Μπούρδες

Συγγραφέας-εικονογράφος: Εδουάρδος Ληρ

Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Σειρά: Αστείες Ιστορίες

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+

 

Τα λίμερικ του Εδουάρδου Ληρ ήταν για την εποχή τους επαναστατικά. Οταν κυκλοφόρησε το Edward Lear’s A Book of Nonsense, το 1846, τα βιβλία που απευθύνονταν στα παιδιά ήταν όλα γεμάτα ηθικολογίες, “πρέπει” και “δεν πρέπει”. Ο Ληρ τόλμησε να βγάλει ένα βιβλίο γεμάτο… μπούρδες και να βρει οπαδούς και στο ενήλικο κοινό, ακόμα και πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία των βιβλίων του. Τα λίμερίκ του έφεραν επανάσταση όχι μόνο στα παιδικά βιβλία, αλλά και στην ίδια τη σύνθεση των ποιημάτων, καθώς, αν και ο τρόπος που συνέθετε τους παράλογους και αστείους στίχους του ήταν ήδη γνωστός, ο Ληρ τον έκανε δικό του, με αποτέλεσμα ακόμα και ο Γιώργος Σεφέρης, πολλά χρόνια μετά τη συγγραφή των βιβλίων του Ληρ, να δημιουργήσει μια λέξη για να περιγράψει τα λίμερικ ως Ληρολογήματα. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια επιλογή ποιημάτων από το Edward Lear’s Nonsense Omnibus (έκδοση του 1943), σε απόδοση του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά μπορεί πολύ άνετα να διαβαστεί κι από ενήλικες, αφού τα μπουρδολογήματα του Ληρ δεν έχουν ηλικία και μπορούν να διασκεδάσουν αναγνώστες όλων των ηλικίων, με μία όμως προϋπόθεση: να αφήσουν για λίγο στην άκρη τον “σοβαρό” εαυτό τους και να αφεθούν στην παράλλογη ποίηση του μεγάλου αυτού Βρετανού συγγραφέα, ζωγράφου και ποιητή. Το βιβλίο είναι σκέτη απόλαυση!

 
Τα βιβλία του Εδουάρδου Ληρ:

A book of Nonsense (1846)
More Nonsense Pictures, Rhymes Botany (1872)
Laughable Lyrics: A Fourth Book of Nonsense Poems, Songs, Botany, Music, etc (1886)
Queery Leary Nonsense (1911)

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Οι μικροί φιλόσοφοι*

Κάθε βιβλίο περιέχει μικρές ιστορίες δύο ή τριών σελίδων με τις περιπέτειες μιας παρέας ανθρωπόμορφων ζώων. Απλές στιγμές, όπως το μοίρασμα μιας μερίδας πατάτες ή ένας καινούριος φίλος που δε μιλάει τη γλώσσα μας, γίνονται αφορμή για κουβέντα.

Η ιστορία της Τέχνης σε 21 γάτες

Η Nia Gould μας προτείνει μια φρέσκια, διασκεδαστική διαδρομή στην ιστορία της Τέχνης, ακολουθώντας τα ίχνη της γάτας – μοντέλου. Εικοσιένα διαφορετικά κινήματα τέχνης, με τα βασικά χαρακτηριστικά τους και τους αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες που τα επινόησαν ή τα υπηρέτησαν, αποτυπώνονται επάνω σε γάτες που ποζάρουν αυτάρεσκα και με αυτοπεποίθηση στις σελίδες αυτής της καλαίσθητης έκδοσης.

Η Τζούλια και ο καρχαρίας

Μια ολιγόμηνη μετακόμιση σε ένα παλιό φάρο φέρνει αντιμέτωπο ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Τζούλια και τους γονείς της, με σωρεία αλλεπάλληλων προκλήσεων. Η Κίραν Μίλγουντ Χέργκρεϊ πραγματεύεται δύσκολα θέματα που αφορούν τη σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, τον εκφοβισμό, την ψυχική ασθένεια. Το δεκάχρονο κορίτσι καλείται να διεκδικήσει καινούργιες φιλίες, να υπερασπιστεί φίλους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα και κυρίως να διαχειριστεί την ψυχική ασθένεια της μητέρας της.