Αγγελική Βαρελλά: 1930 – 2022

Η Αγγελική Βαρελλά

Ο κόσμος του παιδικού βιβλίου έγινε πιο φτωχός χθες, με τον θάνατο της συγγραφέως παιδικής λογοτεχνίας Αγγελικής Βαρελλά. Γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη, αλλά μετά τον θάνατο της μητέρας της ήρθε στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε με τη νονά της. Σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με την παιδική λογοτεχνία ξεκίνησε να ασχολείται το 1966 με το βιβλίο της “Η Ελλάδα κι εμείς” από τις εκδόσεις Χρυσή Πέννα και δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει παιδικά βιβλία.

Συνολικά έχουν εκδοθεί 49 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας που έγραψε η ίδια, ενώ είχε επιμεληθεί δεκάδες άλλα, είχε μεταφράσει έργα του Ουίλιαμ Σέξπιρ και του Ιουλίου Βερν κι είχε διασκευάσει μύθους του Αίσωπου. Η Αγγελική Βαρελλά δεν είχε μόνο ένα πλούσιο συγγραφικό έργο· είχε βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, της οποίας αργότερα διετέλεσε και πρόεδρος, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Παραλληλα, είχε συνεργαστεί με την ελληνική ραδιοφωνία, την τηλεόραση, τα περιοδικά “Ερυθρός Σταυρός”, “Συνεργασία”, “Το Ρόδι”.

Εκτός από πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς είχε διατελέσει μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Λέσχης Μελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας “Διαδρομές” (και υπεύθυνη ύλης του ομώνυμου περιοδικού). Το βιβλίο της “Η Ελλάδα κι εμείς” αναγράφηκε στον Τιμητικό Πίνακα (1968) της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Το βιβλίο της “Φιλενάδα, Φουντουκιά μου” κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας Janusz Korczak (1985) στην Πολωνία. Το 1990 ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου πρότεινε την Αγγελική Βαρελλά για το Βραβείο Άντερσεν το 1990. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων 1998 για το έργο της “Κόρινθος”. Το τελευταίο της βιβλίο ήταν “Το χελιδόνι της 25ης Μαρτίου” σε εικονογράφηση Αχιλλέα Ραζή, από τις εκδόσεις Πατάκη, στις οποίες είχε εκδόσει και το μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού της έργου, ενώ είχε συνεργαστεί με πολλούς από τους μεγάλους εκδοτικούς της χώρας, όπως τις εκδόσεις Μεταίχμιο, τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, τις εκδόσεις Ψυχογιός και τις εκδόσεις Άγκυρα.

“Εφυγε” χθες, Τρίτη 9 Αυγούστου 2022, σε ηλικία 92 ετών.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας στον Ιανό

Οι εκδόσεις Διόπτρα και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS προσκαλούν το κοινό σε μια συνάντηση με  τους συγγραφείς και την εικονογράφο της δημοφιλούς παιδικής σειράς Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας!

Εκθεση αφιερωμένη στο βιβλίο “Η ασημένια ζώνη” των Μέγα-Μπαχά

Mε αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει από την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 την περιοδική έκθεση «Η ασημένια ζώνη», στο κτήριο του Ιδρύματος στον Ταύρο.