Αθήνα 2018: εκδηλώσεις για παιδιά

Ο Φεβρουάριος είναι γεμάτος με δράσεις για μικρότερα ή μεγαλύτερα παιδιά, γονείς και επαγγελματίες που ασχολούνται με το παιδί. Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δίνοντας εξαρχής ιδιαίτερη σημασία στις δράσεις για παιδιά και νέους, συνεργάζεται και αυτό το μήνα με φορείς πολιτισμού, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο, το Βιομηχανικό μουσείο Φωταερίου και πολλούς ακόμα, με στόχο να γίνει το βιβλίο και η ανάγνωση ένα συναρπαστικό παιχνίδι, μια ενδιαφέρουσα διαδρομή με όλους μας συνοδοιπόρους.

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 – 14:00 ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί στο Ψηφιακό Μουσείο – Ακαδημία Πλάτωνος, το πρόγραμμα «Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα σε χώρους πολιτισμού – Οι μύθοι του Πλάτωνα». Πρόκειται για μια ακόμα εκπαιδευτική δράση που επιδιώκει να γνωρίσουν τα παιδιά με ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό τρόπο τους μύθους από την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και στοιχεία της φιλοσοφίας του. Η δράση επαναλαμβάνεται το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019.
Χώρος: Ψηφιακό Μουσείο – Ακαδημία Πλάτωνος, Μοναστηρίου & Κρέοντος 1 – Ακαδημία Πλάτωνος. Συμμετοχή ελεύθερη- δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 5142138 (09:00 – 16:00). Έως 15 παιδιά από 8 έως 12 ετών.

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 – 12:30 «Όλη η πόλη διαβάζει…παιδικά βιβλία για μουσεία» στο Πολιτιστικό κέντρο “Μελίνα” του δήμου Αθηναίων. Το Τμήμα Μουσείων Συλλογών και Πολιτιστικών χώρων του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων υλοποιεί μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την παρουσίαση και την ανάγνωση του παιδικού βιβλίου μουσειακής αγωγής «Η Αριάδνη αφηγείται ιστορίες από την Κυκλαδική εποχή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» της Καλλιόπης Κύρδη (εκδόσεις Παπαδόπουλος). Για γονείς και για παιδιά 6 – 12 ετών.
Χώρος: Πολιτιστικό κέντρο “Μελίνα” Δήμου Αθηναίων, Ηρακλειδών 66, Θησείο. Δωρεάν και κατά προτεραιότητα, βάσει διαθεσιμότητας, Τηλ 210-3452150, Δευτέρα-Παρασκευή 10πμ-6μμ, e-mail [email protected]

Την ίδια μέρα ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων διοργανώνει τη δράση «Η Στελλίτσα: δραματοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού της Σοφίας Αβτζόγλου – Αναστασιάδου». Μέσα από δραματοποίηση και μουσικά παιχνίδια οι Ελίντα Αρβανίτη, Κατερίνα Χατζησταύρου, και Μαρίνα Αγγελίδου διηγούνται την ιστορία της Στελλίτσας, ενός κοριτσιού που ζούσε μόνο του σε μια γκρεμισμένη καλύβα. Το χειμώνα τουρτούριζε από το κρύο και ψάχνοντας να βρει ξύλα χάθηκε στο αφιλόξενο δάσος. Ποιος θα μπορούσε να σώσει την Στελλίτσα και πώς; Για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά.
Χώρος: Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Βαφειοχωρίου, Βαφειοχωρίου & Καρολίδου 2. Ώρα: 11:00-12:00 & 12:00-13:00. Πληροφορίες / Κρατήσεις: 210-6427770

Από τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου και έως τις 10 Μαρτίου στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων «Τα παιδιά βλέπουν.20 καλλιτέχνες εικονογραφούν»!Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) συνδιοργανώνουν έκθεση εικονογράφησης παιδικού βιβλίου. 20 ταλαντούχοι και τολμηροί εικονογράφοι δίνουν το στίγμα των παιδικών βιβλίων του σήμερα απλώνοντας μπροστά στα μάτια μας τον πλούτο αυτής της τόσο απαιτητικής καλλιτεχνικής σε μια μεγάλη έκθεση ελεύθερη στο κοινό. Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου στις 19:00. Επιμέλεια: Μαρίζα Ντεκάστρο.
Χώρος: Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων (Β. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας). Ημέρες και Ώρες: Τρίτη – Σάββατο 10:00-21:00, Κυριακή: 10:00-14:00

Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου γιορτάζει το βιβλίο με την εκπαιδευτική δράση «Μικροί σταχωτές εν δράσει!»: Παιδιά (από 6-7 ετών) και γονείς μαθαίνουν με αφορμή χειρόγραφα και παλαίτυπα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου για τους τύπους των βιβλίων, τα υλικά και τα όργανα γραφής, τη διακόσμηση και το περιεχόμενο των βιβλίων. Στο τέλος θα φιλοτεχνήσουν τα δικά τους πρωτογράμματα γράφοντας το όνομά τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά (από 8-10 ετών) ανακαλύπτουν τα μυστικά της βιβλιοδεσίας και δημιουργούν το δικό τους βιβλιαράκι στο εργαστήριο Συντήρησης Χειρογράφων Εντύπων και Χάρτινων Έργων του Μουσείου.
Χώρος: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Β. Σοφίας 22. Ώρες: 10:00 & 12:00. Δωρεάν με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 213 9 507 (Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00-15:00).

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στην Οικία Θεοτοκοπούλου από τις 11:00 ως τις 13:00 θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να ακούσουμε τα «Παραμύθια που μας φέρνουν κοντά: αφήγηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές γλώσσες». Πρόκειται για την ένατη δράση του προγράμματος που διοργανώνεται από το We Need Books και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Αυτή τη φορά η αφήγηση παραμυθιού θα γίνει στα φαρσί. Δυο εβδομάδες πιο πριν, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η αφήγηση παραμυθιού στα αραβικά και φαρσί στο χώρο φιλοξενίας Ελαιώνα, η οποία είχε αναβληθεί τον Δεκέμβριο.

Το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα πραγματοποιείται αφήγηση παραμυθιών στα παιδιά και τους επισκέπτες της πόλης που τα ελληνικά ίσως δεν είναι η πρώτη τους γλώσσα: Παραμύθια από όλο τον κόσμο, στα φαρσί, τα αραβικά, τα κουρμαντζί, τα γαλλικά και τα αγγλικά!

Έως τον Απρίλιο 2019 θα κάνουμε «Βουτιά στη Γνώση»: Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου με αφορμή τα αρχεία του παλιού εργοστασίου που μας δίνουν μοναδικές πληροφορίες και γνώσεις παρουσιάζει ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αφετηρία: το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας. Στόχος: να φωτιστεί η πόλη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τι κάνουμε; Χωριζόμαστε σε τέσσερις ομάδες, μεταμορφωνόμαστε για λίγο σε παίκτες και σε πιόνια μαζί, ακολουθούμε τέσσερις διαφορετικές διαδρομές και προσπαθούμε να δώσουμε ενέργεια και φως σε τέσσερα διαφορετικά σπίτια. Για παιδιά 11-12 ετών.
Χώρος: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Πειραιώς 100. Ημέρες διεξαγωγής: Δευτέρα έως Παρασκευή (καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς). Ώρες: 9.30-13.30 (κατόπιν συνεννόησης). Περισσότερες πληροφορίες: 213 0109325

*Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουτιά στη γνώση» προσφέρεται στις σχολικές ομάδες που έχουν παρακολουθήσει ήδη την ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάζω και μαθαίνω με την Peppa Pig

Μια νέα, βραβευμένη σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων με πρωταγωνίστρια την Πέππα ήρθε για να εμπλουτίσει την ήδη πλούσια γκάμα βιβλίων που