Αγγελική Βαρελλά: 1930 – 2022

Η Αγγελική Βαρελλά

Ο κόσμος του παιδικού βιβλίου έγινε πιο φτωχός χθες, με τον θάνατο της συγγραφέως παιδικής λογοτεχνίας Αγγελικής Βαρελλά. Γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη, αλλά μετά τον θάνατο της μητέρας της ήρθε στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε με τη νονά της. Σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με την παιδική λογοτεχνία ξεκίνησε να ασχολείται το 1966 με το βιβλίο της “Η Ελλάδα κι εμείς” από τις εκδόσεις Χρυσή Πέννα και δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει παιδικά βιβλία.

Συνολικά έχουν εκδοθεί 49 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας που έγραψε η ίδια, ενώ είχε επιμεληθεί δεκάδες άλλα, είχε μεταφράσει έργα του Ουίλιαμ Σέξπιρ και του Ιουλίου Βερν κι είχε διασκευάσει μύθους του Αίσωπου. Η Αγγελική Βαρελλά δεν είχε μόνο ένα πλούσιο συγγραφικό έργο· είχε βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, της οποίας αργότερα διετέλεσε και πρόεδρος, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Παραλληλα, είχε συνεργαστεί με την ελληνική ραδιοφωνία, την τηλεόραση, τα περιοδικά “Ερυθρός Σταυρός”, “Συνεργασία”, “Το Ρόδι”.

Εκτός από πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς είχε διατελέσει μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Λέσχης Μελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας “Διαδρομές” (και υπεύθυνη ύλης του ομώνυμου περιοδικού). Το βιβλίο της “Η Ελλάδα κι εμείς” αναγράφηκε στον Τιμητικό Πίνακα (1968) της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Το βιβλίο της “Φιλενάδα, Φουντουκιά μου” κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας Janusz Korczak (1985) στην Πολωνία. Το 1990 ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου πρότεινε την Αγγελική Βαρελλά για το Βραβείο Άντερσεν το 1990. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων 1998 για το έργο της “Κόρινθος”. Το τελευταίο της βιβλίο ήταν “Το χελιδόνι της 25ης Μαρτίου” σε εικονογράφηση Αχιλλέα Ραζή, από τις εκδόσεις Πατάκη, στις οποίες είχε εκδόσει και το μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού της έργου, ενώ είχε συνεργαστεί με πολλούς από τους μεγάλους εκδοτικούς της χώρας, όπως τις εκδόσεις Μεταίχμιο, τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, τις εκδόσεις Ψυχογιός και τις εκδόσεις Άγκυρα.

“Εφυγε” χθες, Τρίτη 9 Αυγούστου 2022, σε ηλικία 92 ετών.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων

Διήμερη γιορτή στην Παιδική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στα Φιλιατρά, διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά»

Το Σαββατοκύριακο 1 – 2 Ιουλίου η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού παίρνει το όνομα της ιδρύτριάς της, της Μυρσίνης Ζορμπά. Τις δύο αυτές ημέρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για να τη γνωρίσει το κοινό, να ξεφυλλίσουν τα παιδιά κάποια από τα 10.500 βιβλία της και να πάρουν μέρος σε βιβλιοδράσεις με συγγραφείς και εικονογράφους. Εκεί θα υπάρχει και την Πλανόδια Βιβλιοθήκη με βιβλία και ιστορίες στις γλώσσες όλου του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού και όλοι μαζί θα τιμήσουμε τη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά.