Δεκαέξι βιβλία βρίσκονται στις βραχείες λίστες των φετινών βρετανικών βραβείων παιδικής λογοτεχνίας και εικονογράφησης, Cilip Carnegie Medal και Kate Greenaway Μedal. Πρόκειται για τα πιο σημαντικά βραβεία της χώρας, τα οποία απονέμονται σε συγγραφείς και εικονογράφους από το 1936 (το Cilip Carnegie) και το 1955 (το Kate Greenaway). Για το Cilip Carnegie, το οποίο δίνεται σε συγγραφέα, υποψήφιοι είναι η Elizabeth Acevedo για το Clap When You Land, η Sophie Anderson για το The Girl Who Speaks Bear (εικ. Kathrin Honesta ), ο Joseph Coelho για το The Girl Who Became a Tree (εικ. Kate Milner), η Marie-Louise Fitzpatrick για το On Midnight Beach, η Manjeet Mann για το Run, Rebel, ο Jason Reynolds για το Look Both Ways, η Ruta Sepetys για το The Fountains of Silence και η Lauren Wolk για το Echo Mountain.

Για το Kate Greenaway Medal, που δίνεται σε εικονογράφοι, οι υποψήφιοι είναι η Sharon King-Chai για το Starbird, για το οποίο έχει γράψει και το κείμενο, η Sara Lundberg για το The Bird Within Me, το οποίο εχει μεταφρασει η BJ Epstein , η Kate Milner για το It’s a No-Money Day, στο οποίο έχει γράψει και το κείμενο, η Poonam Mistry για το How the Stars Came to Be το οποίο εχει γράψει και εικονογραφήσει, ο Peter Oswald για το βιβλίο του Hike, ο David Quimet για το I Go Quiet, η Catherine Rayner για το βιβλίο της Arlo the Lion Who Couldn’t Sleep και τέλος o Sydney Smith για το βιβλίο του Small in the City.

Και τα δύο βραβεία απονέμονται από βιβλιοθηκόμους, ενώ ανάμεσα στους νικητές βρίσκουμε τα ονόμα του Philip Pullman, τον Quentin Blake, του Shaun Tan, του Chris Riddell, του Jon Klassen, της Emily Gravett, της Lauren Child, της Helen Oxenbury, της Noel Streatfeild, του C S Lewis, του Terry Pratchett, του Patrick Ness, κ.ά. Πολλοί από τους φετινούς υποψήφιους έχουν ήδη βραβευτεί είτε με Carnegie είτε με Greenaway. Η ανακοίνωση των φετινών νικητών θα γίνει στις 16 Ιουνίου.

Πηγή: Carnegie & Greenaway