Ανακοινώθηκαν τα BolognaRagazzi Awards

Δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα οι τίτλοι και τα ονόματα των δημιουργών των βιβλίων που ξεχώρισαν στα 54α BolognaRagazzi Awards, βραβεία που ανακοινώνονται κάθε χρόνο μέσα στον Φεβρουάριο, πριν τη διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου στη Μπολόνια. Οι φετινές κριτικές επιτροπές των BolognaRagazzi Awards (BRAW) ξεχώρισαν 32 βιβλία από 12 χώρες, από τα συνολικά 1.888 βιβλία που υποβλήθηκαν από 41 χώρες, 300 περισσότερα από πέρυσι! Φέτος προστέθηκε μια νέα, μόνιμη κατηγορία, αυτή των κόμικ και ειδικά για το 2020 υπήρξε και μια επιπλέον κατηγορία, για το σινεμά. Μέχρι τώρα, στα 54 χρόνια της έκθεσης και του θεσμού των βραβείων, έχουν τιμηθεί περισσότερα από 600 βιβλία.

Αναλυτικά τώρα, στην κατηγορία των εικονογραφημένων νικητής αναδείχθηκε το «Meine liebsten Dinge müssen mit», γραμμένο από την Ιρανή Sepideh Sarihi και εικονογραφημένο από την Γερμανίδα Julie Völk. Το βιβλίο μιλάει για την προσφυγιά και τις αναμνήσεις ενός παιδίου που βρίσκει την ανεξαρτησία του ενώ παράλληλα μαθαίνει να συμβιβάζεται με την ιδέα της απώλειας. Στην ίδια κατηγορία, τιμήθηκαν με εύφημο μνεία τα βιβλία «Le Roi de la Lune» της Bérengère Cournut και του Donatien Mary από τη Γαλλία, «Le grand serpent» του Adrien Parlange επίσης από τη Γαλλία και το «The Wall in the Middle of the Book» του Jon Agee από την Αμερική, βιβλίο που ήδη είδαμε μεταφρασμένο και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος (Ενας τοίχος στη μέση του βιβλίου).

Στην κατηγορία Non-Fiction (βιβλία γνώσεων) βραβεύτηκε η βιογραφία «Marie Curie. Nel paese della scienza» της Irène Cohen-Janca σε εικονογράφηση της Claudia Palmarucci από την Ιταλία, ενώ στην ίδια κατηγορία, διακρίθηκαν το «Mapping Sam» της Joyce Hesselberth από την Αμερική, το «Plasticus maritimus. Uma espécie invasora» των Ana Pêgo, Isabel Minhós Martins και Bernardo P. Carvalho από την Πορτογαλία, το «Infinite hope: a black artist’s journey from World War II to peace» του Ashley Bryan από την Αμερική και τέλος το «Suffragette. The battle for equality» του David Roberts από την Αγγλία.

Το φετινό Opera Prima, το βραβείο που απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς και εικονογράφους δόθηκε στο «Where is your sister?» της Ολλανδέζας Puck Koper, ένα εξαιρετικά αστείο – σύμφωνα με την επιτροπή – εικονοβιβλίο που πραγματεύεται τον φόβο μήπως κάποιος χαθεί. Στην ίδια κατηγορία τιμήθηκαν με αναφορά τα «An old tailor shop at intersection» του Ahn Jaesun από τη Νότιο Κορέα, «Troca-tintas» του Gonçalo Viana από την Πορτογαλία, «Kiki en promenade» της Marie Mirgaine από τη Γαλλία και το «I Saw a beautiful woodpecker» των Michal Skibinski και Ala Bankroft από την Πολωνία.

Το βραβείο New Horizons δίνεται στο πιο καινοτόμο βιβλίο και ο φετινός νικητής ειναι το «Lullaby for grandmother» της Πολωνής Iwona Chmielewska. Η κριτική επιτροπή χαρακτήρισε το βιβλίο ένα οπτικό αριστούργημα για τον τρόπο που αφηγείται την ιστορία της ζωής μιας γιαγιάς μέσα από μία συλλογή κεντημένων λινών υφασμάτων.

Στις κατηγορίες των βραβείων φέτος προστέθηκε και αυτή των κόμικ, με την επιτροπή να βραβεύει 12 τίτλους σε τρεις υποκατηγορίες (Early Reader, Middle Grade και Young Adult).Στην πρώτη υποκατηγορία, αυτήν των early readers νικητής, βραβεύτηκε το «Written and Drawn by Henrietta» του Αργεντίνου Liniers, ενώ με εύφημο μνεία τιμήθηκαν τα «Toni. Und alles nur wegen Renato Flash» του Philip Waechter από τη Γερμανία, «Ariol. Touche pas à mon veau» των Emmanuel Guibert και Marc Boutavant από τη Γαλλία και το «Diana sottosopra» της Kalina Muhova από την Ιταλία. Στη δεύτερη υποκατηγορία, τα middle grades, βραβευτηκε το «Imbattable. Justice et légumes frais» του Pascal Jousselin από το Βέλγιο, και με εύφημο μνεία τιμήθηκαν τα «Simon et Louise» του Max de Radiguès, «Les vermeilles» της Camille Jourdy και «Akissi aller-retour» της Marguerite Abouet και του Mathieu Sapin και τα τρία από τη Γαλλία. Τέλος, στην κατηγορία των YA, το πρώτο βραβείο πήγε στο «The Short Elegy» του Animo Chen από την Ταϊβάν, μια συλλογή μικρών ιστοριών σε μορφή comic book που μιλούν για την απώλεια. Τα άλλα τρία βιβλία που διακρίθηκαν είναι τα «Kahe heli vahel» του Joonas Sildre από την Εσθονία, το «Laura Dean Keeps Breaking Up With Me» της Mariko Tamaki και της Rosemary Valero-O’Connell από την Αμερική και τέλος το «Ninna nanna a Tehran» της Nassim Honaryar από την Ιταλία.

Tέλος, στην κατηγορία Κινηματογράφος, μια ειδική κατηγορία που αφιερώνεται, όπως δηλώνει και το τίτλος της, στην 7η Τέχνη, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να δώσει το βραβείο στο βιβλίο «Mvsevm» του Javier Saez Castan και του Manuel Marsol. Τα τρία άλλα βιβλία που συμπληρώνουν την τετράδα των διακριθέντων είναι τα «The Rainbow of Time» του Jimmy Liao από την Ταϊβάν, «Féminin féminin. Las mujeres de la Nouvelle Vague» της Josefina Schargorodsky και το «Cinematográfico» των Gema Sirvent και Ana Pez από την Ισπανία. Η επιτροπή της κατηγορίας Κινηματογράφος αποφάσισε να δώσει κι ένα ακόμα βραβείο, στο πρότζεκτ «Monsieur Hulot» του David Merveille από τη Γαλλία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ