Αυτισμός – Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς για παιδιά 4-12 ετών

Συγγραφείς: Παναγιώτα Πλησή & Ελένη Λούβρου

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονιά έκδοσης: 2017

 

Μια από τις βασικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό είναι η κατανόηση των κοινωνικών κανόνων, γεγονός που δυσκολεύει τη λειτουργική επικοινωνία τους με τους άλλους ανθρώπους. Το βιβλίο της Παναγιώτας Πλησή και της Ελένης Λούβρου προσπαθεί να γεφυρώσει το κενό, βοηθώντας τόσο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες της οικογένειας τους.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αποτελείται από σκίτσα κοινωνικών καταστάσεων, περιγραφή τους και προτεινόμενη λύση τους. Απευθύνεται σε άτομα με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας και χωρίζεται και αυτό σε δύο ηλικιακές ομάδες. Από 4-7 ετών και από 8-12 ετών. Το δεύτερο μέρος είναι «για τους μεγάλους». Επεξηγεί τα παραδείγματα του πρώτου μέρους, σε πιο κομμάτι θεωρίας βασίζεται και προτάσεις για παρόμοιες κοινωνικές καταστάσεις που απευθύνεται.

Είναι ένα βιβλίο το οποίο απευθύνεται τόσο σε οικογένειες ατόμων με αυτισμό όσο και σε επαγγελματίες. Με την βοήθεια των σκίτσων και της οπτικοποίησης των κοινωνικών καταστάσεων γίνεται εύχρηστο και πολύ πιο κατανοητό στα παιδιά. Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο οι ηλικίες είναι απολύτως ενδεικτικές. Τα παραδείγματα προέρχονται όπως λένε οι συγγραφείς από πραγματικά περιστατικά και αν και κάποια φαίνονται εξεζητημένα, στο δεύτερο μέρος υπάρχουν προτάσεις για συγγενείς καταστάσεις. Οι προτάσεις στο δεύτερο μέρος είναι πολύ βοηθητικές τόσο για την επίλυση των καταστάσεων όσο και με τις πληροφορίες που δίνουν και το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό εργαλείο για τους γονείς ή τον επαγγελματία.

 

——————————————————————————

Γράφει ο Βαγγέλης Μακρής, ο οποίος εργάζεται με άτομα με αυτισμό σε όλο το ηλικιακό φάσμα στην Αθήνα. Σπούδασε στο University Of Exeter (MEd in Special Educational Needs) και έχει πτυχίο Μαθηματικών από το Heriot-Watt University, Edinburgh. Η επαγγελματική του δραστηριότητα περιλαμβάνει ακόμα συντονισμό σε κατασκήνωση ατόμων με ειδικές ανάγκες με τον «Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Λάρισας», παράλληλη στήριξη, καθημερινή μελέτη μαθημάτων σε άτομα με αυτισμό, εξωτερικά προγράμματα κ.α.

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των παιδιών: οδηγός για γονείς

Ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να βοηθήσει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να διαχειριστούν τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην ανατροφή και τη διδασκαλία των παιδιών, με κοινή λογική, με εύκολα εφαρμόσιμα εργαλεία, αλλά και με στρατηγικές που βασίζονται στην επιστήμη.

Μεγαλώστε το παιδί σας με το μυαλό και την καρδιά

Το σώμα και ο εγκέφαλος λειτουργούν όπως ένας οικονομικός προϋπολογισμός: Μια αγκαλιά, ένας καλός ύπνος, το παιχνίδι με φίλους, ένα υγιεινό γεύμα: όλα αυτά είναι καταθέσεις στον προϋπολογισμό μας. Αντίθετα, η αίσθηση απομόνωσης ή αγνόησης ή η έλλειψη ύπνου λειτουργούν ως αναλήψεις.

Oι γονείς χωρίζουν: Πώς να μην πάρετε διαζύγιο και από τα παιδιά σας

Πώς και πότε το διαζύγιο γίνεται μονόδρομος;
Πώς το ανακοινώνουμε στα παιδιά και με ποιο τρόπο το διαχειριζόμαστε ανάλογα με την ηλικία τους; Τι γίνεται με τη συνεπιμέλεια και ποιες προτάσεις μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς για την καλύτερη συνεννόησή τους; Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα μέσα από την αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου της.