Απονεμήθηκαν τα βραβεία του Κύκλου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, απονεμήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα βραβεία του ελληνικού τμήματος του IBBY – Κύκλος Παιδικού Βιβλίου.

Το Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά απονεμήθηκε στον Νικόλα Ανδρικόπουλο για το βιβλίο του Κατασκευαστής Παραμυθιών, Επιδιορθωτής Ονείρων (Εκδόσεις Διάπλους). Η εικονογράφος Κέλλυ Ματαθία Κόβο τιμήθηκε με το Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για Τα κίτρινα καπέλα (Εκδόσεις Πατάκη). Το Βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους απονεμήθηκε στον Φίλιππο Φωτιάδη για το βιβλίο Ένα κίτρινο φύλλο, που έγραψε ο Μιχάλης Μουλάκης (Εκδόσεις Ίκαρος). Το Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου πήγε στην Ελένη Κατσαμά για Το σκλαβάκι της Κνωσού (Εκδόσεις Πατάκη). Το Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου για εφήβους και νέους απονεμήθηκε στην Αγγελική Δαρλάση για το βιβλίο της Το αγόρι στο θεωρείο (Εκδόσεις Μεταίχμιο), ενώ ο Σταμάτης Κριμιζής τιμήθηκε με το Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά για το βιβλίο Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια (Εκδόσεις Παπαδόπουλος). Οι William Kamkwamba και Bryan Mealer, η Αργυρώ Πιπίνη και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ήταν οι νικητές στην κατηγορία Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα μεταφραστή και εκδότη βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους για το βιβλίο Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο. Τέλος, το Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους απονεμήθηκε στην Ιωάννα Φαβατά για το βιβλίο της Λυμένα Κορδόνια (εκδόσεις Πατάκη).

 

Ειδικά βραβεία

Με το Ειδικό Βραβείο σε εικονογράφο και art director για το εξώφυλλο τιμήθηκε η Φωτεινή Στεφανίδη για το βιβλίο Ο ρακοσυλλέκτης γάτος Μπαμ Μπουμ και το φεγγάρι, του Χρήστου Μπουλωτη και των εκδόσεων Καλέντης. Το Βραβείο Πηνελοπη Δελτα απονεμήθηκε στην υπεύθυνη επικοινωνίας του ΕΨΥΠΕ (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου) κ. Μαίρη Κρητικού, ενώ το Βραβείο Παντελής Αλέφαντος σε εθελοντή που συμβαλλει με τη δράση του στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας απονεμήθηκε στην Σοφία Κανλή.

 

Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς

  • Με το Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή – στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία τιμήθηκε η Κυριακή Πανταζιδου, εκπαιδευτικός του 10ου δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς.
  • Με το Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εκπαιδευτικό προσχολικής αγωγής τιμήθηκε η Νηπιαγωγό; του 12ου Νηπιαγωγείου Καματερού, Σπυριδούλα Χρόνη.
  • Με το Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία τιμήθηκε η Μαρία Ελεφαντη, φιλόλογος του 21ου Γυμνασίου  Αθηνών.
  • Με το Βραβείο «Παντελής και Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση τιμήθηκε η σχολική βιβλιοθήκη του ΓΕΛ Μεθώνης Μεσσηνίας.
  • Το Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά και τους νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο απονεμήθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για προώθηση φιλαναγνωσίας Φιλαναγνωστικές χειραψίες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας.
  • Με το Βραβείο σε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία τιμήθηκε η Ένωση Συλλογου Γονέων και Κηδεμόνων ΠΕ & ΔΕ Δήμου Βόλου.
  • Το Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίαςπήγε στην Χριστίνα Τραπτσιου της Περιφερειακής βιβλιοθήκης Χαριλάου του Δικτύου βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Το Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας απονεμήθηκε στη σχολικη εφημερίδα Παίζουμε Βιβλίο του Ολοήμερου Νηπιαγωγείο Ποταμιάς Θάσου και την νηπιαγωγό Βίκυ Ξανθοπουλου.
  • Το Βραβείο σε δήμο στον οποίο λειτουργούν με επιτυχία προγράμματα καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και δημιουργίας δια βίου αναγνωστών απονεμήθηκε στον Δήμο Λαρισαίων για το πρόγραμμα Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας.

ς,

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ