει μαζί με τα παιδιά της το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στη βάση του τοποθετεί με ευλάβεια το παιδικό της ημερολόγιο. Δεν φοβάται αν κάποιος το πάρει και το διαβάσει γιατί πλεόν δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που κρύβει μέσα το ημερολόγιο είναι το θέμα και αυτό είναι ένα γράμμα που το κρατάει σαν θησαυρό: της το είχε γράψει όταν ήταν μικρή ο παππούς της. Και όπως άλλες οικογένειες κάθονται κάτω από το δέντρο και κοιτούν τη φάτνη και λένε κάλαντα ή ιστορίες, η οικογένεια της μεγάλης πια Νίνα, διαβάζουν το γράμμα του παππού.

Το γράμμα του δεν είναι χριστουγεννιάτικο, είναι ένα wake up call για το περιβάλλον μας, για το τρόπο που συμπεριφερόμαστε στη Γη, στο μοναδικό μας σπίτι. Μέσα από το γράμμα του ο παππούς υπενθυμίζει στην εγγονή του ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και πώς ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πληγές που δημιουργούμε εμείς οι άνθρωποι στη Γη. Ο βραβευμένος με Carnegie Medal Βρετανός συγγραφέας Michael Morpurgo γράφει μια συγκινητική ιστορία με πρωταγωνιστή έναν παππού που κάνει ένα διαφορετικό δώρο στην εγγονή του. Της μιλάει μέσα από το γράμμα του για τις ανησυχίες του και την προτρέπει να προσπαθήσει να αλλάξει εκείνη όσο το δυνατόν μπορεί τον κόσμο. Μέσα από το γράμμα αυτό, η Νίνα παίρνει το μεγαλύτερο δώρο: μαθαίνει να αγαπάει τη φύση, να την φροντίζει, να επουλώνει τις πληγές της, αλλά πάνω από όλα, να μην ξεχνάει ποτέ τον αγαπημένο της παππού, που σαν άλλος Αγιος Βασίλης, ζει μέσα από το γράμμα αυτό, που διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται κάθε Χριστούγεννα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η κούνια

Ενα εκπληκτικό, πολύ διαφορετικό και ιδιαίτερο εικονογραφημένο βιβλίο, ένα μικρό εργο τέχνης, για τη ζωή και τις στιγμές, καλές ή κακές, αλλά πάνω από όλα τις ιστορίες που γράφουμε όσο διαρκεί η ζωή μας. Αναζητήστε το!

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.