Οι νικητές των ελληνικών ΙΒΒΥ

Με το μήνυμα «Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο», το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», πραγματοποίησαν το Σάββατο 1 Απριλίου την ετήσια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στη εκδήλωση απονεμήθηκαν τα βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ σε φυσικά πρόσωπα και φορείς, που με τη δράση τους καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία, καθώς και τα βραβεία σε δημιουργούς για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων, έκδοσης 2016, για παιδιά και νέους.

Στην ίδια εκδήλωση κηρύχτηκε και η έναρξη των εκδηλώσεων για την Ημέρα Βιβλίου 2017 με το σύνθημα Διαβάζω & Αλλάζω, την οποία συνδιοργανώνουν για δεύτερη φορά η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και η Εταιρεία Συγγραφέων.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκαν και οι υποψήφιοι για τα Διεθνή Βραβεία Hans Christian Andersen (HCCA 2018) και πρέσβεις Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου για τη διετία 2017-2018:

• για τη συγγραφή, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος.
• για την εικονογράφηση, ο Χρήστος Δήμος.

Παράλληλα, προτάθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο για αναγραφή στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ (2017-2018):
• για τη συγγραφή, η Άννα Κοντολέων για το βιβλίο «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα», εκδόσεις Πατάκη.
• για την εικονογράφηση, η Κέλλυ Ματαθία Κόβο για το βιβλίο «Η άπληστη χελώνα», εκδόσεις Καλέντη (συγγραφή Σοφία Μαντουβάλου).
• για τη μετάφραση, η Δήμητρα Δότση για το βιβλίο «Το υπέροχο ταξίδι της Νίλου» εκδόσεις Καλέντη (συγγραφή Γκουίντο Κόντι).

Το μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» για την συνολική της προσφορά στην παιδική λογοτεχνία απονεμήθηκε στην κριτικό και συγγραφέα Γεωργία Γαλανοπούλου.

Δόθηκαν επίσης τα τιμητικά διπλώματα στους υποψήφιους για τα Διεθνή Βραβεία 2016 Hans Christian Andersen και πρέσβεις Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου για τη διετία 2015-2016: Ελένη Δικαίου (για τη συγγραφή), Λήδα Βαρβαρούση (για την εικονογράφηση), καθώς και στους δημιουργούς για την αναγραφή τους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ για τη διετία 2015-2016 για τη συγγραφή Αγγελική Δαρλάση για το βιβλίο «Το παλιόπαιδο» (εκδ. Πατάκη), την εικονογράφο Μυρτώ Δεληβοριά για το βιβλίο του Μάνου Κοντολέων «Στο νησί της ροδιάς» (εκδ. Ψυχογιός) και τη μεταφράστρια Μαρίζα Ντεκάστρο για το βιβλίο «Θαύμα» του R.J. Palacio (εκδ. Παπαδόπουλος).

 

Βραβεία σε δημιουργούς
Με το Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά τιμήθηκε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος για το βιβλίο Μεγαλώνω τη γιαγιά μου, (εκδ. Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη της Νομικής Βιβλιοθήκης).

Το Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο απονεμήθηκε στην Ίριδα Σαμαρτζή (εικονογράφηση) και στην Αργυρώ Πιπίνη (συγγραφή) για το βιβλίο Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι… (εκδ. Πατάκη).

Το Βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους (εκτός των Εικονοβιβλίων – Picture Book) απονεμήθηκ στη Διατσέντα Παρίση για την εικονογράφηση του βιβλίου Δέκα μάγισσες κακές, φοβερές και τρομερές, των Αναστασίας Αγραφιώτη και Ρούλας Παπανικολάου (εκδ. Δια Βίου).

Το Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Μαρία Παπαγιάννη για το βιβλίο Παπούτσια με φτερά (εκδ. Πατάκη).

Το Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους πήγε στην Αλεξάνδρα Μητσιάλη για το βιβλίο Ξυπόλυτοι ήρωες (εκδ. Πατάκη).

Με το Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά: απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Μαρίζα Ντεκάστρο για το βιβλίο Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ – Οδηγός για νέους (εκδ. Ίδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα).

Το Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους απονεμήθηκε στους Τζον Μπόιν (συγγραφή), Πετρούλα Γαβριηλίδου (μετάφραση) και στις εκδόσεις Ψυχογιός για το βιβλίο Το αγόρι στην κορυφή του βουνού.

Το Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους απονεμήθηκε στην Α. Σ. Δάρτζαλη για το βιβλίο Όταν η μαμά μου είπε ψέματα (εκδ. Λιβάνη).

Από το σύνολο των βιβλίων που κατατέθηκαν προς κρίση, η επιτροπή απονέμει «Βραβείο σε Εικονογράφο ή Art Director» για το εξώφυλλο ελληνικού παιδικού και νεανικού βιβλίου στους Απόστολο Βέττα (εικονογράφηση), Σάκη Γεωργιάδη και Εριφύλη Αράπογλου (σχεδιασμός-σελιδοποίηση) για το εξώφυλλο του βιβλίου Ιζαντόρα Ντακ (συγγραφή Στέλλα Μιχαηλίδου – εκδ. Καλειδοσκόπιο).

 

Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς
Το Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή – στον Έλληνα Δάσκαλο» που απονέμεται σε εν ενεργεία δάσκαλο ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία πήγε στον Γιάννη Τσιτσίμη, δάσκαλο στο ολοήμερο 6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Χέρσου Νομού Κιλκίς.
Το Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία απονεμήθηκε στις φιλολόγους Ελένη Μάγκα και Αικατερίνη Μαρέτα, εκπαιδευτικούς στο Γυμνάσιο Γαρδικίου Θεσπρωτίας.
Το Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό, ο οποίος εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου απονεμήθηκε στην Κατερίνα Μανώλη, νηπιαγωγό στο 6ο Νηπιαγωγείο Γέρακα.
Το Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση απονεμήθηκε στη βιβλιοθήκη Kερίου Ζακύνθου.
Το Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο πήγε στο Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βιβλιοπεριπέτειες».
Το Βραβείο σε σχολείο, βιβλιοθήκη ή άλλο φορέα που καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία μέσω της τεχνολογία και του διαδικτύου, προς τιμήν του Κυριάκου Παπαδόπουλου απονεμήθηκε στον Κώστα Πανούση, εκπαιδευτικό στο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών για το πρόγραμμα «Ανοιχτή τάξη» και την προώθηση της φιλαναγνωσίας.
Με το Βραβείο σε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου, που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία, προς τιμήν της Μαίρης Κωνστανταροπούλου τιμήθηκε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Νηπιαγωγείο Κισσάμου Χανίων.
Το Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας απονεμήθηκε στην Παναγιώτα Δεδετζή, βιβλιοθηκονόμο στη Λασκαρίδειο Βιβλιοθήκη.

Το Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας απονεμήθηκε στη σχολική εφημερίδα «Στη διαπασών» του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας (Υπεύθυνη: Έλλη Σιαπανίδου).
Το Βραβείο σε Δήμο στον οποίο λειτουργούν με επιτυχία προγράμματα καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και δημιουργίας δια βίου αναγνωστών πήγε στον Δήμο Kαλλιθέας για το πρόγραμμα «Κάθε σχολείο και βιβλιοθήκη».

Και τέλος, το Βραβείο «Πάνος Αλέφαντος» σε Εθελοντή, που με τη δράση του προωθεί τη φιλαναγνωσία: το βραβείο απονέμεται στη Μαίρη Σαμπάνη, για την εθελοντική της προσφορά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αυλώνα-Δημήτρης Λιακούρης.

 

Την ενδεκαμελή επιτροπή αποτέλεσαν οι: Γιάννης Παπαδάτος (πρόεδρος), Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Μαρία Δελάκη, Αρετή Καράμπελα, Πόπη Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη, Χρύσα Κουράκη, Μαρία Κουρκουμέλη, Κωστής Μακρής, Φωτεινή Μπαλαγιάννη, Αθηνά Μπίνιου, Δημήτρης Πολίτης.

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάζω και μαθαίνω με την Peppa Pig

Μια νέα, βραβευμένη σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων με πρωταγωνίστρια την Πέππα ήρθε για να εμπλουτίσει την ήδη πλούσια γκάμα βιβλίων που