Νέα χρονιά, νέα αναγνωστική πρόκληση

Το 2018 σύντομα θα μας αποχαιρετίσει και μαζί με αυτό ολοκληρώνεται και ο μαραθώνιος ανάγνωσης, το Kids Readathon που ξεκίνησε το 2017 πρώτη η βιβλιοφιλική σελίδα So Much Reading και από πέρυσι σχεδιάζει μαζί και η Κόκκινη Αλεπού.

Πριν σας αποκαλύψουμε τις αλλαγές που υπάρχουν στη νέα πρόκληση, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας έναν μικρό απολογισμό της φετινής δικής μας συμμετοχής: ο στόχος ήταν τα 26 βιβλία, δηλαδή δύο τoν μήνα και ο λόγος που επιλέξαμε τη μεσαία κατηγορία είναι γιατί πλέον η συμμετέχουσα έχει μπει για τα καλά στα “μεγάλα” βιβλία κι έχει αφήσει για λίγο πίσω της τα εικονογραφημένα, που είναι πιο εύκολο να τα ολοκληρώσεις. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαστε στα 23 από τα 26, αλλά εύκολα θα καταφέρουμε να φτάσουμε στον στόχο μας μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να πιάσουμε τον στόχο για τις γυναίκες συγγραφείς (14/26), μιας και ακόμα και τα επόμενα τρία βιβλία μας να είναι γραμμένα από γυναίκες θα είμαστε δύο πίσω από τον τελικό στόχο. Δεν πειράζει όμως, οι προκλήσεις είναι για να μας βάζουν να σκεφτόμαστε και να προβληματιζόμαστε, ίσως στην πρόκληση του 2019 να είμαστε καλύτερα οργανωμένοι και προετοιμασμένοι. Βέβαια, θα πρέπει να πούμε πως μόνο κερδισμένο βγήκε από όλη αυτή τη διαδικασία το παιδί-αναγνώστης (ακροατής μάλλον για την ώρα) μιας και μπόρεσε να διαλέξει μόνο του τα βιβλία που ήθελε να της διαβάσουμε και μέσα σε διάρκεια 12 μηνών ήρθε σε επαφή με 26 διαφορετικά λογοτεχνικά κείμενα, άλλα μικρά, άλλα μεγαλύτερα, άλλα πολύ μεγάλα για την ηλικία της, άλλα εικονογραφημένα κι άλλα όχι. Ειδικά με τα μεγάλα σε έκταση βιβλία, συνειδητοποιήσαμε εμείς που λειτουργούσαμε σαν αφηγητές πόσο έχει οξυνθεί η παρατηρήτικότητά της, η ικανότητά της να παραμένει συγκεντρωμένη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και η ενεργοποίηση της φαντασίας της και της μνήμης (είναι απίστευτο πόσους χαρακτήρες μπορεί να θυμηθεί ένα πεντάχρονο!).

Kids Readathon 2019

Πάμε στην πρόκληση του 2019 και τις αλλαγές που έγιναν: οι κατηγορίες παραμένουν 52, όσες και οι εβδομάδες του έτους. Η μεγάλη αλλαγή είναι πως οι κατηγορίες χωρίζονται φέτος σε ομάδες: υπάρχει μία βασική ομάδα που αφορά σε όλες τις ηλικίες (0-16 ετών) και περιλαμβάνει 40 κατηγορίες βιβλίων και δύο υποομάδες, η κάθε μία από τις οποίες έχει 12 κατηγορίες βιβλίων. Ο λόγος που υπάρχει φέτος αυτή η διαφοροποίηση είναι γιατί παρατηρήσαμε στη φετινή πρόκληση ότι κάποιες κατηγορίες ήταν αρκετά ευρύες και ίσως μπέρδευαν τους συμμετέχοντες, ενώ κάποιες υπερκάλυπταν κάποιες άλλες. Έτσι, φέτος όλοι όσοι συμμετέχουν θα πρέπει να διαβάσουν βιβλία από τη βασική ομάδα και μετά, ανάλογα το ηλικιακό τους γκρουπ, να διαλέξουν επιπλέον βιβλία από την ομάδα στην οποία αντιστοχούν.

Οι στόχοι παραμένουν ίδιοι: διαλέγουμε 13, 26 ή 52 βιβλία, ενώ όπως και πέρυσι το 50%+1 των βιβλίων που θα διαβαστούν θα πρέπει να είναι έργα γυναικών συγγραφέων. Αν ένα βιβλίο έχει έναν άντρα και μια γυναίκα συγγραφέα το μετράμε στις γυναίκες. Αν ένα βιβλίο έχει γραφτεί από τουλάχιστον 50% γυναίκες συγγραφείς, μετράει στα έργα γυναικών. Για παράδειγμα, ένα βιβλίο με δύο άντρες συγγραφείς και μία γυναίκα, δε μετράει στις γυναίκες.

Τώρα, πώς γίνεται η επιλογή του στόχου: αν διαλέξει κάποιος τα 13 ή τα 26 βιβλία, έχει την ελευθερία να επιλέξει όσα βιβλία θέλει από τις δύο ομάδες, τη βασική και την υποομάδα. Αυτός που θα διαλέξει τα 52 βιβλία παίρνει ολόκληρες τις ομάδες του, και τη βασική και την υποομάδα. Δεν μας ενδιαφέρει από πού θα ξεκινήσετε, τη βασική ή την υποομάδα. Το θέμα είναι να καλύψετε τον στόχο σας με τα βιβλία που σας ενδιαφέρουν.

Ο χρόνος ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου, αλλά δεν είμαστε αυστηροί. Μπορεί κάποιος να θέλει να ξεκινήσει αργότερα μέσα στην χρονιά. Δεν μας ενοχλεί καθόλου, αρκεί να θέλει να πάρει μέρος στην πρόκληση. Όρια ηλικίας δεν υπάρχουν, απλά οι δύο υποομάδες που έχουμε σχεδιάσει εμείς αφορούν η μία σε παιδιά από 0 έως 5 ετών, ενώ η άλλη σε παιδιά από 6 έως 16 ετών.

Πώς συμμετέχουμε; Αφήνουμε ένα σχόλιο κάτω από την ανάρτηση εδώ ή στις σελίδες της Κόκκινης Αλεπούς και του So much reading στο Facebook και δηλώνουμε τους συμμετέχοντες, ηλικίες και αριθμό βιβλίων που θέλουμε να έχουμε διαβάσει ως το τέλος της χρονιάς.

Το βασικό ζητούμενο αυτής της αναγνωστικής πρόκλησης είναι να βγούμε και λίγο έξω από το πλαίσιο της ανάγνωσης, να αναζητήσουμε μουσικές που ταιριάζουν στα βιβλία που διαβάζουμε, να δούμε ταινίες που στηρίχτηκαν σε βιβλία που αγαπάμε ή που δεν ξέραμε καν ότι είχα βασιστεί, να φυτέψουμε, να μαγειρέψουμε ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία που τόσο πολύ εμείς οι γονείς έχουμε δαιμονοποιήσει.

Ωραία, αφού είστε ακόμα εδώ σημαίνει πώς έχετε περιέργεια να δείτε τι σας επιφυλάσσουμε αυτήν τη νέα χρονιά. Κλικάροντας τις φωτογραφίες παρακάτω μπορείτε να δείτε όλες τις αλλαγές και προσθήκες.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο σε μορφή pdf, ώστε να το τυπώσετε, ενώ μετά τις ομάδες και τις κατηγορίες υπάρχει χώρος για να γράφετε τους τίτλους των βιβλίων που διαβάσατε.

Τέλος, επειδή μας ρωτούσατε καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς για το πώς μπορείτε να μας ενημερώνετε για την πρόοδό σας: αν έχετε λογαριασμό στο Instagram έχουμε δημιουργήσει το hashtag #kidsreadathon19, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά που ανεβάζεται μια φωτογραφία με το βιβλίο που διαβάσατε. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στον λογαριασμό σας στο Facebook. Αν δεν έχετε λογαριασμό σε κανένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να γράψετε τους τίτλους των βιβλίων που διαβάσατε σε ένα χαρτί (όπως αυτό που θα βρείτε στο pdf), να τους σκανάρετε/φωτογραφίσετε και να μας τους στείλετε στο τέλος της πρόκλησης στο [email protected]

Oταν ολοκληρώσετε την αναγνωστική πρόκληση, μπορείτε να κατεβάσετε εδώ το πιστοποιητικό συμμετοχής σας. Συμπληρώστε το όνομα του παιδιού και τον αριθμό του βιβλίου και δώστε το του σαν βραβείο.

H Kόκκινη Αλεπού όπως είναι φυσικό θα συμμετέχει και σε αυτή την πρόκληση με στόχο πάλι τα 26 βιβλία. Αν θέλετε μπορείτε να παρακολουθείτε τη δική μας πρόοδο στον λογαριασμό μας στο Instagram.


ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ