Αυτισμός – Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς για παιδιά 4-12 ετών

Συγγραφείς: Παναγιώτα Πλησή & Ελένη Λούβρου

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονιά έκδοσης: 2017

 

Μια από τις βασικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό είναι η κατανόηση των κοινωνικών κανόνων, γεγονός που δυσκολεύει τη λειτουργική επικοινωνία τους με τους άλλους ανθρώπους. Το βιβλίο της Παναγιώτας Πλησή και της Ελένης Λούβρου προσπαθεί να γεφυρώσει το κενό, βοηθώντας τόσο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες της οικογένειας τους.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αποτελείται από σκίτσα κοινωνικών καταστάσεων, περιγραφή τους και προτεινόμενη λύση τους. Απευθύνεται σε άτομα με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας και χωρίζεται και αυτό σε δύο ηλικιακές ομάδες. Από 4-7 ετών και από 8-12 ετών. Το δεύτερο μέρος είναι «για τους μεγάλους». Επεξηγεί τα παραδείγματα του πρώτου μέρους, σε πιο κομμάτι θεωρίας βασίζεται και προτάσεις για παρόμοιες κοινωνικές καταστάσεις που απευθύνεται.

Είναι ένα βιβλίο το οποίο απευθύνεται τόσο σε οικογένειες ατόμων με αυτισμό όσο και σε επαγγελματίες. Με την βοήθεια των σκίτσων και της οπτικοποίησης των κοινωνικών καταστάσεων γίνεται εύχρηστο και πολύ πιο κατανοητό στα παιδιά. Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο οι ηλικίες είναι απολύτως ενδεικτικές. Τα παραδείγματα προέρχονται όπως λένε οι συγγραφείς από πραγματικά περιστατικά και αν και κάποια φαίνονται εξεζητημένα, στο δεύτερο μέρος υπάρχουν προτάσεις για συγγενείς καταστάσεις. Οι προτάσεις στο δεύτερο μέρος είναι πολύ βοηθητικές τόσο για την επίλυση των καταστάσεων όσο και με τις πληροφορίες που δίνουν και το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό εργαλείο για τους γονείς ή τον επαγγελματία.

 

——————————————————————————

Γράφει ο Βαγγέλης Μακρής, ο οποίος εργάζεται με άτομα με αυτισμό σε όλο το ηλικιακό φάσμα στην Αθήνα. Σπούδασε στο University Of Exeter (MEd in Special Educational Needs) και έχει πτυχίο Μαθηματικών από το Heriot-Watt University, Edinburgh. Η επαγγελματική του δραστηριότητα περιλαμβάνει ακόμα συντονισμό σε κατασκήνωση ατόμων με ειδικές ανάγκες με τον «Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Λάρισας», παράλληλη στήριξη, καθημερινή μελέτη μαθημάτων σε άτομα με αυτισμό, εξωτερικά προγράμματα κ.α.

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.