Astrid Desbordes – Pauline Martin: ένα αγαπημένο δίδυμο δημιουργών παιδικών βιβλίων από τη Γαλλία 

Γνωρίσαμε και αγαπήσαμε την Astrid Desbordes και την Pauline Martin μέσα από το “Αγάπη μου”, την αξεπέραστα τρυφερή ιστορία του Παύλου και της μαμάς του. Μια ιστορία που προσεγγίζει με μονοσέλιδα χρωματιστά καρέ τη σχέση μαμάς – παιδιού, φωτίζοντάς την από δύο πλευρές και πάντα με ευαισθησία και χιούμορ, βεβαιώνοντάς μας ότι η αγάπη αυτή δε χωράει κανένα παζάρι και είναι αδιαμφισβήτητη, παρότι πολλές φορές περνάει από τρικυμίες. 

Λίγο μετά, στο “Η αγαπημένη μου αδελφούλα” είδαμε τον Παύλο να μας συστήνει το νέο μέλος της οικογένειας και αγαπήσαμε εκ νέου τα ταλαντούχα κορίτσια (κείμενο και εικόνα) που προσέγγισαν το θέμα των αδελφών τόσο τρυφερά, πρωτότυπα και αστεία. Ακολούθησε “Το σπίτι μου” όπου ο Παύλος ανέλαβε να μας ξεναγήσει στο σπίτι του με τον γνωστό του απλό, όμορφο λόγο που μιλάει στις καρδιές των μικρών αναγνωστών. Τα τρία πρώτα βιβλία κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Κόκκινο, το 2016 και το 2020. 

Τώρα το αχώριστο και επιτυχημένο δίδυμο Astrid Desbordes – Pauline Martin κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο μια σειρά για λίγο μικρότερα παιδάκια (2+ ετών) που λέγεται “Ο Μαξ και το Κουνέλι” και έχει για ήρωα ένα αγοράκι, τον Μαξ και το αγαπημένο του κουκλάκι και φίλο, το Κουνέλι. Η σειρά πραγματεύεται και αγγίζει με πολύ γλυκό και ευφάνταστο τρόπο θέματα που ενδιαφέρουν γονείς και παιδιά που από βρέφη γίνονται σταδιακά νήπια (φόβοι, σχολείο, θυμός) και περιλαμβάνει προς το παρόν τους εξής τίτλους: 

Σχολείο; Όχι, ευχαριστώ!” όπου περιγράφεται η συχνή απροθυμία των μικρών παιδιών να πάνε στο σχολείο, οι δυσκολίες αλλά και οι χαρές της σχολικής ζωής.

Δε σε φοβάμαι, λύκε!” όπου οι παιδικοί φόβοι αντιμετωπίζονται με χιούμορ. 

Μικρές νίκες” ένα βιβλίο όπου αναδεικνύεται η ανταμοιβή στην υπομονή και την προσπάθεια. 

Οι πρωταθλητές δε φορούν πάνα” ένα βιβλίο για την βοήθεια στην αγωγή της τουαλέτας. 

Ο επισκέπτης των Χριστουγέννων” όπου διαβάζουμε για την ομορφιά και τη μαγεία της προσμονής των Χριστουγέννων. 

Ο Μαξ μεγάλωσε” (υπό έκδοση) 

Η Astrid Desbordes, σπούδασε φιλοσοφία και τώρα μοιράζει την επαγγελματική της ζωή ανάμεσα στις εκδόσεις με αντικείμενο τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τη συγγραφή παιδικών βιβλίων που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 35 γλώσσες. Το κείμενο σε όλα της τα βιβλία είναι λιτό αλλά με τις προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις και το ακαταμάχητο χιούμορ της μεταδίδει στο ακέραιο το μήνυμά της, συγκινεί τους μεγάλους και κερδίζει τα παιδιά.

Η Pauline Martin άφησε τις σπουδές της στην Ιατρική και καταπιάστηκε με τη γραφιστική και την εικονογράφηση και εργάζεται ως πλέον ως εικονογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ενώ έχει γράψει και δύο αυτοβιογραφικά graphic novels για ενήλικες. Η εικονογράφησή της είναι εξαιρετικά εύστοχη, με τολμηρούς συνδυασμούς χρωμάτων που γοητεύουν τα παιδιά και περιγραφικές εικόνες που τα βοηθούν να ταυτιστούν, να γελάσουν, να κάνουν εικόνα των συμπεριφορών τους και να κατανοήσουν ότι κάποιες φορές το παρακάνουν. 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ