«Από τις ρίζες φυτρώνουν φτερά;»: έρχονται τα βραβεία!

Με αυτή την ερώτηση-πρόκληση «Από τις ρίζες φυτρώνουν φτερά;» ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός «Παιδί & Κινηματογράφος», ο οποίος διοργανώθηκε με την υποστήριξη σημαντικών πολιτιστικών φορέων για έκτη χρονιά, προσκάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους. Για τις ανάγκες του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο προς τους εκπαιδευτικούς για την εκμάθηση του εργαλείου stop motion από τις εικαστικούς-εκπαιδευτικούς Χριστίνα Ντεπιάν και Ιωάννα Γιακουμάτου.

Μέσα σε τρεις μήνες παιδιά και εκπαιδευτικοί εργάστηκαν ομαδικά αναζητώντας καλλιτέχνες των οποίων οι ρίζες τους απογείωσαν την καλλιτεχνική έκφρασή τους. Σκέφτηκαν σενάριο, σχεδίασαν εικόνες, πρόσθεσαν ήχους, φωτογράφισαν και «γύρισαν» τα πλάνα τους δίνοντάς τους κίνηση.

Η λήξη του διαγωνισμού γιορτάζεται το Σάββατο 13 Απριλίου, στις 6 μ.μ. με την τελετή απονομής βραβείων και δώρων στις ομάδες που διακρίθηκαν. Συγκεκριμένα, 9 βραβεία σεναρίου, εικόνας και σκηνοθεσίας θα απονεμηθούν σε ομάδες παιδιών από σχολεία, βιβλιοθήκες ή πολιτιστικά εργαστήρια ηλικίας 5-12 ετών. Τα δώρα είναι προσφορά από: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, Centre Pompidou, εκδόσεις «Μέλισσα» και εκδόσεις της «Καθημερινής».

Τιμητικοί προσκεκλημένοι: α) η διάσημη εικαστικός Σάζια Σικάντερ – η ιστορία της «Τα φτερά της φαντασίας» ενέπνευσε τη θεματική του διαγωνισμού και β) ο Curtis Scott, υπεύθυνος εκδόσεων από το «Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης-ΜοΜΑ».

Η τελετή θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του «Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή» Ερατοσθένους 13, στην Αθήνα.

Διοργανωτές-υποστηρικτές: Οργανισμός Ανάδειξης Πολιτισμού Opus. Υποστηρικτές: «Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης», Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, «Ίδρυμα Π. & Ε. Μιχελή», εκδοτικός οίκος «Μέλισσα», ηλεκτρονικό περιοδικό «Κόκκινη Αλεπού». Χορηγός επικοινωνίας: Η Καθημερινή.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

H Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια σε αριθμούς

Περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες πέρασαν τις πύλες τις BolognaFiere το τετραήμερο 8-11 Απριλίου και πήραν μέρος στην 61η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός των επισκεπτών και συμμετεχόντων ξεπέρασε τις 31.735, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με τους 28.894 επισκέπτες που βρέθηκαν πέρυσι στην ιταλική πόλη.

Εκθεση αφιερωμένη στο βιβλίο “Η ασημένια ζώνη” των Μέγα-Μπαχά

Mε αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει από την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 την περιοδική έκθεση «Η ασημένια ζώνη», στο κτήριο του Ιδρύματος στον Ταύρο.

Τρία νέα βιβλία, τρεις μαγικές ιστορίες από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από το να μπορείς να μοιράζεσαι ωραίες ιστορίες με τα παιδιά. Και οι τελευταίες προσθήκες στο εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων Ψυχογιός μας δίνουν τη δυνατότητα να διαβάσουμε τρία εξαιρετικά εικονογραφημένα βιβλία, γεμάτα χρώματα, υπέροχες εικόνες αλλά και το κυριότερο, ιστορίες που είναι σίγουρο πως θα γίνουν οι αγαπημένες των παιδιών.