Αυτισμός – Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς για παιδιά 4-12 ετών

Συγγραφείς: Παναγιώτα Πλησή & Ελένη Λούβρου

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονιά έκδοσης: 2017

 

Μια από τις βασικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό είναι η κατανόηση των κοινωνικών κανόνων, γεγονός που δυσκολεύει τη λειτουργική επικοινωνία τους με τους άλλους ανθρώπους. Το βιβλίο της Παναγιώτας Πλησή και της Ελένης Λούβρου προσπαθεί να γεφυρώσει το κενό, βοηθώντας τόσο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες της οικογένειας τους.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αποτελείται από σκίτσα κοινωνικών καταστάσεων, περιγραφή τους και προτεινόμενη λύση τους. Απευθύνεται σε άτομα με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας και χωρίζεται και αυτό σε δύο ηλικιακές ομάδες. Από 4-7 ετών και από 8-12 ετών. Το δεύτερο μέρος είναι «για τους μεγάλους». Επεξηγεί τα παραδείγματα του πρώτου μέρους, σε πιο κομμάτι θεωρίας βασίζεται και προτάσεις για παρόμοιες κοινωνικές καταστάσεις που απευθύνεται.

Είναι ένα βιβλίο το οποίο απευθύνεται τόσο σε οικογένειες ατόμων με αυτισμό όσο και σε επαγγελματίες. Με την βοήθεια των σκίτσων και της οπτικοποίησης των κοινωνικών καταστάσεων γίνεται εύχρηστο και πολύ πιο κατανοητό στα παιδιά. Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο οι ηλικίες είναι απολύτως ενδεικτικές. Τα παραδείγματα προέρχονται όπως λένε οι συγγραφείς από πραγματικά περιστατικά και αν και κάποια φαίνονται εξεζητημένα, στο δεύτερο μέρος υπάρχουν προτάσεις για συγγενείς καταστάσεις. Οι προτάσεις στο δεύτερο μέρος είναι πολύ βοηθητικές τόσο για την επίλυση των καταστάσεων όσο και με τις πληροφορίες που δίνουν και το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό εργαλείο για τους γονείς ή τον επαγγελματία.

 

——————————————————————————

Γράφει ο Βαγγέλης Μακρής, ο οποίος εργάζεται με άτομα με αυτισμό σε όλο το ηλικιακό φάσμα στην Αθήνα. Σπούδασε στο University Of Exeter (MEd in Special Educational Needs) και έχει πτυχίο Μαθηματικών από το Heriot-Watt University, Edinburgh. Η επαγγελματική του δραστηριότητα περιλαμβάνει ακόμα συντονισμό σε κατασκήνωση ατόμων με ειδικές ανάγκες με τον «Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Λάρισας», παράλληλη στήριξη, καθημερινή μελέτη μαθημάτων σε άτομα με αυτισμό, εξωτερικά προγράμματα κ.α.

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μαμακίαση

Το εικονογραφημένο βιβλίο “Μαμακίαση” είναι ένα βιβλίο που εξηγεί στα μικρά παιδιά την έλξη και εξάρτηση που συχνά νιώθουν για