Πορτρέτα εικονογράφων: Becca Stadtlander

H Becca Stadtlander γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Covington του Κεντάκι, στις ΗΠΑ, σε ένα σπίτι με εμφανή την αγάπη για την Τέχνη και την αισθητική. Στα δώδεκά της κατασκέυαζε μινιατούρες από κλαδιά και βρύα, τα οποία πούλαγε στις τοπικές αγορές. Όνειρό της ήταν να φτιάχνει τα δικά της βιβλία. Οι γονείς και η γιαγιά της ενθάρρυναν και αγκάλιασαν από νωρίς τα όνειρα και τις ιδέες της που την οδήγησαν μεγαλώνοντας να σπουδάσει εικονογράφηση στο Maryland Institute College of Art και να πάρει το πτυχίο της το 2010. Η γιαγιά της, η μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή και στην τέχνη της – όπως λέει η ίδια – πέθανε όταν η Becca ήταν 20 χρονών. Αυτό την καθόρισε ως ενήλικα, την ώθησε να γίνει σαν κι εκείνη, ανεξάρτητη.

Mετά το κολλέγιο, δούλεψε αρκετά χωρίς χρήματα, προκειμένου να λάβει την αναγνωρισημότητα που επιθυμεί. Αναρτούσε τις εικονογραφήσεις της στο διαδίκτυο, σε blog, ιστοσελίδες και τις έστελνε όπου θεωρούσε πως θα την εκτιμήσουν. Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να είναι σε θέση να δουλεύει κανονικά ως εικονογράφος. Εχει συνεργαστεί με τους New York Times και με εκδοτικούς οίκους όπως οι Chronicle Books, Candlewick Press και Penguin.

Το πρώτο της βιβλιο, το “On The Wing”, με συγγραφέα τον David Elliott το 2017 ήταν και το πιο σημαντικό για εκείνη. Ουσιαστικά σήμανε την επίσημη ενασχόλησή της με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Την επόμενη χρονιά εικονογράφησε τον οδηγό “Made by hand: A crafts sampler”, ο οποίος της χάρισε και το Golden Kite Award το 2019. Από τότε δε σταμάτησε να συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους και να εικονογραφεί. Παράλληλα, δημιουργεί μεμονωμένα art prints τα οποία διαθέτει online από την πλατφόρμα του etsy.

Η έμπνευσή της ξεκινά συγκεντρώνοντας εικόνες που της κάνουν εντύπωση. Συνδυάζοντάς τις οδηγείται στην εικόνα που θέλει να αποδώσει και ξεκινά να σχεδιάζει με μολύβι μικρά καρέ, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται σε μεγαλύτερη διάσταση. Δουλεύει σταδιακά, προσθέτοντας χρώματα τα οποία και θα εκφράσουν τα συναισθήματά της. Ακόμα αγαπά τις λεπτομέρειες και τις υφές. Έχει διαλέξει τον παραδοσιακό τρόπο ζωγραφικής με χρώματα και gouache σε ακουαρέλες, χωρίς καμία ηλεκτρονική επεξεργασία. Αυτό προσδίδει στις εικόνες της αυθεντικότητα και τρυφερότητα. Αγαπημένοι εικαστικοί είναι ο Edward Gorey, η Grandma Moses, ο David Hockney καθώς και ο Van Gogh. Τελευταία της έχουν κινήσει το ενδιαφέρον πορτρέτα από τον 18ο και τον 19ο αιώνα, αλλά και το βιβλίο “The Shortest Day” είκονογραφημένο από την Carson Ellis με συγγραφέα την Susan Cooper.

Εχοντας ήδη στο βιογραφικό της πάνω από 12 βιβλία, μεταξύ των οποίων τα “Bold and brave women from Shakespeare”, “Fearless world traveller”, “On wings of words” και τα “Cogheart Adventures” του Peter Bunzl, “The greatest table”, ετοιμάζει για το 2022 άλλα τρια.

Το στούντιο που δημιουργεί βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του σπιτιού της, μια λιλά-ροζ παστέλ σοφίτα διακοσμημένη μ’ ένα παλιό τραπέζι, το οποίο έχει επάνω σημάδια από τις δημιουργίες της τα τελευταία 10 χρόνια. Εκεί, φορώντας ένα ζευγάρι τρελές πυτζάμες και με μια κούπα αχνιστό καφέ στο χέρι ονειρεύεται να δημιουργήσει ένα βιβλίο εξ’ ολοκλήρου δικό της, με εικόνες που να μιλάνε από μόνες τους ακόμα κι αν αποκοπούν από αυτό.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Μυρτώ Δεληβοριά

“5” θα πει τα πέντε πιο αγαπημένα βιβλία ενός εικονογράφου. Κάθε μήνα ένας Έλληνας ή μία Ελληνίδα δημιουργός επιλέγει και παρουσιάζει πέντε εικονογραφημένα βιβλία – ελληνικά ή ξένα, καινούρια ή παλιότερα, για παιδιά ή ενήλικες. Για τον μήνα Νοέμβριο, τη σκυτάλη παίρνει η Μυρτώ Δεληβοριά και μας παρουσιάζει τα δικά της πέντε αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία.

Spooky…. ξενόγλωσσα αναγνώσματα για την ημέρα του Halloween

Με την πάροδο των χρόνων, το Halloween έχει καταφέρει να κατακτήσει σχεδόν κάθε χώρα στον πλανήτη, μικρή ή μεγάλη. Ανεξαρτήτως προέλευσης ή και θρησκευτικών “πιστεύω”, όλοι “κλείνουν το μάτι” σε νυχτερίδες, σκελετούς και κολοκύθες και τα παραδοσιακά jack-o’-lanterns είναι πλέον παντού. Αναπόφευκτα και η αγορά του παιδικού βιβλίου έχει πέσει στα… “νύχια” του Halloween και πλέον έχει να παρουσιάσει πολυάριθμα αναγνώσματα με εξαιρετικές εικονογραφήσεις, ιστορίες τρομακτικές, αλλά και λίγο αστείες. Παρακάτω θα δούμε εννέα βιβλια που μου κίνησαν το ενδιαφέρον, όχι μόνο για την εικονογράφησή τους, αλλά και για τις ιστορίες τους.