Απλά και διαφορετικά

Συγγραφέας: Γιώργος Ευγενειάδης
Εικονογράφηση: Δέσποινα Παπαχριστούδη
Εκδόσεις: Πεδίο
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 9+, 12+, 15+

Μεγαλώνοντας είχα, όπως όλα τα παιδιά φαντάζομαι, μια φυσική περιέργεια για το τι συνέβαινε στην κουζίνα όταν οι γονείς μου και η γιαγιά μου μαγείρευαν. Όμως, σε αντίθεση με το τι γίνεται σήμερα, εκείνη την εποχή δεν ήταν σύνηθες τα παιδιά να μπαίνουν και να παρακολουθούν το μαγείρευμα, κυρίως από φόβο μην καούν/τραυματιστούν ή για να τελειώνουν οι δουλειές πιο γρήγορα και χωρίς αυτά μέσα στα πόδια των μεγάλων. Υπήρξαν όμως δύο βιβλία που έπεσαν στα χέρια μου όταν ήμουν παιδί και μου άλλαξαν την εικόνα που είχα για την κουζίνα, που ως τότε τη θεωρούσα «άβατο» και χώρο αποκλειστικής χρήσης της μητέρας μου ή της γιαγιάς, που αγκομαχούσαν με κατσαρόλες και τα βιβλία της Βέφας και του Τσελεμεντέ κι λιγότερα συχνά του πατέρα μου, όταν έφτιαχνε μυρωδάτο χαλβά σιμιγδαλένιο.

Το πρώτο από αυτά τα βιβλία ήταν μια συλλογή συνταγών της UNICEF. Τίτλος του ήταν «Οι Μικροί Μάγειροι – Συνταγές απ’ όλο τον κόσμο για αγόρια και κορίτσια» και είχε κυκλοφορήσει το 1981, σε εικονογράφηση της Eve Tharlet. Το βιβλίο περιλάμβανε συνταγές από διάφορες χώρες του κόσμου και ήταν έτσι γραμμένο, ώστε να μπορεί εύκολα να ακολουθήσει τις οδηγίες ένα παιδί 10 χρόνων. Ηταν η πρώτη μου επαφή με τα υλικά, τα εργαλεία της κουζίνας, τον φούρνο που ως τότε τον έβλεπα σαν τέρας, τα μάτια της κουζίνας και φυσικά τη διαδικασία της υλοποίησης των συνταγών. Παράλληλα, μέσα από αυτό το εικονογραφημένο βιβλίο με το σπιράλ δέσιμο έμαθα για φαγητά που δεν είχα δοκιμάσει ποτέ μου, όπως για παράδειγμα το ταμπουλέ, που ως τότε που ακουγόταν αρκετά εξωτικό! Πολύ αργότερα θα έπεφτε στα χέρια μου το βιβλίο της Βίκυς Σμυρλή «Φοιτητής και στην κουζίνα» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 1999), βιβλίο που με συνόδεψε στα πρώτα βήματά μου ως σόλο μαγείρισσα στο δικό μου πλέον σπίτι.

Αυτή η ανάγκη μου και η περιέργειά μου να ασχοληθώ με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική (κυρίως) απο σχετικά μικρή ηλικία, με οδήγησε να θεωρήσω αυτομάτως την κουζίνα χώρο παιχνιδιού και δημιουργικής απασχόλησης δική μου και του παιδιού μου όταν έγινα μητέρα. Ανακάλυψα τις ευεργετικές ιδιότητες της μαγειρικής σε παιδιά μικρής ηλικίας και τον τρόπο που η συμμετοχή τους στη μαγειρική διαδικασία τα κάνει να μαθαίνουν να συνεργάζονται, να δημιουργούν, να αποκτούν βασικές δεξιότητες επιβίωσης, ενώ παράλληλα εξασκούν τη φαντασία και περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους μαζί με τον γονέα/φροντιστή τους. Ετσι, άρχισα να ψάχνω βιβλία μαγειρικής που να απευθύνονται σε παιδιά και έτσι κάπως προστέθηκε και στον Kids Readathon του 2019 η κατηγορία των βιβλίων μαγερικής για παιδιά.

Οταν, λοιπόν, έφτασε στην Κόκκινη Αλεπού το βιβλίο του Γιώργου Ευγενειάδη εξεπλάγη ευχάριστα, καθώς είναι από τα λίγα που ξεφεύγουν από το κλασικό μοτίβο του εικονογραφημένου βιβλίου και μπορεί πολύ εύκολα να διαβαστεί τόσο από παιδιά όσο κι από ενηλικες. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Πεδίο, σε εικονογράφηση Δέσποινας Παπαχριστούδη. Ο Γιώργος Ευγενειάδης δεν είναι σεφ, είναι εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής με τεράστια αγάπη για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, αλλά και τους μαθητές του, από τους οποίους εμπνεύστηκε τη δημιουργία αυτού του βιβλίου. Στο «Απλά και διαφορετικά: συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής σε διαφορετική διάσταση» βρίσκουμε είκοσι συνταγές με απλά υλικά, φαγητά και γλυκά που μας είναι οικεία, ενώ μαζί με τις οδηγίες εκτέλεσης υπάρχουν και πολλές πληροφορίες που μας εξηγούν θέματα που ίσως μας παραξενεύουν, όπως για παράδειγμα τι είναι το μπέικιν πάουντερ ή τι είναι η σαντιγί, τι εργαλεία χρησιοποιούμε σε κάθε συνταγή, πόσα σκεύη, κλπ. Σημαντικό ρόλο παίζει η εικονογράφηση της Δέσποινας Παπαχριστούδη, η οποία έχει ουσιαστικά μετατρέψει τις συνταγές σε εικόνες, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη την κατανόηση του κάθε βήματος που απαιτείται για την εκτέλεση των συνταγών. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε παιδιά, αλλά και ενήλικες που φοβούνται να μπουν στην κουζίνα ή δεν ξέρουν από πού να πρωτοξεκινήσουν.  

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Εγώ και ο κόσμος

Όλα στο βιβλίο ξεκινούν από μια απλή ερώτηση «Πού είναι η γάτα;» για να ακολουθήσει η απάντηση «Κάτω από το

Βρέχει φύλλα

Τι κάνεις όταν στα καλά καθούμενα εκεί που περπατάς πέφτει στο κεφάλι σου ένα φύλλο και πώς είναι δυνατόν απλώς