Μπούρδες

Συγγραφέας-εικονογράφος: Εδουάρδος Ληρ

Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Σειρά: Αστείες Ιστορίες

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+

 

Τα λίμερικ του Εδουάρδου Ληρ ήταν για την εποχή τους επαναστατικά. Οταν κυκλοφόρησε το Edward Lear’s A Book of Nonsense, το 1846, τα βιβλία που απευθύνονταν στα παιδιά ήταν όλα γεμάτα ηθικολογίες, “πρέπει” και “δεν πρέπει”. Ο Ληρ τόλμησε να βγάλει ένα βιβλίο γεμάτο… μπούρδες και να βρει οπαδούς και στο ενήλικο κοινό, ακόμα και πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία των βιβλίων του. Τα λίμερίκ του έφεραν επανάσταση όχι μόνο στα παιδικά βιβλία, αλλά και στην ίδια τη σύνθεση των ποιημάτων, καθώς, αν και ο τρόπος που συνέθετε τους παράλογους και αστείους στίχους του ήταν ήδη γνωστός, ο Ληρ τον έκανε δικό του, με αποτέλεσμα ακόμα και ο Γιώργος Σεφέρης, πολλά χρόνια μετά τη συγγραφή των βιβλίων του Ληρ, να δημιουργήσει μια λέξη για να περιγράψει τα λίμερικ ως Ληρολογήματα. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια επιλογή ποιημάτων από το Edward Lear’s Nonsense Omnibus (έκδοση του 1943), σε απόδοση του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά μπορεί πολύ άνετα να διαβαστεί κι από ενήλικες, αφού τα μπουρδολογήματα του Ληρ δεν έχουν ηλικία και μπορούν να διασκεδάσουν αναγνώστες όλων των ηλικίων, με μία όμως προϋπόθεση: να αφήσουν για λίγο στην άκρη τον “σοβαρό” εαυτό τους και να αφεθούν στην παράλλογη ποίηση του μεγάλου αυτού Βρετανού συγγραφέα, ζωγράφου και ποιητή. Το βιβλίο είναι σκέτη απόλαυση!

 
Τα βιβλία του Εδουάρδου Ληρ:

A book of Nonsense (1846)
More Nonsense Pictures, Rhymes Botany (1872)
Laughable Lyrics: A Fourth Book of Nonsense Poems, Songs, Botany, Music, etc (1886)
Queery Leary Nonsense (1911)

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.