Μπούρδες

Συγγραφέας-εικονογράφος: Εδουάρδος Ληρ

Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Σειρά: Αστείες Ιστορίες

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+

 

Τα λίμερικ του Εδουάρδου Ληρ ήταν για την εποχή τους επαναστατικά. Οταν κυκλοφόρησε το Edward Lear’s A Book of Nonsense, το 1846, τα βιβλία που απευθύνονταν στα παιδιά ήταν όλα γεμάτα ηθικολογίες, “πρέπει” και “δεν πρέπει”. Ο Ληρ τόλμησε να βγάλει ένα βιβλίο γεμάτο… μπούρδες και να βρει οπαδούς και στο ενήλικο κοινό, ακόμα και πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία των βιβλίων του. Τα λίμερίκ του έφεραν επανάσταση όχι μόνο στα παιδικά βιβλία, αλλά και στην ίδια τη σύνθεση των ποιημάτων, καθώς, αν και ο τρόπος που συνέθετε τους παράλογους και αστείους στίχους του ήταν ήδη γνωστός, ο Ληρ τον έκανε δικό του, με αποτέλεσμα ακόμα και ο Γιώργος Σεφέρης, πολλά χρόνια μετά τη συγγραφή των βιβλίων του Ληρ, να δημιουργήσει μια λέξη για να περιγράψει τα λίμερικ ως Ληρολογήματα. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια επιλογή ποιημάτων από το Edward Lear’s Nonsense Omnibus (έκδοση του 1943), σε απόδοση του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά μπορεί πολύ άνετα να διαβαστεί κι από ενήλικες, αφού τα μπουρδολογήματα του Ληρ δεν έχουν ηλικία και μπορούν να διασκεδάσουν αναγνώστες όλων των ηλικίων, με μία όμως προϋπόθεση: να αφήσουν για λίγο στην άκρη τον “σοβαρό” εαυτό τους και να αφεθούν στην παράλλογη ποίηση του μεγάλου αυτού Βρετανού συγγραφέα, ζωγράφου και ποιητή. Το βιβλίο είναι σκέτη απόλαυση!

 
Τα βιβλία του Εδουάρδου Ληρ:

A book of Nonsense (1846)
More Nonsense Pictures, Rhymes Botany (1872)
Laughable Lyrics: A Fourth Book of Nonsense Poems, Songs, Botany, Music, etc (1886)
Queery Leary Nonsense (1911)

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.

Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Ο δημιουργός του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα με μια εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός μεγάλου σε ηλικία γάτου, ο οποίος μοιράζει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που έμαθε στην πορεία.